Arkadaşlar selam, anakartım Z890 Tomahawk Wi-Fi. Oynadığım oyun Knight Online. Önceden 700 FPS gibi değerleri rahat görüyordu bilgisayar, daha sonra format attım. Sonra BIOS güncellemesi geldi derken 400-450 FPS anca görüyor bilgisayar. Afterburner ile ekran kartına overclock yapıyorum, en fazla güç tüketimini %75 ile sınırlıyorum. Memory clock 700 MHz'de, Core clock ise 170 MHz'de stabil çalışıyor ekran kartı. BIOS'ta ise Intel default settings seçili idi, MSI Settings'e geçtim yine FPS değerleri aynı. Bu FPS farkının sebebi ne olabilir? Oynadığım server'a ticket da attım, "Biz hiçbir güncelleme yapmadık" dediler grafiklerle ilgili. İşletim sistemim de 25H2 W11.
Detaylar
Kim cevapladı?Guilty Conscience
Üstün
RTX 3080 gibi bir kartın güç tüketimini Afterburner üzerinden %75 ile sınırlayıp üzerine bir de overclock yapmaya çalışmak tamamen kendi ayağına sıkmak demek. Kartın Boost frekanslarına çıkmasını bizzat engelliyorsun, o sınırı acilen %100'e çekmelisin.
Ayrıca Knight Online gibi DX9 tabanlı ve tek çekirdek performansına bakan bir oyunda bellek saat hızıyla oynaman sana hiçbir şey kazandırmaz. Intel default settings profili işlemciyi fazla kısıtlıyor olabilir MSI tarafındaki performans ayarlarını doğru yapılandırdığından emin ol. Son olarak Windows 11'in o sürümünde işlemci zamanlayıcısı oyun yükünü yanlışlıkla verimlilik çekirdeklerine atıyor olabilir, oyun içindeyken çekirdek dağılımını kontrol etmende fayda var.
Ayrıca Knight Online gibi DX9 tabanlı ve tek çekirdek performansına bakan bir oyunda bellek saat hızıyla oynaman sana hiçbir şey kazandırmaz. Intel default settings profili işlemciyi fazla kısıtlıyor olabilir MSI tarafındaki performans ayarlarını doğru yapılandırdığından emin ol. Son olarak Windows 11'in o sürümünde işlemci zamanlayıcısı oyun yükünü yanlışlıkla verimlilik çekirdeklerine atıyor olabilir, oyun içindeyken çekirdek dağılımını kontrol etmende fayda var.
Sağ olun detaylı yorumunuz için hocam. Ekran kartının güç tüketimini %100'e çektim dediğiniz gibi. Preset bu biostaki işlemci ayarları. MSI performance settings hazır geliyor, onu seçiyorsun ben bir şey ayarlamıyorum. Ayrıca performans çekirdeğinde çalışıp çalışmadığını nerden anlarım oyunun ?RTX 3080 gibi bir kartın güç tüketimini Afterburner üzerinden %75 ile sınırlayıp üzerine bir de overclock yapmaya çalışmak tamamen kendi ayağına sıkmak demek. Kartın Boost frekanslarına çıkmasını bizzat engelliyorsun, o sınırı acilen %100'e çekmelisin.
Guilty Conscience
Üstün
Sağ olun detaylı yorumunuz için hocam. Ekran kartının güç tüketimini %100'e çektim dediğiniz gibi. Preset bu BIOS'taki işlemci ayarları. MSI performance settings hazır geliyor, onu seçiyorsun ben bir şey ayarlamıyorum. Ayrıca performans çekirdeğinde çalışıp çalışmadığını nereden anlarım oyunun?
Bunu anlamanın en kesin yolu oyun açıkken Görev Yöneticisi'nden performans sekmesine girip CPU grafiklerini mantıksal işlemciler olarak değiştirmektir. Eğer ilk çekirdekler (p-Core) yüksek yük altındayken sonlardaki çekirdekler (e-Core) yatıyorsa sorun yoktur ancak tam tersiyse Windows yükü yanlış dağıtıyor demektir. MSI'ın hazır performans ayarları bazen voltajı gereksiz yükseltip thermal throttling yapabilir, bu yüzden sıcaklıklarını da mutlaka takip etmelisin. Eğer hala performans alamıyorsan BIOS'tan e-çekirdeklerini geçici olarak kapatıp farkı test edebilirsin.
Bunu anlamanın en kesin yolu oyun açıkken Görev Yöneticisi'nden performans sekmesine girip CPU grafiklerini mantıksal işlemciler olarak değiştirmektir. Eğer ilk çekirdekler (p-Core) yüksek yük altındayken sonlardaki çekirdekler (e-Core) yatıyorsa sorun yoktur ancak tam tersiyse Windows yükü yanlış dağıtıyor demektir. MSI'ın hazır performans ayarları bazen voltajı gereksiz yükseltip thermal throttling yapabilir, bu yüzden sıcaklıklarını da mutlaka takip etmelisin. Eğer hala performans alamıyorsan BIOS'tan e-çekirdeklerini geçici olarak kapatıp farkı test edebilirsin.
Dağılım bu şekilde hocam. Sonuncu çekirdek de coşmuş durumda. Bir yanlışlık mı var ?
Siz cevap yazana kadar araştırma yaptım. Process Lasso yükledim, işlemcinin performans çekirdeklerine kitledim oyunu aşağıdaki fotoğraftaki gibi ama bir artış olmadı FPS'te.
Son düzenleme:
Guilty Conscience
Üstün
Dostum attığın görsellerde hata kabak gibi ortada. Sen şu an process lasso üzerinden oyunun yükünü yanlışlıkla e çekirdeklerine yıkmışsın. O çekirdeklerin amacı arka plan işlerini halletmek, oyun oynatmak değil. Bu yüzden işlemcin %15 yükte görünse de aslında verimsiz çekirdekler %100 zorlandığı için darboğaz yiyorsun. Şunu yap process Lasso'da oyuna sağ tıkla, CPU affinity > always kısmına gir. Orada yanında e harfi yazan (CPU 2e, 3e, 4e) bütün kutucukların tikini kaldır. Sadece yanında harf olmayan ilk çekirdekler (p-Core) seçili kalsın.Eki Görüntüle 233802
Dağılım bu şekilde hocam. Sonuncu çekirdek de coşmuş durumda. Bir yanlışlık mı var ?
Siz cevap yazana kadar araştırma yaptım. Process Lasso yükledim, işlemcinin performans çekirdeklerine kitledim oyunu aşağıdaki fotoğraftaki gibi ama bir artış olmadı FPS'te.
Eki Görüntüle 233804
Dostum attığın görsellerde hata kabak gibi ortada. Sen şu an process lasso üzerinden oyunun yükünü yanlışlıkla e çekirdeklerine yıkmışsın. O çekirdeklerin amacı arka plan işlerini halletmek, oyun oynatmak değil. Bu yüzden işlemcin %15 yükte görünse de aslında verimsiz çekirdekler %100 zorlandığı için darboğaz yiyorsun. Şunu yap process Lasso'da oyuna sağ tıkla, CPU affinity > always kısmına gir. Orada yanında e harfi yazan (CPU 2e, 3e, 4e) bütün kutucukların tikini kaldır. Sadece yanında harf olmayan ilk çekirdekler (p-Core) seçili kalsın.
P-Cores seçili hocam. Bir değişiklik yok.
Guilty Conscience
Üstün
Eki Görüntüle 233853
P-cores seçili hocam. Bir değişiklik yok.
Listede yanlarında hiçbir harf yazmayan en baştaki çekirdekler (CPU 0, 1, 2, 3, 4, 5) senin asıl p ekirdeklerin. Şu an seçil olanların (CPU 10-13) tikini kaldır ve sadece o harf yazmayan ilk gruptaki çekirdekleri işaretle.
Bütün çekirdekleri denedim hocam. Dediğinizi de yaptım sonuç aynı. Tek çekirdek çalıştırınca 5'te 1 performans veriyor, çift çekirdekte fps normal değerlere dönüyor. Verimlilik çekirdekleri ise yarı yarıya düşürüyor kare sayısını. Buralarda bir sorun olmadığını düşünüyorum. Keşke format atma imkanım olsa da W10 deneyebilsem. Bios güncellemesinde "IPPP" güncellendi demişler "Optimized for working with the latest IPPP (Intel Platform Performance Package) driver for a better gaming experience." Güncellemelerde sürekli bir şeylerle oynuyorlar, sürekli ekran kartına ve W11'e de güncelleme geldiğini hesaba katarsak muhakkak bir şeyler ahenki bozuyor gibi geldi bana.Listede yanlarında hiçbir harf yazmayan en baştaki çekirdekler (CPU 0, 1, 2, 3, 4, 5) senin asıl p ekirdeklerin. Şu an seçil olanların (CPU 10-13) tikini kaldır ve sadece o harf yazmayan ilk gruptaki çekirdekleri işaretle.
Bios güncellemesi geldi 2 tane 10 gün arayla ve FPS 600-700 bandına çıktı. Bios ile ilgiliymiş anlaşılan.Listede yanlarında hiçbir harf yazmayan en baştaki çekirdekler (CPU 0, 1, 2, 3, 4, 5) senin asıl p ekirdeklerin. Şu an seçil olanların (CPU 10-13) tikini kaldır ve sadece o harf yazmayan ilk gruptaki çekirdekleri işaretle.
Son düzenleme:
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet