isimsizman

Uzman
Ben insanların neden el konsollarına binlerce dolar para yatırdığını anlamıyorum. El konsolu ne vadediyor ki? Otobüste, evimizde yatarken veya başka herhangi bilgisayarda uzak kaldığımız yerde oyunlarımızı oynamamıza yarıyorlar. Peki biz neden el konsolu alalım?
Mesela bir S26 Ultra alsak (Veya Xiaomi 15 Pro. Ne istiyorsak.) Sonrasında Winlatör indirip istediğimiz tüm oyunları 1080p'de harika şekilde oynarız. Üstelik el konsollarının aksine şarjının da daha uzun gideceğini düşünüyorum. El konsollarının aksine daha yüksek çözünürlüklerde veya onlarla aynı çalışır çoğu oyunda.

Böylece fazla para saçarak hem günlük kullanımda kendimize yatırım yapmış hem de oyun zevkimize yatırım yapmış oluruz.
Diyecek olur ise "Ama el konsollarının olayı konsol gibi olması. Onların konsol gibi tuşları ve Joystick'i var." Bunu telefonda yapamamamız için hiçbir neden yok.

1778186362152.webp

Sağda görmüş olduğunuz gibi bir mobil gamepad alındığı zaman iş bitiyor. Aynısı oluyor direkt.

Sizlerin de bu konu hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum. Bu fikir benim bu akşam aklıma geldi öyle gezinirken. Telefonlar artık o kadar gelişti ki bilgiasyardaki oyunları açabilecek hale geldiler. Son nesil telefonlarda çok yüksek kalitede bilgisayar oyunları çalıştırılabiliyor.

Minicik ekranda oyun oynayınca kalbim sıkışıyor elimden gelse monitörü 32 inç yapacağım. 50-60 bin gibi büyük paralar veriliyor şu aletlere.
Ben de minicik ekranda özellikle bilgisayarlar için yapılmış oyunları oynamayı pek sevmem. Yazılar çok küçük görünüyor, oyuna tam giremiyorsun vesayire ama bunları alan insanlar genelde evde oyun oynamayan, dışarıda boş vakitlerinde, otobüste, uçakta vesayire oynamak için alan insanlar oluyor. Fakat baktğımızda bunu almanın da bir mantığı yok çünkü mobil cihazlar daha iyi donanımlar ile çıkıyor şu anda el konsollarından. Aynı performansı veya daha iyisini alıyorsun. Üstelik bunu kendi kullandığın telefonun en iyi modelini alarak yapıyorsun. Hem kendine faydası oluyor hem de oyunlarını da oynarsın. Bu akşam öylesine bir aklıma geldi konu açayım dedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Zevkler renkler işte. Ben de mesela ASUS ROG Ally kullanıyorum ve memnunum. AAA oyunları avuç içinde oynamak zevkli oluyor, yattığım yerden falan. Laptopum olmasına rağmen böyle oynuyorum çünkü ben rahatıma düşkün biriyim, kalkıp da koltuğa oturmak bile gelmiyor içimden.

Bir de Android'te hala çok problemli Windows oyunlarını oynamak. Ayrıca sırf AAA oyun oynayacağım diye S26 Ultra'ya 100k para vermek pek mantıklı değil, 1080p'de 30 FPS bile zor alacak, ASUS ROG Ally, Steam Deck gibi cihazlarda 60 FPS alabiliyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
El konsolları oyunlar için özel optimize edilir. Her ne kadar S26 Ultra güçlü de olsa emulatör ve optimizasyon, hatta donanım bile bize engel çıkarır. Herhangi bir telefon ağır AAA oyunları oynatırken aşırı yüksek sıcaklıklara ulaşır, ısınırsa kendini kitler veya oyun için yeterli akımı 3.7 voltluk pilden çekemez.

Ayrıca el konsolları performans olarak da gayet ileride. Mesela Steam Deck optimizasyonu, işlevselliğini ve performansını hiçbir telefonda alamazsınız. Steam hesabınızı hem PC'nizde hem de Steam Deck'inizde kullanabilirsiniz. Steam'in iyi yönü de bu. Artık kendi ekosistemlerini kurmaya başladılar. Steam hesabınızı PC, Steam Deck, Steam Machine ve Steam VR gibi aygıtlar üzerinde kullanabiliyorsunuz.

El konsollarının donanımları oyunlar için özel olarak tasarlanmıştır. Telefonlarda bulunan uydu antenleri, kamera sistemleri gibi, SIM tepsisi, kablosuz şarj mıknatısları, NFC sensörleri gibi yer kaplayan gereksiz modüller olmaz ve ekstra özel soğutucular kullanılır.

El konsolları oyunları Steam veya Epic Games üzerinden orijinal olarak açarken GameHub gibi en bilinen yüksek performanslı emulatörler oyunları crack dosyaları üzerinden açarlar.

Ayrıca telefonunuzdaki 3.7 voltluk pillerle pek AAA oyun oynayamazsınız, işlemcinin potansiyeli harcanır. El konsolları (mesela Steam Deck) 7.7 Volt bataryalara sahip.

En önemlisi, konsollar ile resmi desteklenen orijinal oyunları oynayabilirken telefonlarda bu optimizasyon ve desteği bulamayız.

Eğer bir gün Android sisteminde resmi olarak AAA oyunlar çalışırsa oynarsın, ancak emulatör ile olacak iş değil. GPU olarak Radeon Graphics isteyen oyunu Adreno (Snapdragon) veya ARM Immortalis (MTK Dimensity) ile açarsan performans kaybının babasını yaşarsın.

Eğer illa Android'de AAA oyun istiyorsanız tek adres Sony'dir. Sony aygıtlar şarjı tamamen dolu iken laptop mantığı gibi pili devre dışı bırakıp gücü tamamen şarj portundan çeker. Pil sistemde devre dışı kalacağından ısınma da ciddi ölçüde azalır, hem de prizden güç doğrudan çekileceği için güç kısıtlaması olmadan oyununuzu oynarsınız. Sony dışında alternatif yok gibi çünkü hem yazılımı aşırı hafif, hem donanımı manuel hem de güç sınırı yok. Xiaomi 15 Pro ve S26 Ultra da iyi bir cihaz ancak HyperOS veya OneUI içinde Windows açarsan oyunda optimizasyon ile alakalı bir şey kalmaz. Battery Bypass konusunda da Sony lider.

İnternette PC oyunu çalıştıran telefonları görebilirsin, ancak oyunu çalıştırmak ile oynamak farklı şeylerdir. Telefonlar AAA oyunlarda 15 dakika sonra aşırı ısınmaya başlar. Performans düşer, takılmalar artar. Pili de devamlı şarj-deşarj olup ısınacağı için pil sağlığı hızlıca düşecek, pil erken yaşlanacak. Yaşlanmış, düşük voltaj veren bir pile sahip telefonla da AAA oyunu rüyanda bile oynayamazsın. Zaten 3.7 voltluk pil sağlam olsa bile düşük enerji yüzünden yüksek performans ile oynayamazsın da yaşlı pil ile hiç oyun açamazsın.

Son düzenleme:
El konsolları özel optimize edilir. Her ne kadar S26 Ultra güçlü de olsa emulatör ve optimizasyon, hatta donanım bile bize engel çıkarır. Herhangi bir telefon ağır AAA oyunları oynatırken aşırı yüksek sıcaklıklara ulaşır, ısınırsa kendini kitler veya oyun için yeterli akımı 3.7 voltluk pilden çekemez.

Ayrıca el konsolları performans olarak da gayet ileride. Mesela Steam Deck optimizasyonu, işlevselliğini ve performansını hiçbir telefonda alamazsınız. Steam hesabınızı hem PC'nizde hem de Steam Deck'inizde kullanabilirsiniz.

El konsollarının donanımları oyunlar için tasarlanmıştır. Telefonlarda bulunan uydu antenleri, kamera sistemleri gibi, SIM tepsisi, kablosuz şarj mıknatısları, NFC sensörleri gibi yer kaplayan gereksiz modüller olmaz ve ekstra özel soğutucular kullanılır.

Ayrıca telefonunuzdaki 3.7 voltluk pillerle pek AAA oyun oynayamazsınız, işlemcinin potansiyeli harcanır. El konsolları (mesela Steam Deck) 7.7 Volt bataryalara sahip.

En önemlisi, konsollar ile resmi desteklenen orijinal oyunları oynayabilirken telefonlarda bu optimizasyon ve desteği bulamayız.
Ersin Çakı diye bir kanal var, Android'te farklı farklı, emülatörlerle ilgili rehber videolar çekiyor. Güncel Windows oyunlarını oynarken, tablet alev alacak resmen, 99 derecelere falan çıkıyordu 😅.

Ersin Çakı diye bir kanal var, Android'te farklı farklı, emülatörlerle ilgili rehber videolar çekiyor. Güncel Windows oyunlarını oynarken, tablet alev alacak resmen, 99 derecelere falan çıkıyordu 😅.
Ayrıca o oynadıkları da cracklenmiş paketler, el konsolları oyunları direkt Steam veya Epic Games'ten açıyor.