3996

Başarılı
Yani şimdi ilk olarak sekülerlik tanımı bazı kişiler tarafından tamamen aynı yorumlanmayabilir ama kaba hatlarıyla sekülerlik yaşam tarzını biliyoruz ve neredeyse tüm insanlar inançlı/inançsız fark etmeksizin hep seküler yaşıyorlar sizce bunun sebebi insan doğası seküler olduğu için mi?

Seküler yaşamak, ekstra çaba gerektirmediği için. Sadece hayatta kal. Bu yüzden fıtratta olabilir. Bence, belki de bu yüzden her hayvana seküler diyebiliriz :)

İnsanların doğasını bilmem ama sekülerliğin tam tersi yönünde bir tarihe sahip olduğumuzu biliyorum. Savaşlar ya da diğer şeylerin altında hep bir düzenin parçasından çıkan insanlar sebebiyle oluyor. Mesela haçlı seferleri.

Sekülerliği dine bağlı olmayan kişiler için kullanıldığını varsayıyorum ve ona göre yorum yapıyorum bu arada.

İnsan beyni asırlardır hayatta kalmaya programlandı. Din olsun, başka inanç olsun, başka ideoloji olsun hiç fark etmez, önemli olan şey karnını doyurup çiftleşmek ve barınmak.

Din dediğin şey babadan oğula taht geçer gibi aktarılıyor küçüklükten itibaren, hayatta kalma içgüdüsünü kolay kolay bastıramaz.

Son düzenleme:
Aynı şeyi iddia etmeye devam edeceğim sanırım. İnsanın kararını etkileyebilmek için illâ ruhani veya yüce bir kuvvete ihtiyaç yoktur. Sadece anlık kazanç bile doğruyu değiştirebilir. O vakit sekülerlik sadece, metafizik kavramlar ile sınırlanabilir mi? Metanın kazanımı, insanın algısını şekillendirmekteyken; suçlu, nasıl olur da yalnızca metafizik olabilir. Bu da bir nevi yolun tıkanmasına vesile değil midir?

Son düzenleme: