Blackss

Uzman
Evet arkadaşlar yaş 27, ilk defa ailemden ayrı olarak farklı bir eve çıkacağım. Nasıl olacak bu işler acaba? Yemektir, içmektir, ütüdür, çamaşırdır, temizliktir, kiradır, faturadır. Bakalım bir yandan heyecanlıyım, bir yandan korkuyorum 😊

Tencere yemeği ya da tek yaşadığın için tek porsiyonluk yemekler yapmayı öğrenmen lazım. İnternette çok basit güzel tarifler var. Zamanla alışırsın yemek yapmak hiç zor değil aksine keyifli bir şey. Tabii akşam işten gelip o yorgunlukla yapmak istemezsen onu da anlarım. Onun için bir hazır yemek firmasıyla anlaşabilirsin. Bildiğim kadarıyla aylık ücret ödüyorsun ve günlük olarak yemeğini kapına teslim ediyorlar.

Çamaşır için Amerika'daki gibi yıkayabileceğin yerler olsaydı güzel olurdu ama bir çamaşır makinesini karşılayamıyorsan büyük ve derin bir leğende ellerinle yıkayacaksın. Çamaşırları ıslak bekletmemeye çalış ve havadar bir yere as yoksa koku yaparlar. Ütü işi de oldukça basit. Ütüleyeceğin kıyafeti ters çevirip elinle dümdüz ettikten sonra üstünden geçebilirsin. Kırışıklık izi kalmaması için ütüleyeceğin yerleri gerebilirsin. Ya da yerin varsa bir ütü masası alıp işleri kolaylaştırabilirsin. Zira zeminde ütü yapmak omurga açısından işkence olurdu.

Kira konusunda kontratı imzalarken kira, depozito vs. anlaşmış olacaksın ve iki kopyası olacak. Biri sende, diğeri ev sahibinde kalacak. Bu kontratı içine sayfa koyduğumuz şeffaf dosyanın içine koyup evinde güvenli bir yere koyman güzel olur. Başına bir şey gelmemesi açısından. Her ay kontratta yazan tarihte ve bedelde kira ödeyeceksin. Kirayı günü gününe atmana gerek yok ama çok geciktirirsen bu konuda hukuki yollara başvurabilir ve acımazlar. O yüzden ev sahibinle iyi anlaş ve eğer ki geciktirme gibi bir durum olacaksa önceden haber ver. Birkaç gün geciktirmede asla sorun yaşamadım ama huysuz birine denk geldiysen kafanı ütüler. Verdiğin depozitoyu evden çıktığın zaman geri alıyorsun bu arada. Bu da aklında bulunsun. Aynı zamanda şunun altını çizmek istiyorum: evin içerisinde senden kaynaklanmayan her şeyin tamiri

Faturalar da aslında kolay. Doğalgaz, su ve elektrik için başvuruda bulunacaksın ve üzerine alacaksın. Bu süreci zaten internetten bulabilirsin basit bir şey. Sadece biraz bekletebilir ama 1 hafta bile sürmez genelde. O süreçte zaten elektrik, su ve doğalgazı açıp kullanırsın. Birkaç günlük kaçak kullanım sorun çıkarmıyor. Evine geldikleri zaman bağlayacaklar zaten.

Son olarak, eğer sıfır eşya takıntın yoksa ikinci el olarak ucuzdan ev eşyalarını spotçulardan bulabilirsin. İkinci el eski bir çamaşır makinesini ucuza kapatabilirsin. Koltuklar, halı, yatak vs. neredeyse her şey var spotçularda. Ev eşyası işini ucuza getirirsin.

Tencere yemeği ya da tek yaşadığın için tek porsiyonluk yemekler yapmayı öğrenmen lazım. İnternette çok basit güzel tarifler var. Zamanla alışırsın yemek yapmak hiç zor değil aksine keyifli bir şey. Tabii akşam işten gelip o yorgunlukla yapmak istemezsen onu da anlarım. Onun için bir hazır yemek firmasıyla anlaşabilirsin. Bildiğim kadarıyla aylık ücret ödüyorsun ve günlük olarak yemeğini kapına teslim ediyorlar.

Çamaşır için Amerika'daki gibi yıkayabileceğin yerler olsaydı güzel olurdu ama bir çamaşır makinesini karşılayamıyorsan büyük ve derin bir leğende ellerinle yıkayacaksın. Çamaşırları ıslak bekletmemeye çalış ve havadar bir yere as yoksa koku yaparlar. Ütü işi de oldukça basit. Ütüleyeceğin kıyafeti ters çevirip elinle dümdüz ettikten sonra üstünden geçebilirsin. Kırışıklık izi kalmaması için ütüleyeceğin yerleri gerebilirsin. Ya da yerin varsa bir ütü masası alıp işleri kolaylaştırabilirsin. Zira zeminde ütü yapmak omurga açısından işkence olurdu.

Kira konusunda kontratı imzalarken kira, depozito vs. anlaşmış olacaksın ve iki kopyası olacak. Biri sende, diğeri ev sahibinde kalacak. Bu kontratı içine sayfa koyduğumuz şeffaf dosyanın içine koyup evinde güvenli bir yere koyman güzel olur. Başına bir şey gelmemesi açısından. Her ay kontratta yazan tarihte ve bedelde kira ödeyeceksin. Kirayı günü gününe atmana gerek yok ama çok geciktirirsen bu konuda hukuki yollara başvurabilir ve acımazlar. O yüzden ev sahibinle iyi anlaş ve eğer ki geciktirme gibi bir durum olacaksa önceden haber ver. Birkaç gün geciktirmede asla sorun yaşamadım ama huysuz birine denk geldiysen kafanı ütüler. Verdiğin depozitoyu evden çıktığın zaman geri alıyorsun bu arada. Bu da aklında bulunsun. Aynı zamanda şunun altını çizmek istiyorum: evin içerisinde senden kaynaklanmayan her şeyin tamiri

Faturalar da aslında kolay. Doğalgaz, su ve elektrik için başvuruda bulunacaksın ve üzerine alacaksın. Bu süreci zaten internetten bulabilirsin basit bir şey. Sadece biraz bekletebilir ama 1 hafta bile sürmez genelde. O süreçte zaten elektrik, su ve doğalgazı açıp kullanırsın. Birkaç günlük kaçak kullanım sorun çıkarmıyor. Evine geldikleri zaman bağlayacaklar zaten.

Son olarak, eğer sıfır eşya takıntın yoksa ikinci el olarak ucuzdan ev eşyalarını spotçulardan bulabilirsin. İkinci el eski bir çamaşır makinesini ucuza kapatabilirsin. Koltuklar, halı, yatak vs. neredeyse her şey var spotçularda. Ev eşyası işini ucuza getirirsin.
Sağ ol hocam yorumlar için. Yemek firması olayına bir bakayım ben haha

Haftada bir kere süpürür, görünen yerleri de bezle silersin. Lavaboyla tuvaleti de öyle yaparsın. En ucuzundan bir tane çamaşır makinesi ve çamaşır teli al. Bulaşık Makinesi istersen hiç alma tek kişi olduğun için elinde yıkarsın. Veya elinde paran varsa ucuzundan bir de bulaşık makinesi al. Ocağı da en ucuzundan al hepsi aynı görevi görüyor. İkinci elden iki tane kanepe, masa ve birkaç tane sandalye al abi. Halıları tenceleri annende varsa hiç para verme. Ütü ve ütü masasını da ikinci elde varsa al.

Faturaları üzerinize almak için yapmanız gerekenler ise biraz sıkıntılı. Öncelikle elektrik, su ve doğal gaz faturalarının sizden önceki kiracıya ait olan birer fotokopisi ya da aslı olmalı elinizde. (evin kira olduğunu varsayıyorum) şayet saatler yeni açılmışsa, sizden önce kiracı yoksa ya da ev sahibinde bu faturalardan biri yoksa saatlerin üzerindeki tesisat numaraları olmalı elinizde. Elektrik ve su için zorunlu deprem sigortası belgesini de ev sahibinizden almanız şart (evin deprem bölgesi, fay hatlarına yakın üstünde olduğunu varsayıyorum gene eğer ki Artvin, Karaman gibi fay hattının hiç olmadığı yerlerde yaşıyorsanız burayı es geçin.). Doğal gaz için istenmiyor ama elektrik ve su için dask (deprem afet sigorta kurumu) belgesi yoksa elinizde işlem yapamıyorsunuz hiçbir şekilde bilginiz olsun. Yine bağlı bulunduğunuz ilçedeki müdürlüklerden işlem yapabilirsiniz yalnızca. Ücretleri isterseniz faturalarınıza yansıtıyorlar isterseniz nakit ödeyebiliyorsunuz.

Kontratı yaptınız. İlk yapmanız gereken noterden kira kontratınızı tasdik ettirmek sonra da bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne gitmek olmalı. Kira kontratınızı alın yanınıza giderken, kimlik ve kontrat belgeleri ile adresinizin kaydının yapılması gerekiyor. Size verdikleri belgeyi muhtarınıza götürdükten sonra bu işlem bitiyor.

Nüfus müdürlüğüne kaydınızı yaptırdınız, faturaları üzerinize aldınız bürokratik tüm işlemler tamam. Hala yaşıyorsanız telefon/internet için başvuru yapmanız lazım. O süreci pek iyi bilmiyorum, şans işi.

Kafayı yememeye dikkat edin hocam, yalnızlık zordur. İlk bir ay epey çekeceksiniz, bazen yemeği yapacak biri olsa keşke diyeceksiniz, temizliği yapacak biri olsaydı diyeceksiniz, ilk başlarda her şey fazla fazla zamanınızı yiyecek. Rutinler yerine oturmaya başladığında o özgürlük sizi epey rahatlatacaktır. Evcil hayvan konusundaki düşünceleriniz nedir bilmiyorum ama, evde en azından bir çiçek büyütün.

Kıyafetlerinizi ayırtın, hangisi pamuk, hangisi yün, hangisi polyester diye - kaç derecede, elde mi yıkanır? Ütülenir mi onlara dikkat edin. Büyük ihtimalle ilk haftalarda bir çamaşır makinesi evinizde olmayacak gidin bir büyük leğen alın, elde yıkanabilir kıyafetleriniz için tursil, mintak, ıvır zıvır.

Kendinizi sıcak tutun malum kış ayındayız, kalın bir yün çorap ve terliğiniz bulunsun, adamlar gelip internet bağlayana kadar, doğal gaz aboneliğiniz oluşana kadar üşümezsiniz. (burada evin biraz eski olduğunu daha önceden bir kombi, doğal gaz saatinin takıldığını varsayıyorum, eğer ki öyle bir şey yoksa kendinize bir ısıtıcı alın.)

Evinizin hangi il, hangi semtte olduğunu bilmiyorum o yüzden genel konuşacağım. Kapı pervazlarından, pencerelerden soğuk evin içine girecektir, sizin amacınız kombiyi 60'larda 70'lere köklüyerek evi ısıtmak değil, soğuğun dışarıdan içeriye gelişini engellemek. Kalın perdeleriniz varsa rahat edersiniz.

Ev alma komşu al diye bir tabir vardır, komşularınızla iyi geçinin.

Kendinizi de temiz tutun, kokmayın, yıkanın, illaki birisinin size bir şeyler söylemesini beklemeyin. Kazık kadar adam oldunuz çünkü artık :D. Dişleriniz pırıl pırıl, nefesiniz bir bahar esintisi gibi kokacak, saçlarınızı tararsınız, memur olduğunuzu varsayıyorum sabah da tıraşınızı olursunuz.

Kira + fatura toplamı → maaşının %35–40'ını geçmesin, nereden ne masraf çıkacağı belli olmuyor, kıyı da köşede bir birikiminiz olsun. Allah'a emanet olun, zaman kötü kolla götü.