Makaleler
4
Yer
Kuruçeşme
Bilgisayar almayı düşünüyorum, ekran kartı açısından Arc serisi gözüme çok uygun göründü ama Intel'in GPU üretiminde ne kadar iyi olduğundan emin değilim açıkçası. 1080p oynuyorum oyunları ve güncel AAA oyun düşünmüyorum; Silent Hill 2 Remake, Diablo 2 Resurrected ve Diablo 4 hariç güncel/güncele yakın oyun oynamayacağım. Genel olarak gacha oyunları (Genshin, ZZZ vs.) ve arada rekabetçi oyunlar oynayan biriyim. Sorun yaşar mıyım Arc B580 alırsam? Darboğaz yapmayacak bir işlemci ile DDR5 bir sistem almayı planlıyorum; R5 7500F, LGA1700'un giriş-orta seviye işlemcileri gibi bir kombinasyonla. Önerir misiniz yoksa hala sorunlu mudur?

Son düzenleme:
Genshin de ZZZ de DX11 oyunlar. Arc GPU'lar bu tarz low level API kullanmayan oyunlarda hep geride oluyordu gozlemledigim kadariyla.

Bir bakayim dedim, Lumina Square iyi calisirken fightlarda durum bayagi kotu. GPU kullanimi %100'de iken bu kadar stutter girmesi garip, Arc'in driver overhead sorunu bu oyunu vurmus gibi. Tabii elemanin ayarlari da kotu, onlarin da etkisi olabilir. Radikal dusunebilen biri ZZZ'yi bu ayarlarda oynamaz zaten.

Ayni elemanin Genshin videosuna bakayim dedim, FPS kilidini acmis ve ayarlari yine balgam gibi, ona ragmen fightlarda FPS'i kotu degil gibi cunku... Genshin. Iki videoda da kullandigi CPU, 7600X3D imis referans olarak.

Diablo IV, II Resurrected ve SH2R gibi oyunlara bakmiyorum bile cunku biri klasik UE5 slop, diger ikisi de yeni DX12 oyunlar zaten. Sorun yasamamaniz gerekiyor.

Rekabetci oyunlar demissiniz bir de, aklima ilk CS2 geldi cunku o da DX11 bir oyun. Zaman ayarli attim, videodaki eleman Vulkan ile denemis bir de ancak CS2'de Vulkan kullanmak direkt kotu bir deneyim, varsayilan olarak DX11'de aciliyor oyun zaten.

1783172189164.webp

Diger aklima gelen oyun da War Thunder oldu, bu oyunda hem DX11 hem DX12 modu var ancak testi herhalde DX11'de yapmislardir diye dusunuyorum cunku oyun default olarak DX11'de aciliyor. Attigim sonuclar 1 yil oncesinden kalma, iyilesmistir muhtemelen tabii.

Driver overhead ve diger surucu problemleri gibi konularda guncel tabloyu gozlemlemek icin bu iki videoyu oneririm, guzelce anlatiyorlar:

Tabii yine klasik olarak Arc GPU kullaniyorsaniz BIOS'unuzda ReSize BAR kesinlikle acik olmali ve bazi durumlarda bosta bile yuksek guc tuketimi durumu olabilir.

Bunun disinda bence kotu bir GPU degil. Linux destegi guzel, encoder ve decoder destegi guzel, XeSS'in desteklenen oyun sayisi az olsa da olan oyunlarda -ozellikle de XeSS 2 surumuyse- bayagi guzel calisiyor, guc tuketimi konusunda da kotu degil.

Beni tek dusunduren sey, gacha oyunlari oynamaniz oluyor. Gacha oyunlarinda -ozellikle Cinli gachalarda- GPU tarafinda AMD ve Intel tarafini onemseyen gelistirici sayisi oldukca az, cunku Cinde pazar paylari dusuk. Cogu gacha oyununun da en cutting-edge ve yeni teknolojilerde calismadigini dusunursek, o taraf bir tik dusunduruyor. Bir anda gelistiriciler Crimson Desert sacmaliginda oldugu gibi ''Intel GPU'lari desteklemiyoruz'' dese eliniz kolunuz bagli kaliyorsunuz. Tabii Crimson Desert'de sonradan destek geldi, o ayri konu.

Açıkça söyleyeyim çünkü sebebini ben de bilmiyorum DX11 oyunlarında oyun bir anda ekran kartını kullanmayı bırakmaya başlıyor resmen. Bazılarında da yüksek FPS alıyorsun DX9/DX11 farketmez hiç düşüş bile olmuyor. Şuana kadar RE9 ve GTA V Enhanced üzerinden denedim. Hiçbir upscale teknolojisi kullanmadan en kötü şekilde 50-60FPS Ultra RT 1080p oyun oynatıyor. Kart boşta bile 20W güç tüketimine sahip. Ben memnunum ama driverda ekran Hz ayarı bile yok.

Bilgisayar almayı düşünüyorum, ekran kartı açısından Arc serisi gözüme çok uygun göründü ama Intel'in GPU üretiminde ne kadar iyi olduğundan emin değilim açıkçası. 1080p oynuyorum oyunları ve güncel AAA oyun düşünmüyorum; Silent Hill 2 Remake, Diablo 2 Resurrected ve Diablo 4 hariç güncel/güncele yakın oyun oynamayacağım. Genel olarak gacha oyunları (Genshin, ZZZ vs.) ve arada rekabetçi oyunlar oynayan biriyim. Sorun yaşar mıyım Arc B580 alırsam? Darboğaz yapmayacak bir işlemci ile DDR5 bir sistem almayı planlıyorum; R5 7500F, LGA1700'un giriş-orta seviye işlemcileri gibi bir kombinasyonla. Önerir misiniz yoksa hala sorunlu mudur?
Alınır. Yaklaşık 13 liraya Sparkle'in 3 fanlı Titan serisinden almanı öneririm. Hem şık hem de soğutma anlamında daha başarılı. Alchemist (A750,A770,A580,A310) serisinde bulunan çoğu donanımsal eksiklik B serisinde giderildi, daha verimli ve mimarisi daha performanslı, XeSS ve XeFG daha performanslı çalışıyor, artık Intel'in direkt kendi denetim masasında VRAM overclock, çipset undervolt falan yapılabilir hale geldi.

Fiyatı anlamında sıfır piyasasında kendisine dengi yok, performans anlamında dengi RTX 4060, rakibi ise RTX 4060ti 16GB. Driverleri ne durumda bilmiyorum şahsen bende bir Intel ekran kartı kullanıcısıyım oynadığım oyunlar bir elin parmağını geçmez ama techpowerup'daki her gelen sürücülere baktığımda genel olarak artık neredeyse bütün oyunlara sürücü desteği getirmişler sürücü sorunu yok denilebilir artık çok geride kaldı o şeyler, pişti denebilir. Keza bende bu yaz bir Sparkle Luna Titan 3X B580 çekmeyi düşünüyorum.

Aklınıza bir soru falan takılırsa çekinmeden sorabilirsiniz artık Intel ekran kartlarının erbabı oldum sayılır araştıra araştıra.

Son düzenleme: