Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

LiterarLucky

Çalışkan
Yer
İstanbul Türkiye
  • Anakart: Asus TUF Z370-Pro Gaming
  • İşlemci: Intel Core i7 8700K
  • Ekran Kartı: ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition 8GB
  • İşletim Sistemi: Windows 10

Merhaba,

Bir süredir mavi ekran hatası alıyorum ve bilgisayar kendisini otomatik olarak yeniden başlatıyor. Konu hakkında forumda araştırma yaptığımda minidump dosyasının paylaşılması gerektiği bilgisi verilmiş ancak Windows minidump dosyası oluşturmuyor. Yine forumdaki bilgilendirmeleri takip ederek Özel görünümler > Yönetim olayları raporunu paylaşmam gerektiğini öğrendim ve aşağıda link paylaşıyorum.

Daha önceden sorunun Windows ile alakalı olduğunu düşündüm format attım ancak sorun ara sıra tekrar ediyor.

Çözüm
Yeni format attığın için bu raporlarda da çok bir bilgi yok ne yazık ki. Gördüklerimi söyleyeyim yine de.

Rich (BB code):
Günlük Adı: System
Kaynak: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Tarih: 15.05.2025 23:16:32
Olay Kimliği: 41
Görev Kategorisi:(63)
Düzey: Önemli
Anahtar sözcükler:(70368744177664),(2)
Kullanıcı: SYSTEM
Bilgisayar: DESKTOP-7E6DGLE
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
 <EventData>
 <Data Name="BugcheckCode">292</Data>

Son 1 haftadır sadece WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası yaşadığını görüyorum. Bu neredeyse her gün oluyor. Bunun dışında sistemin hiçbir zaman mavi ekran yaşadığını da kaydetmiş değil ve sıkça EI 225 hatası spamlıyor.

Bunların birleşimi bana disk hatası sinyalini veriyor. Sana tavsiyem içindeki verileri kaybetmeden M.2 diski sistemden çıkarıp HDD'e deneme amaçlı bir Windows kurup sistemini kontrol etmen olacak. Mavi ekran yaşadığın senaryoları tekrarlayıp mavi ekran alacak mısın tekrardan bir bak bakalım.
Yeni format attığın için bu raporlarda da çok bir bilgi yok ne yazık ki. Gördüklerimi söyleyeyim yine de.

Rich (BB code):
Günlük Adı: System
Kaynak: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Tarih: 15.05.2025 23:16:32
Olay Kimliği: 41
Görev Kategorisi:(63)
Düzey: Önemli
Anahtar sözcükler:(70368744177664),(2)
Kullanıcı: SYSTEM
Bilgisayar: DESKTOP-7E6DGLE
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
 <EventData>
 <Data Name="BugcheckCode">292</Data>

Son 1 haftadır sadece WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası yaşadığını görüyorum. Bu neredeyse her gün oluyor. Bunun dışında sistemin hiçbir zaman mavi ekran yaşadığını da kaydetmiş değil ve sıkça EI 225 hatası spamlıyor.

Bunların birleşimi bana disk hatası sinyalini veriyor. Sana tavsiyem içindeki verileri kaybetmeden M.2 diski sistemden çıkarıp HDD'e deneme amaçlı bir Windows kurup sistemini kontrol etmen olacak. Mavi ekran yaşadığın senaryoları tekrarlayıp mavi ekran alacak mısın tekrardan bir bak bakalım.

Çözüm
Yanıtınız için teşekkür ederim. Mavi ekran hatası ekrana belirmeden önce bilgisayar aşırı derecede kasıyor ve sonrasında ekrana bir saniye bile sürmeyecek mavi ekran hatası gelip bilgisayar yeniden başlıyor.

Format öncesi mavi ekran hatası oyun oynarkende denk gelebiliyordu format sonrasında sadece bilgisayarı ilk açtığım zamanlarda oluyor. Örneğin bilgisayarı açtığımda bilgisayar kasma veya donma sorunu yaşamazsa sorunsuz şekilde saatlerce işlem yapıyor.

SSD'de bozuk sektör olabileceğini düşünerek HD Tune programı ile test yaptığımda sorunla karşılaşmamıştım. Ekte görselini iletiyorum.

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    621,2 KB · Görüntüleme: 49
Bozuk sektörler ile alakalı bir hataya benzemiyor zaten. Disk sorunları farklı da olabiliyor. Bu dosyaları genelde disk problemlerinde görüyorum ama böyle kendini ulu orta belli edenler problemler olmuyor her zaman.

Senin beyanından ilerleyerek
Format sonrasında sadece bilgisayarı ilk açtığım zamanlarda oluyor.
Bu noktada sürücü doğrulayıcı çalıştırmanı önerebilirim. Konudaki uyarıları oku lütfen.

Bu işlem sırasında bir mavi ekran alırsan belirtmen iyi olacaktır.

Bozuk sektörler ile alakalı bir hataya benzemiyor zaten. Disk sorunları farklı da olabiliyor. Bu dosyaları genelde disk problemlerinde görüyorum ama böyle kendini ulu orta belli edenler problemler olmuyor her zaman.

Senin beyanından ilerleyerek

Bu noktada sürücü doğrulayıcı çalıştırmanı önerebilirim. Konudaki uyarıları oku lütfen.

Bu işlem sırasında bir mavi ekran alırsan belirtmen iyi olacaktır.
Rehberdeki konuda belirtilen şekilde Windows 10 işletim sistemine sahip olmama rağmen ayarları aynı şekilde yaparak işlemi başlattım. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra ekrana hiç bir şey gelmedi.

Rehber konuda belirtilen Verifier'in çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için CMD üzerinden "verifier /query" kodunu girdim ancak ekranda belirtilenlerin ne anlama geldiğini anlamadım. Görsel olarak ekliyorum.

Şuanda işlemi başlatmış oldum mu? Ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için tekrardan çok teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    16,8 KB · Görüntüleme: 37
  • 2.webp
    2.webp
    14,3 KB · Görüntüleme: 50
  • 3.webp
    3.webp
    11,2 KB · Görüntüleme: 45
  • 4.webp
    4.webp
    11,8 KB · Görüntüleme: 36
  • 5.webp
    5.webp
    10,4 KB · Görüntüleme: 36
Ekrana hiçbir şey gelmedi derken, normal şekilde açıldı anlamında mı? Bunun sebebi önyükleme sırasında hiçbir sürücünün yapılan testlerde başarısız olmaması. Verifier'i 24-48 saat boyunca açık bırakıp sistemi kullan yine de. Belki sıkıntılı bir sürücü varsa tespit etme şansı olur.

Eğer ki bu süre zarfında da mavi ekran almazsan muhtemelen bir sürücü bu soruna sebep olmuyor diyebiliriz.

Ekrana hiçbir şey gelmedi derken, normal şekilde açıldı anlamında mı? Bunun sebebi önyükleme sırasında hiçbir sürücünün yapılan testlerde başarısız olmaması. Verifier'i 24-48 saat boyunca açık bırakıp sistemi kullan yine de. Belki sıkıntılı bir sürücü varsa tespit etme şansı olur.

Eğer ki bu süre zarfında da mavi ekran almazsan muhtemelen bir sürücü bu soruna sebep olmuyor diyebiliriz.
Verifier'ı açtıktan sonra bilgisayar normal bir şekilde açıldı ancak Verifier açık olduğu mühtedçe bilgisayar çok kasıyor. Oyun oynamak özellikle sistem gereksinimi gerektirmeyen oyunda dahi çok güç oluyor.