ahmet6545

Gelişen
Selam, 14400F işlemci aldım. Anakartım MSI Pro H610M-E DDR4. Sanırım VRM sıcaklıklarına takılıyor ve GHz değeri 4.1'e düşüyor; oyun oynarken de sabit değil, 4.2, 4.1, 3.9 gibi değişiyor. İşlemci kısa bir süre 130 Watt kadar çekiyor render alırken, sonra MOSFET 76 dereceye gelince 2.6'ya düşüyor ama anlamadığım işlemci 120-130 Watt'ta bile 3.9-4.1 GHz'lerde geziyor. İşlemcide mi sorun var yoksa çalışma prensibi mi bu? Elle 90 Watt'a ayarlasam bir zararı olur mu? Soğutucum Phantom Spirit 120 SE olması lazım. Fan ayarını 1000 RPM yaptığım zaman MOSFET'ler 65-66 dereceyi geçmiyor yükte ama sorun soğuk olsa bile hala en fazla 65 Watt çekiyor. Yapabileceğim bir şey var mı? Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oncelikle birkac seye aciklik getirelim.

Intel'in pazarladigi ''boost frekansi'', all-core frekans degildir. Butun cekirdekler yukteyken o frekansi elde etmezsiniz. AVX isin icine girerse de o frekansi elde etmezsiniz. Bu yuzden işlemci 120-130 Watt'ta bile 3.9-4.1 GHz'lerde geziyor. seklinde soylediginiz durum normal. Bu kisim PL1'e giriyor.

Bunun disinda K sku islemciniz yoksa PL2 Tau suresi, yani ''tum gucuyle'' boost edebilecegi sure, kisa bir sure. Sizin islemciniz icin de bu sure 28 saniye.
İşlemci kısa bir süre 130 Watt kadar çekiyor render alırken,
Kisacasi bu durum normal denebilir.
sonra MOSFET 76 dereceye gelince 2.6'ya düşüyor
Ilginc. Bu derecelere nereden bakiyorsunuz?
Elle 90 Watt'a ayarlasam bir zararı olur mu?
Hayir ama gerek yok. Kaldi ki H serisi bir anakartla PL1 ve PL2 limitlerine elleyebileceginizi pek sanmiyorum.

Intel'in pazarladigi ''boost frekansi'', all-core frekans degildir. Butun cekirdekler yukteyken o frekansi elde etmezsiniz. AVX isin icine girerse de o frekansi elde etmezsiniz. Bu yuzden işlemci 120-130 Watt'ta bile 3.9-4.1 GHz'lerde geziyor. seklinde soylediginiz durum normal. Bu kisim PL1'e giriyor.

Bunun disinda K sku islemciniz yoksa PL2 Tau suresi, yani ''tum gucuyle'' boost edebilecegi sure, kisa bir sure. Sizin islemciniz icin de bu sure 28 saniye.

Hayir ama gerek yok. Kaldi ki H serisi bir anakartla PL1 ve PL2 limitlerine elleyebileceginizi pek sanmiyorum.
Aida64 diye bir programdan hocam dikkatimi ceken şey ben i3 13 100f kullaniyordum ve 65 watt sabit 4.3 sabit aliyordu bunuda render aliyorum ve low fps sorun oluyor diye geçtim daha yeni bugun aldim bios guncelledim taktım islemci kötü diyemem valoda fps 280 den 340 350 civarina cikti cs de ayni sekilde guzel bir artis var ama sorun su sicakliklar normal olmasina ragmen islemci 4.1 değil3.9 falan çalışıyor ve hafif droplar oluyor mesela davincide takilmalar falan anakart degistirmemek icin intelden devam ettim ama bu degerler pek tatmin etmedi

Bilginiz varsa vaktinizi calmak istemem ama yardimci olursaniz cok memnun olurum şimdiden teşekkürler hocam
Bide anakartta intel default setings 65 watt ve msi performance 138 watt var ama hem ne olduklarini bilmediğim hemde intel voltaj sorunu vesaire diye pek dokunmadim

Sirf birkac FPS icin islemcinizden olmayin derim. Raptor Lake Refresh serisinden bir islemci kullaniyorsunuz ve Intel birkac defa varsayilan ayarlarla kalin diye uyardi. Bu yuzden Performance 138W profilini pek oneremem acikcasi.

AIDA64 yerine HWInfo ile degerleri gozleyin derim bir de. Onda direkt CPU'yu limitleyen faktorleri gorebiliyorsunuz.

Sirf birkac FPS icin islemcinizden olmayin derim. Raptor Lake Refresh serisinden bir islemci kullaniyorsunuz ve Intel birkac defa varsayilan ayarlarla kalin diye uyardi. Bu yuzden Performance 138W profilini pek oneremem acikcasi.

AIDA64 yerine HWInfo ile degerleri gozleyin derim bir de. Onda direkt CPU'yu limitleyen faktorleri gorebiliyorsunuz.
Bir kac fps fark edicekse pek ugrasmak istemem hocam zaten sadece csde drop yiyorum hafif bu oyunlanmi alakali o zaman

Bir kac fps fark edicekse pek ugrasmak istemem hocam zaten sadece csde drop yiyorum hafif bu oyunlanmi alakali o zaman
Ben 65 watta takiliyot diye fps drop yiyorum sanmistim uyari icin cok teşekkür ederim hocam vakit ayırdığınız icin ayrica teşekkürler

Hocam son bir sorum var profil fotoğrafınızda ki anime karakteri hangi animeden takim elbiseli olan değil sayfanizdaki beyaz kıyafetli