Öncelikle merhaba.
Konuyu 2. slota RAM'i taktığımda sistemin stabilitesinin neden bozulduğu veya sistemin açılmadığı ile ilgili konu açacaktım. Fakat çözdüm ve sizinle paylaşıyorum.
Konuyu açmadan önce bu hatayı alan sayısız insan var lakin çözüm yazan ne yazık ki göremedim. Genelde, kit alın deneyin şeklinde çözüm önerileri vardı.
İşlemci: 12400F.
Anakart: Gigabyte 760M gaming.
RAM: 2x16 GB G.Skill DDR4 3200MHz.
Ekran kartı: ASUS Dual RTX 5060 Ti 16 GB.
Daha önceleri 2x8GB kit şeklinde gayet stabil bir sistemim vardı. Ekran kartı güncellemesiyle beraber RAM'leri de güncelleyeyim dedim. Problemler burada başladı. RAM'ler ayrı ayrı 1x16 GB olmak üzere farklı zamanlarda aldım.
Sistemi 8+16 GB olarak sorunsuz kullanırken, 1 modül daha ekledim ve sistem yanıt vermez, anlık takılmalar, masaüstünde fare imleci atlaya atlaya gidiyordu.
Bazen sistem açılmıyordu.
6 saate varan çözüm arayışları sonucunda;
Öncelikle 2.slota tek modül 16 GB RAM'i takıp BIOS'a girdim.
12400F doğal halde 3200MHz RAM desteklemekte, lakin anakart kendi kendine bu hızın sanırım üstüne çıkıyor ve stabilite bozuluyordu.
2933 MHz sabitleyip, XMP kapalı şekilde kaydedip çıktım. Masaüstü ortamında 10dk stres testine tabii tutup, sorun yaşamayınca sistemi kapatıp RAM'i söktüm ve diğer modülü taktım.
Yeni modül ile BIOS girip bellek hızının sabit olup olmadığını teyit ettim. O da 2933 MHz'de çalışıyordu. Sistemi tekrar masaüstünde teste bıraktım. Sorunsuz geçti.
Arkasından 4.slota ilk çıkardığım RAM'i takıp sistemi sorunsuz açabildim.
30dk boyunca işlemci ve RAM'ler AIDA64 ile test edildi ve şu anda sorunsuz çalışmaktalar.
F serisi işlemciye sahip arkadaşlar bu çözümü deneyebilirler.