Bütçe
15000TL
Merhaba arkadaşlar.

Yeni bir sistem toplayacağım ve işlemci için max 15.000 TL bütçe ayırdım. Aklımda şu an iki model var: Intel Core Ultra 5 245KF ve AMD Ryzen 7 9700X, ancak karar vermekte zorlanıyorum. Genel kullanım odaklı olacak. Özellikle oyun ya da render için diye bir sınıflandırma yapmıyorum. İki işlemciyi karşılaştırdım ama fiyat/performans açısından hangisinin daha mantıklı olacağı konusunda kararsız kaldım.

Tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim!

9700X işlemcisini kendim 2. bilgisayarımda kullanıyorum. 25 yılı aşkındır PC kullanıcısıyım. İşim gereği hem Intel hem AMD tarafında aklınıza gelebilecek tüm işlemcileri gerek kısa gerek uzun vade deneyimleme imkanım oldu. 9700X gerçekten boşta bile sıcak çalışan bir işlemci ancak çok güzel ince ayarlarla tam yükte 60 dereceye kadar indirebildim. Performansı kesinlikle Ultra 5 serisinden iyi. Oyun için zaten asla Ultra önermiyorum. Ama kullanım alanı ne olursa olsun bu iki işlemci arasında güzel bir liquid cooler ile 9700X'i tercih ederdim.
Ryzen karakteristigi bu sekilde hocam. AMD yetkilileri aciklama yapmislardi islemciyi dogrudan 95 derecede calisacak sekilde tasarliyoruz, 95 dereceye kadar boostlamasini istiyoruz vs. seklinde.

Akim dusuk oldugunda, yani CPU kullanimi gorece az oldugunda voltaji basip daha yuksek frekansa cikmasini istiyorlar gordugum kadariyla. Akim yukseldikce de voltaji ve frekansi yavasca dusuruyorlar. Bu da yukte ve bosta yakin sicakliklara sebep oluyor, bosta sicak calismayla sonuclaniyor.

Rica ederim. PBO, TDP gibi BIOS üzerindeki ince voltaj vb. ayarlar. Edindiğiniz zaman tekrar hatırlatırsanız rehber şeklinde paylaşabilirim.

Merhaba hocam,

9700X sistemi topladım. İlk çalıştırmada işlemci sıcaklığı gerçekten yüksekti, işlemci Boost frekansa geçince 80 derece civarına çıkıyordu. Aşağıdaki yapılandırmayı yaptım ama yine de sizin önerilerinizi merak ediyorum:

• PBO: 1X.
  • PTL: 65.
  • PPT: 88W.
  • TDC: 75A.
  • EDC: 150A.
  • CPU Boost Clock OverDrive: Disable.
Bu ayarlardan sonra işlemcinin sıcaklıkları boşta 45°c civarına düştü ve kullanımda 50-55°c arasında kalıyor. Bu ayarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını ve daha verimli bir soğutma için başka önerilerinizin olup olmadığını öğrenmek isterim.

Sizce işlemcimin sıcaklıkları ideal düzeyde mi, yoksa başka bir düzenleme yapmam gerekir mi?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

O presetleri girerek işlemcin 9700X değil, 9700 olmuş direkt. Çoklu çekirdek yüklerinde işlemcinin gücü %20-30 arası daha kötüleşir. Ama çoklu çekirdek işlemi yapmıyorsan pek bir sorun yok sadece oyun oynuyorsan performansa etkisi minimal seviyede.

Merhaba hocam,

9700X sistemi topladım. İlk çalıştırmada işlemci sıcaklığı gerçekten yüksekti, işlemci Boost frekansa geçince 80 derece civarına çıkıyordu. Aşağıdaki yapılandırmayı yaptım ama yine de sizin önerilerinizi merak ediyorum:

• PBO: 1X.
  • PTL: 65.
  • PPT: 88W.
  • TDC: 75A.
  • EDC: 150A.
  • CPU Boost Clock OverDrive: Disable.
Bu ayarlardan sonra işlemcinin sıcaklıkları boşta 45°c civarına düştü ve kullanımda 50-55°c arasında kalıyor. Bu ayarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını ve daha verimli bir soğutma için başka önerilerinizin olup olmadığını öğrenmek isterim.

Sizce işlemcimin sıcaklıkları ideal düzeyde mi, yoksa başka bir düzenleme yapmam gerekir mi?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Valla bu işlemcinin sıcaklığını düşürmek istiyorsanız performanstan istifade edeceksiniz. Yok ben tam performansta kullanmak istiyorum diyorsanız da tam yükte çok ısınıyor varıl varıl bağırıyor. Şu an sıcaklıklarınız AMD bir işlemci için çok çok ideal. Soğutma olarak ne kullanıyorsunuz?

Ayrıca cihazı ne amaçla kullanıyorsunuz? Hangi çözünürlüğü tercih ediyorsunuz?

Vallahi bu işlemcinin sıcaklığını düşürmek istiyorsanız performanstan istifade edeceksiniz. Yok ben tam performansta kullanmak istiyorum diyorsanız da tam yükte çok ısınıyor varıl varıl bağırıyor. Şu an sıcaklıklarınız AMD bir işlemci için çok çok ideal. Soğutma olarak ne kullanıyorsunuz?

İşlemciye biraz şefkat gösterirse, performanstan taviz vermesine gerek kalmaz, hatta üzerine performans artışı da sağlar.

Vallahi bu işlemcinin sıcaklığını düşürmek istiyorsanız performanstan istifade edeceksiniz. Yok ben tam performansta kullanmak istiyorum diyorsanız da tam yükte çok ısınıyor varıl varıl bağırıyor. Şu an sıcaklıklarınız AMD bir işlemci için çok çok ideal. Soğutma olarak ne kullanıyorsunuz?

ID-COOLING SE-214-XT ARGB fanı kullanıyorum. Genel olarak oyun oynamak ve ufak tefek render işleri yapmak için kullanıyorum. 1080p çözünürlükte kullanıyorum.

O presetleri girerek işlemcin 9700X değil, 9700 olmuş direkt. Çoklu çekirdek yüklerinde işlemcinin gücü %20-30 arası daha kötüleşir. Ama çoklu çekirdek işlemi yapmıyorsan pek bir sorun yok sadece oyun oynuyorsan performansa etkisi minimal seviyede.

CPU Boost clock OverDrive ayarlarını minimum negatif değerde (25 MHz) etkinleştirdiğimde bile işlemci sıcaklığım 70 dereceyi geçmiyor. Ancak bu ayar açık olduğunda veya auto modda çalıştığında sıcaklık 81 dereceye kadar çıkıyor.

İşlemciye biraz şefkat gösterirse, performanstan taviz vermesine gerek kalmaz, hatta üzerine performans artışı da sağlar.

9700X işlemciden genel olarak memnunum ancak Intel 10. nesil işlemciden geçiş yaptım ve boşta sıcaklık yaklaşık 15 derece fazla. Şu anda CPU sıcaklığının 70 dereceyi geçmesini istemiyorum bu nedenle belirttiğim ayarları yaptım.

Daha iyi bir yapılandırma öneriniz varsa denemek isterim. İşlemci sıcaklığını optimize etmek ve performansı artırmak için önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Son düzenleme: