Kart biraz rahatlamış, %80 fan hızında FurMark'ta 79C görmüş. Aynı testi ben de yaptım, benim kasa mesh değil, eski tip kapalı kasa olduğu için kart neredeyse hava alamıyor. Buna rağmen 820 mV'de 70C'de kalıyor ve fanlar %50-60 civarında çalışıyor. Tabii oda sıcaklığı da önemli. Gerçi oyunlarda FurMark kadar yük binmeyeceği için bence sıcaklık açısından problem olmaz.

1789412381142.webp

Kart biraz rahatlamış, %80 fan hızında FurMark'ta 79C görmüş. Aynı testi ben de yaptım, benim kasa mesh değil, eski tip kapalı kasa olduğu için kart neredeyse hava alamıyor. Buna rağmen 820 mV'de 70C'de kalıyor ve fanlar %50-60 civarında çalışıyor. Tabii oda sıcaklığı da önemli. Gerçi oyunlarda FurMark kadar yük binmeyeceği için bence sıcaklık açısından problem olmaz.

Eki Görüntüle 280311
UV ile sonuçlar fena değil ama sanki termalinde bir sorun var gibi geliyor bana fabrikasyon olduğu için termali felan kurumuş olabilir mi acaba?

UV ile sonuçlar fena değil ama sanki termalinde bir sorun var gibi geliyor bana fabrikasyon olduğu için termali felan kurumuş olabilir mi acaba?
HWMonitor indirip FurMark başlatıp Hotspot sıcaklığına da bakar mısın?

Normal şartlarda GPU sıcaklığı ile Hotspot arasında 10-15C fark olur. Eğer senin GPU 79C iken Hotspot 95-105C seviyelerine çıkıyorsa, fabrika çıkışlı macunun kuruduğunu ya da bloğun çekirdeğe tam basmadığını gösterebilir.

1789413431968.webp

Benim test değerlerim bu şekilde, kıyaslaman için görseli bırakıyorum:

GPU Sıcaklığı: 70.5C
Hotspot Sıcaklığı: 82.9C aradaki fark 12.4C
VRAM: 58C
Fan Hızı: %56 1920 RPM
Voltaj / Frekans: 0.820 V / 2596 MHz 247W tüketim

FurMark tam yükünde bile GPU ile Hotspot arasındaki delta 12 derece civarında kalıyor ve fanlar %56 devirde rahatça yetiyor.

HWMonitor indirip FurMark başlatıp Hotspot sıcaklığına da bakar mısın?

Normal şartlarda GPU sıcaklığı ile Hotspot arasında 10-15C fark olur. Eğer senin GPU 79C iken Hotspot 95-105C seviyelerine çıkıyorsa, fabrika çıkışlı macunun kuruduğunu ya da bloğun çekirdeğe tam basmadığını gösterebilir.

Eki Görüntüle 280316

Benim test değerlerim bu şekilde, kıyaslaman için görseli bırakıyorum:

GPU Sıcaklığı: 70.5C
Hotspot Sıcaklığı: 82.9C aradaki fark 12.4C
VRAM: 58C
Fan Hızı: %56 1920 RPM
Voltaj / Frekans: 0.820 V / 2596 MHz 247W tüketim

FurMark tam yükünde bile GPU ile Hotspot arasındaki delta 12 derece civarında kalıyor ve fanlar %56 devirde rahatça yetiyor.
Bu şekilde, bence bir sorun var gibi tepe sıcaklık 103'ü bile gördü.
1789414238294.webp

Bu şekilde, bence bir sorun var gibi tepe sıcaklık 103'ü bile gördü.
Eki Görüntüle 280319
Şüphemiz doğru, kartın soğutucu bloğunda temas veya macun problemi var. Kasa kapağı açıkken ve fanlar %92 devirde bu kartın 65-70 derecelerde gezmesi gerekirdi.

Bellek sıcaklığın 62c. Bloğun pedlere basan kısımları iyi soğuyor ama tam GPU çekirdeğinin üzerine basan kısımda macun kurumuş, pumpout yapmış veya montaj baskısı zayıf kalmış.

Kartın garantisi varsa açmadan servise verip macun blok kontrolü isteyebilirsin. Servisle uğraşmak istemiyorsan da kartı kendin açıp pumpout yapmayan yoğun bir macun veya PTM7950 faz değişimli termal ped uygulayıp vidaları eşit çapraz torkla sıkman sorunu çözer.

UV'li hali oyunlarda nasıl, test edebildin mi? Bir de kartı ilk aldığında da böyle ısınıyor muydu yoksa zamanla mı bu hale geldi?

Şüphemiz doğru, kartın soğutucu bloğunda temas veya macun problemi var. Kasa kapağı açıkken ve fanlar %92 devirde bu kartın 65-70 derecelerde gezmesi gerekirdi.

Bellek sıcaklığın 62c. Bloğun pedlere basan kısımları iyi soğuyor ama tam GPU çekirdeğinin üzerine basan kısımda macun kurumuş, pumpout yapmış veya montaj baskısı zayıf kalmış.

Kartın garantisi varsa açmadan servise verip macun blok kontrolü isteyebilirsin. Servisle uğraşmak istemiyorsan da kartı kendin açıp pumpout yapmayan yoğun bir macun veya PTM7950 faz değişimli termal ped uygulayıp vidaları eşit çapraz torkla sıkman sorunu çözer.

UV'li hali oyunlarda nasıl, test edebildin mi? Bir de kartı ilk aldığında da böyle ısınıyor muydu yoksa zamanla mı bu hale geldi?
Hocam bir de kasanın yan kapağını açıp deneyim dedim biraz şaşırttı doğrusu.. kasada mı sorun var acaba? VG4202FLA kullanıyorum.

1789415027682.webp

80'i zor görüyor bu haliyle. Servise olayını denemek istiyorum yine de, garantisi var sonuçta amazondan satıcıya sorduğumda Eksa ile irtibat kurmamı istediler, not düşüp göndermek de belki mantıklı olabilir. Elim yatkın değil bu tip işlere ne yazık ki daha önce hiç GPU açmadım. Tabii düşünüldüğünden kolay ise denenebilir. Önerir misiniz hocam servisi?

80'i zor görüyor bu haliyle. Servise olayını denemek istiyorum yine de, garantisi var sonuçta amazondan satıcıya sorduğumda Eksa ile irtibat kurmamı istediler, not düşüp göndermek de belki mantıklı olabilir. Elim yatkın değil bu tip işlere ne yazık ki daha önce hiç GPU açmadım. Tabii düşünüldüğünden kolay ise denenebilir. Önerir misiniz hocam servisi?
Servisler genelde kartı açık sistemde, stok ayarlarında test ediyor. Kart test sırasında çökmeden ve belirgin bir arıza göstermeden çalışıyorsa, sıcaklıklar da üreticinin belirlediği çalışma sınırları içerisindeyse arıza tespit edilemedi diyerek herhangi bir işlem yapmadan geri gönderebilirler. Bu durumda 2-3 hafta kartsız kaldığınla kalabilirsin.

Yine de şansını denemek istersen, kartı gönderirken kutunun içine arıza notu koy ve kapağı kapalıyken aldığın ekran görüntülerini de çıktı alıp ekle. Özellikle fanların %92 devirde çalışmasına rağmen hotspot'un 103c'ye ulaştığını belirt.

Gerçi kapağı açtığında sıcaklığın ciddi şekilde düştü, sorunun büyük ölçüde kasa içindeki hava akışıyla ilgili. Bu yüzden servisle 2-3 hafta uğraşmadan önce bunları dene.

Kartın altındaki ekstra reverse fanları sök. Kasanın üst ve arka egzoz fanlarının sıcak havayı yeterince iyi tahliye ettiğinden emin ol. Bu UV profiliyle kart oyunlarda kapak kapalıyken 75-78c'yi geçmiyor ve fanlar %60-70 civarında kalıyorsa, bence servise hiç bulaşmadan bu şekilde kullanmak daha mantıklı. FurMark gibi testlerde gördüğün sıcaklıklar oyunlardaki gerçek kullanım senaryosunu temsil etmiyor.