Relapse 79

Üstün
Yer
Antalya
Bileşen listesini şöyle bırakayım:

• İşlemci: Intel Core Ultra 9 285K.
  • Ekran kartı: ASUS TUF Gaming RTX 5070.
  • Anakart: ASUS ProArt Z890.
  • RAM: G.Skill Trident Z5 Royal 32 GB DDR5-7600.
  • Depolama: Samsung 990 Pro 2 TB + WD Black SN8100 2 TB.
  • Sıvı soğutma: ASUS ProArt LC 360.
  • Güç kaynağı: ASUS ROG Thor II 1000 W Platinum.
  • Kasa: ASUS ProArt PA602.

Sistemi toplarken temel amacım aslında daha çok video kurgu süreçleriydi. Özellikle After Effects ağırlıklı çalışıyorum, bu yüzden render süreleri ve ön izleme performansı benim için kritik. Ultra 9 285K'yı ve 7600 MHz DDR5 belleği o yüzden tercih ettim. Ayrıca önümüzdeki 5-6 yıl içinde çıkacak AAA oyunları da rahat rahat oynamak istiyorum. İşler büyür veya yeni nesil oyunlar daha fazlasını isterse, ileride yapacağım en fazla şey ekran kartını yükseltmek olur diye düşünüyorum; zaten geri kalan altyapı bunu fazlasıyla kaldıracak seviyede. Thor II PSU ve PA602 kasa da bu esnekliği veriyor zaten.

Sizce bu konfigürasyon, özellikle bahsettiğim After Effects render yükleri ve yeni nesil AAA oyunlar hesaba katıldığında, beni ekran kartı haricinde kaç yıl hiç bilgisayar ihtiyacı hissettirmeden rahat götürür?

Fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Hızlı artan bir teknoloji olduğunu düşünürsek 3 bilemedin 4 sene demek istiyorum ben. İş kısmında işini fersah fersah görecektir, oyun kısmında da grafik düşür, çözünürlük düşür, DLSS vs. aç derken öyle de böyle de oynarsın zaten yeni oyunların arasında DLSS frame generation falan var.

Dediğin gibi GPU yükseltirsin yetmediği vakit devam edersin. O zamanda işlemci kaldırır mı sorusu gelir zaten yaptığın iş gereği yüksek çözünürlük kullanıyorsun problem olmaz çok kasmaya gerek yok. Hani şu kadar sene kullanırım diye düşünmeye gerek yok. Gittiği yere kadar kullanırım demek daha mantıklı bir düşünce olacaktır.

Ama şahsen ben 5070'e 60k para vermem onu da belirteyim. 2. el 4080S bulur takarım ama sıfır 5070 kesinlikle almam.

Hızlı artan bir teknoloji olduğunu düşünürsek 3 bilemedin 4 sene demek istiyorum ben. İş kısmında işini fersah fersah görecektir, oyun kısmında da grafik düşür, çözünürlük düşür, DLSS vs. aç derken öyle de böyle de oynarsın zaten yeni oyunların arasında DLSS frame generation falan var.

Dediğin gibi GPU yükseltirsin yetmediği vakit devam edersin. O zamanda işlemci kaldırır mı sorusu gelir zaten yaptığın iş gereği yüksek çözünürlük kullanıyorsun problem olmaz çok kasmaya gerek yok. Hani şu kadar sene kullanırım diye düşünmeye gerek yok. Gittiği yere kadar kullanırım demek daha mantıklı bir düşünce olacaktır.

Ama şahsen ben 5070'e 60k para vermem onu da belirteyim. 2. el 4080S bulur takarım ama sıfır 5070 kesinlikle almam.

Yorumun ve mantıklı yaklaşımın için teşekkürler. Birkaç noktaya açıklık getireyim:

5070'e 60k vermedim tabii ki, o fiyata ben de yüzüne bakmazdım. Kart benim aldığım dönemde yaklaşık 35k TL civarına geldi.

Bu arada sistemi tek seferde pat diye döküp toplamadım. Eylül 2025'ten şubat 2026'ya kadar olan süreçte parçaları her ay teker teker, bütçe el verdikçe alarak tamamladım. Açıkçası DDR5 tarafında özellikle 7600 MHz royal kitlerin ve genel RAM fiyatlarının durumu ortadaydı. RAM fiyatları bu kadar uçmamış olsaydı bütçeyi biraz daha zorlayıp direkt RTX 5080 çekerdim.

İşlemci tarafında ise Ultra 9 285k zaten kas gücü olarak çok yüksek bir platform. İleride ekran kartını upgrade ettiğimde işlemcinin tıkanma veya kartı besleyememe gibi bir derdi olmayacak. Dediğin gibi, After Effects render'larında ve oyunlarda gittiği yere kadar tepe tepe kullanıp günü geldiğinde sadece GPU değiştirmek en temiz yol olacak.

Sistemi topladıysanız üst seviye bir makine toplamışsınız, çok kafa yormadan gittiği yere kadar kullanmak mantıklı, ekstradan 2KV UPS alınabilir.

Sıfırdan toplayacak olsaydınız Intel'in söket fetişinden ötürü 9950X - Klevv 6000 Mhz CL28 2x16 RAM ve Gigabyte X870 AORUS Tachyon Ice güzel olabilirdi.
Hangi işlemci hangisine denk çok bakmadım son çıkanlara.

Fiziksel olarak hasar almadığı sürece sen ölene kadar götürür sistem, şu an teknoloji gereğinden güçlü sayılır. 10-15 yaşındaki ekran kartlar bile günümüzde fazlasıyla yetiyor. Öyle hesap et. Render işlerinde İntel iyi, baya götürür.

Sistemi topladıysanız üst seviye bir makine toplamışsınız, çok kafa yormadan gittiği yere kadar kullanmak mantıklı, ekstradan 2kv UPS alınabilir.

Sıfırdan toplayacak olsaydınız Intel'in söket fetişinden ötürü 9950X - KLEVV 6000 MHz CL28 2x16 RAM ve Gigabyte X870 Aorus tachyon ıce güzel olabilirdi.
Hangi işlemci hangisine denk çok bakmadım son çıkanlara.

Öneriler için sağ ol.

Sistemi zaten mayıs'tan beri aktif olarak kullanıyorum. Intel'i de soket ömrü durumunu tamamen bilerek ve göz önüne alarak tercih ettim.

Fiziksel olarak hasar almadığı sürece sen ölene kadar götürür sistem, şu an teknoloji gereğinden güçlü sayılır. 10-15 yaşındaki ekran kartlar bile günümüzde fazlasıyla yetiyor. Öyle hesap et. Render işlerinde İntel iyi, baya götürür.
eve yıldırım düşmediği sürece uzun yıllar tepe tepe kullanacağız artık. Zaten donanım gücü şu an yazılımların bayağı önüne geçti, sağ olasın yorumun için.