İlk defa araba kullanan kişiye tavsiyeleriniz

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan İtachi Uchiha
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 485
  • Etiketler Etiketler
    araba
Araba öğrenmek bisiklet öğrenmek gibidir. Hata yaptıkça öğrenirsiniz, tecrübe kazanırsınız. Eğitmeninizin dediklerine kulak vermeyi unutmayın.

Benim yegâne önerim şu: hiçbir arabanın olmadığı bir sokakta araba kullansanız dahi sinyal vermeyi unutmayın. Sinyal zamanlaması ve doğruluğu çok önemlidir. Hem sizi hem de arkadaki sürücünün erken vaziyet almasına alışkanlık kazandırır.

Kalkış yaparken debriyajı yavaş yavaş bırakma ve paralel olarak gaz verme evresinde sorun yaşadım. Onun dışında kavşak ve sokak dönüşlerinde şerit tutturamadım.

Hocam haklı. Sinyali sakın unutmayın. Adınız gibi ezberleyin. Ha sinyali sadece sınav odaklı da düşünmeyin. Kimisi diyor 1 sinyalden kalınır mı? Ama trafikte sinyal vermeden şerit değiştiren, farklı yollara girenler yüzünden insanlar ölebiliyor. Bu yüzden sınavda hiçbir sinyali unutmayın

Arabayı kaldırmak, araba sürmekten daha zor. Tek tavsiyem temizce araba kaldırmayı öğren yeter.

Kalkış yaparken debriyajı yavaş yavaş bırakma ve paralel olarak gaz verme evresinde sorun yaşadım. Onun dışında kavşak ve sokak dönüşlerinde şerit tutturamadım.
İlk günden bir şey olmaz hocam. En geç 3-4 güne toparlayacaksınız. Dediğim gibi benim de hiçbir tecrübem yoktu. 3 farklı hocayla çalıştım. Sadece ilk hafta sorunlu bir hocayla çalıştım. Sakin biri değildi. Diğer 2 hocam Allah var iyi insanlardı ama çok bir tavsiye de bulunmadılar. Kendime güvenerek girdim ki normalde kendime hiç güvenmeyen biriyim. Ona rağmen ilk seferde aldım. Malatya parkurunda aldım şanslıydım da )

Debriyajın çalışma mantığını anlamaya çalış, internette animasyonlu videolar var. Mantığını kavrarsan hem sınavı geçmende hem de ilerde manuel araba kullanırsan veya daha sportif kullanmak istersen işine yarar.

Basitçe şöyle anlatayım: Kavrama noktası dediğimiz yer iki adet sürtünmeli diskin birbirine sürtünmeye başladığı, bu sayede birbirlerini döndürdüğü yerdir. Bu, motor devriyle aks devrini eşitlemene yarar. Yani sen arabayı kaldırırken aslında motorun rölantideki 900rpm'ini yavaş yavaş aksa aktarıyorsun demek. Yani mantık olarak bir tane 900rpm'de dönen disk var, bir tane de hiç dönmeyen disk var. Bunları eşitlemek için kavramada ayağını tutman gerekiyor. İster vites yükseltirken, ister vites düşürürken ayağını kavrama noktasında 0.5-1 saniye tutman lazım ki diskler hızlarını eşitlesin ve birbirine bağlanabilsin. Kursta (en azından bana) öğretilen şey ayağını "tatlı tatlı" debriyajdan çekerken "tatlı tatlı" gaz ver. Böyle bir şey yok hocam, ben sayısalcı adamım ve tatlı tatlının bir karşıllığı yok literatürümde. Ayağını kavramaya getirirsin, gazını verirsin ve araç devirlenmeye başladığında o zaman çekersin ayağını debriyajdan. Özetle debriyajda yapman gereken şey ayağını devamlı yavaşça yukarı çekmek değil, kavrama noktasına getirip bir süre orda tutup ondan sonra yavaşça çekmek.

Hocalar, araç çalışmıyorken debriyaja bassam bir sorun olur mu? Maksat ayağımı alıştırmak.

Ne olursa olsun sinyal vermeye dikkat edin. En sinir olduğum nokta bu. Türkiye'de adamakıllı sinyal veren yok maalesef. Bazı şoförler çok dikkat etse de dikkat etmeyen de fazla.

Ne olursa olsun sinyal vermeye dikkat edin. En sinir olduğum nokta bu. Türkiye'de adamakıllı sinyal veren yok maalesef. Bazı şoförler çok dikkat etse de dikkat etmeyen de fazla.
Hocada söylüyor, sınavda sinyal verilmeyince baya sorun yaratıyormuş. Sürekli kullanmaya çalışıyorum.

İfadeler: 143
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…