İnceleme : The Elder Scrolls V : Skyrim

Öncelikle herkese iyi forumlar. yaklaşık 3 ayda 150 saat oynadığım ve kendisini oynatmayı çok güzel şekilde başaran, herkesin en az bir kere adını duyduğu şaheser diyemesem de gayet güzel bir oyun olan Skyrim'i inceleyeceğiz.
Öncelikle ben nasıl oynadım ondan bahsedeyim. İlk save'im Nord Savaşçıydı. Modsuz oynamıştım. Pek bir şey anlamadım. 40 saat falan oynadım. Daha sonra High Elf büyücü oynadım 50 saat modlu oynadım. En son olarak ta Imperial Savasçı olarak oynadım ve en güzel vakit geçirdiğim save bu oldu.

O zaman oyundan bahsedelim: Karakterimizi tamamen kendimiz tasarlayabilsek de(Irk,sınıf, dış görünüş) ana hikaye gereği Dragonborn olarak oynuyoruz. Onun haricinde oyun bize karakterle ilgili hiç bir dayatma yapmıyor, aksine daha tutorial kısmından itibaren bir sürü seçim sunuyor bize. Oyun Tamriel denilen bir evrende geçiyor. Kendi lore'u var. Baya detaylı. Elder Scrolls Türk kanalı var Youtube'da. Oradan araştırabilirsiniz. Tamriel kıtasına insan ırkının kahramanı ve tanrısı olan Talos'un(Tiber Septim) kurduğu İmparatorluk hükmediyor. Daha sonra ırkçı elflerin kurduğu Aldmeri Dominion(Thalmor) ile savaşa giriyorlar. Savaş aşırı zorlu ve kanlı oluyor. En son İmparatorluk eli mecbur bir anlaşmaya varıyor(Beyaz Altın Antlaşması- White Gold Concordat). Thalmorlar Talos'u tanrı olarak görmüyorlar. Bunu da siyasete bahane ederek kardeşim siz bir insana tapıyorsunuz böyle olmaz deyip Talos'a tapınmayı yasaklıyorlar. İmparatorluk mecburen kabul ediyor, ancak bazılarının gönlünde hala Talos var. Hatta Legate Rikke adlı İmparatorluk komutanının "Talos bizi korusun!" falan dediğini duyabilirsiniz. O sırada Elfler İmparatorluğun içine bunu da bahane ederek aynı bir larva gibi sızıyorlar. Amaç güya doğru yolu göstermek ama her yere yargıçlarını falan gönderiyorlar, kendi inançlarını sorgulayanlara eziyet ediyorlar. Hal böyle olunca nordlar hem Talos'a tapınmalarının yasaklanması hem de uğradıkları zorbalığa dayanamayıp isyan ediyorlar. İsyanın lideri Ulfric Stormcloak. Kimilerine göre bu adam da Thalmor ajanı veya büyü ile zihni kontrol ediliyor. İmparatorluğa karşı bir silah olarak Thalmor tarafından kullanılıyor. (Bu sadece bir iddia). E diyeceksiniz bu kadar şey anlattın spoiler olmadı mı, emin olun bu spoilerin "S" harfi bile olamaz oyunun evreni o kadar geniş. Ben şahsen 13 sene önce çıkışını yapmış bir video oyunundan bu kadar detaylı bir hikaye beklemiyordum. Bu anlattıklarım Skyrim Eyaleti'nde geçen olayların sadece ön fragmanı gibi bir şey. Oyuna 2 tane dlc gelmiş. Bunlar bayağı önce. Dragonborn ve Dawnguard. Dragonbord DLC'si bizden başka bir Dragonborn ile aramızda geçen ufak bir kavgayı anlatıyor diyelim. Spoiler olmasın. Dawnguard ise Şafak Muhafızı, vampir avcısı bunlar. Meşhur Serana bu DLC'de gelmiş. Bu DLC'ler yeni değil 10 senelik falan ve şuan Skyrim Special Edition(bundan sonra SSE diyeceğim) veya Anniversary Edition(Bundan sonra AE diyeceğim, ayrıca bu da oyunda SSE'ye gelen bir DLC gibi, 2021'de çıkmış ancak topluluk tarafından pek sevilmiyor. Bu konuya değineceğim) alırsanız hali hazırda geliyor. Birde Legendary Edition var, o da oyunun ilk sürümüne gelen yükseltme paketi gibi bir şey, buna genelde Oldrim diyor topluluk. SSE Remaster gibi bir şey, bayağı yenilik getiriyor ve topluluk bayağı seviyor bu sürümü. Zaten dediğim gibi AE SSE'ye gelen bir DLC gibi. Konudan çok fazla sapmadan evren hakkında anlatacağım birkaç şey daha ekleyip teknik konulara gireceğim. En son Serena'dan bahsetmiştik. O zaman oyundaki Factionlardan bahsedeyim. Aklıma gelenler(Listede blurladığım yerlerde spoiler olabilir dikkatli olun):

The Companions(Yoldaşlar)Kurtadam
Winterhold College(Büyücü koleji)
Thieves Guild(Hırsızlar Loncası)
Dark Brotherhood(Karanlık kardeşlik)Aventus Arentino ve Ivarstead'daki dilenci Narfi bunlarla ilgili
Dawnguard(Şafakmuhafızı- Vampir Avcısı)Şafakmuhafızı görev ağacı en güzel görev ağaçlarından. Kadim tomarlar falan işin içine giriyor çok heyecanlı bir hal alıyor.
Bard's College(Ozanlar koleji)
The Blades(Yalımlar, biz bunlara katılamıyoruz ama bayağı yardımcı oluyoruz. Ana görevle bağlantılı. Bir yerden sonra çok önemli bir karar vermemiz gerekecek bunlarla ilgili.)Paarthurnax ile alakalı.
Volkihar KalesiDawnguard ile alakalı. Eğer vampir lordu olursanız.
Greybeards(Aksakallar)Ana görev için çok önemli. Thu'um atmayı bunlarda öğreniyoruz.(Thu'um nida demek.)
Imperial Askerleri
Stormcloak isyancıları.
Ork kaleleri var ayrıca. Bunlarla arkadaş olursanız eğitim falan veriyorlar. Ağır zırh için çok iyi.

Faction olarak daha dolu dolu klan köy kasaba bolca var. Ancak ben direkt olarak etkileşime geçebildiklerimizi yazmaya çalıştım. Ayrıca Bethesda'yı tebrik etmek lazım, neredeyse her klanın(buraya yazmadıklarımda dahil) kendine özel hikayesi verdiği görevler falan var.

Dragonborn nedir biraz da ondan bahsedeyim.
Dragonborn olarak öldürdüğümüz ejderhaların ruhunu çekebiliyoruz. Bunu da Nida atmakta kullanabiliyoruz. Nida'yı sadece biz mi atabiliyoruz, hayır. Ancak biz bu özelliğimiz sayesinde Greybeards'ların senelerce manastırdan çıkmadan öğrendikleri güç sözcüklerini saniyeler içinde öğrenebiliyoruz. Her nida'nın 3 güç sözcüğü var. Ne kadar uzun süre ile Z tuşuna basarsanız o kadar fazla kelime söylüyorsunuz. Her kelimeyi kullanıma açmak için bir ejder ruhu gerekiyor. Ayrıca nida attıktan sonra başka bir nida atmak için beklememiz gerekiyor.
İşte burada spoiler olabilir:Nidalar gerek rakiplerimizi havaya uçurmak için kullanılabilirken, gerek ejderhaları kölemiz haline getirmekte bile kullanılıyor.
Çok güzel, peki tek Dragonborn biz miyiz? Hayır. Tarihte bir sürü olduğu söyleniyor. En bilineni Tiber Septim(Talos).
Spoiler!!! Dragonborn DLC'sindeki görevde Miraak adında Solstheim adasında yaşayan yozlaşmış bir Dragonborn ile savaşıyoruz.
Çok güzel, peki oyunda illa ki iyi karakter olmak zorunda mıyız?
Hayır, oyun genel olarak seçim yapmanıza izin veriyor. bu gücünüzü istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Oyun etliye sütlüye karışmıyor. İsterseniz ana görevi 100. seviyeden sonra yapın, hiç önemli değil. Ancak ana görevde biraz ilerlemeden ejderhalar çıkmıyor. Haliyle ejderhaların ruhunu alamıyoruz. Ana görevi yapmadan bile çok rahat 300 saat oynarsınız farklı buildlerle.

Ben oyundan genel olarak sıkıldım, ne yapmalıyım diyorsanız, oyunun motoru her ne kadar çok kötü olsa da (bu konuya değineceğim) modlamaya çok açık. Çok güzel hikaye modları var. 100 saat daha içerik ekler bence. Ayrıca Ordinator gibi modlarla build kasmak daha eğlenceli oluyor. O nedir derseniz Ordinator bir yetenek ağacı genişletme modu. Build yapmaya meraklılar için yetenek ağaçlarını baya genişletiyor.

Oyunda class seçimimizi dikilitaşlar ile yapıyoruz. Hemen ilk görevden sonra yolumuzun üstünde 3 tane dikilitaş var. Hırsız, büyücü, savaşçı. Hangisini seçerseniz o türden yetenekler %20 daha hızlı ilerliyor. Oyunda başka yerlerde kendilerine özgü olayları olan başka taşlarda var. Aynı anda sadece bir taşın özelliğini alabiliyoruz bunu unutmayın. Ancak istediğiniz zaman sınırsız değiştirebilirsiniz.

Peki bu oyun neden bir şaheser olamıyor?
Öncelikle tek sorun Bethesda'nın umursamazlığı. AE denilen saçma DLC ile gereksiz içerikler ekleyip onları para ile satmaya kalktılar. Oysa ki modcular bile seslendirmeli mod çıkartabilirken AE'deki içeriklerin çoğu seslendirmesiz, kağıtla falan alıyoruz. E almazsın biter diyebilirsiniz, haklısınız ancak AE yerine daha mantıklı bir güncelleme gelebilirmiş. Oyunun motoru 13 senelik. Sadece 2018'de SSE ile cila attılar(ki gayet güzel bir cilaydı o zaman için). Ancak 2025'de motor artık çağ dışı. 4060 ile bazı yerlerde FPS drop yiyorum. Ki oyunun kendi içinde 60 FPS sınırı var. Bunu çeşitli modlarla kaldırmanız gerekiyor. Ben 120 fps sabit alıp saatlerce oynarken belirli yerlerde 70'e kadar düşüyor FPS'im. Sadece sokağın ortasında beklerken oluyor bu. Nedeni basit, evet oyun 60 FPS için tasarlanmış ve bunu kaldırınca pek hoş karşılamıyor. Olabilir ancak bence Skyrim aynı Oblivion gibi modern bir Remaster'i hakediyor. Tamam hadi o kadar büyük bir iş yapmadınız diyelim. En azından kendi motorunuzu biraz düzeltseniz, veya sene olmuş 2025 yeni bir motor yazsanız. Ayrıca oyun çıktığı anda olan eksikler var.

Spoiler:Oyunda Karanlık Kardeşliği yok edebilirken Hırsızlar Loncasını yok etmemizin yolu yok, Riften(Vadikent) şehrindeki Mjoll The Lioness NPC'si üzerinden aslında bu mümkün olacakmış gibi duruyor, ancak ne yazık ki bunu yarım bırakmışlar. Bu çok mu önemli diyebilirsiniz, evet önemli. Hırsızlar Loncası ile yolunuz illa ki kesişiyor ve iyi karakter RP'si yapıyorsanız çok tuhaf hissettiriyor bu durum.

Ayrıca oyunun genel başka bir saçmalığı:
Oyunun her ne kadar lore'unu sevsemde genel olarak şöyle bir saçmalık var. Neredeyse katılabildiğimiz her Faction'un başına biz geçiyoruz görevlerinden sonra. Her şeyin ama her şeyin. Companions görevlerinde 2 saat süren bir görev serisi bittikten sonra 2000 senelik yoldaşlar grubunun lideri biz oluyoruz. Aynı anda bu kadar şeyin lideri olmak cidden saçma bence.
Benim görüşüm Skyrim değilde Oblivion serinin 5.oyunu olsaydı çok daha fazla tutulurdu. Oblivion'un hikayesi daha iyi bence.

Benden şimdilik bu kadar, eğer konu tutulursa devamını getireceğim. İyi forumlar.

Peki bu oyun neden bir şaheser olamıyor?

Buna katılmıyorum, piyasada %100 kusursuz hiçbir oyun yok. Skyrim gayet bir efsane, hatta şaheser. Aynı formülü deneyip unutulup giden AAA yeni nesil oyunlar çıktı, yine millet dönüp bu oyuna bakıyor. Hikayesi, dünyası, atmosferi, müzikleri, mod desteği ve modların kalitesiyle gayet şaheser bir oyundur, dönemini de sallamıştır döneminin ötesini de. Bunu Bethesda'nın yaptığı birkaç saçma sapan hamle değiştirmez.

Ancak teknik anlamda %100 kusursuz bir oyun mudur? Hayır tabii değildir. Zaten yukarıda da dediğim gibi %100 kusursuz bir oyun yok, çıkmayacakta. GTA 6 bile kim bilir ne eksilerle çıkacak ama eninde sonunda kendi alanında bir şaheser olacağı gerçeği değişmeyecektir. RDR2 herkese hitap etmeyen bir oyun olsa da o da şaheserdir, ER'de keza bir şaheserdir, yani bu liste uzar gider.

"Oblivion 5. oyun olsaydı daha iyi olurdu." argümanı da bana mantıklı gelmiyor, iki oyunun da hikayesi güzel. Oblivion daha "merkezi" bir tehdidi ele aldığı için daha dokunaklı bir hikayeye sahip ama çok normal sebeplerden dolayı da kalas gibi bir oyun. Bu argümanı bir sürü farklı oyun için sunar dururuz sonsuza kadar gider.

Ben oyuna kötü demedim. Favori oyunum benim. Ama daha iyisi de olabilirdi. Mesela spoilerde yazdığım konu. Mjoll The Lioness üzerinden Hırsızlar Loncası yok edilebilecekmiş sanırım. Ama yarım bırakmışlar. Böyle ufak ufak şeyler birikirken, bir de motor eskiyince(13 sene dile kolay) oyunun çekiciliği azalıyor. Çoğu kişi Elder Scrolls'a genel olarak kalas diyor. Ama ben böyle üzerinde uzmanlaşılabilen, yalanıp yutulabilen, öğrenmesi uzun süren oyunları daha çok seviyorum. Ömürlük oyun benim için. Ben kendim için oyuna 10 üzerinden 9 puanı veriyorum o da oyunun motoru nedeniyle çıkan sorunlar dolayısı ile. 2011'de 10 puan verirdim. Ancak sıradan insanlar için bu kalaslık durumu çok iyi değil bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…