Guilty Conscience
Üstün
Bütçeyi dengelemek adına şimdilik geçici olarak RTX 5060 takmayı planlıyorum. İleride piyasa oturunca veya 6000 serisi kartlar çıkınca tepe model bir karta geçiş yapacağım. Benim için en mantıklı yol olduğunu düşünüyorum. 285K gibi bir işlemcinin çoklu çekirdek gücü ve dahili quicksync teknolojisi sayesinde render ve kurgu işlerinde ekran kartı 5060 bile olsa sistemin takılmadan akacağını düşünüyorum. Oyun tarafında da işlemci %10 yükle çalışırken ekran kartını sonuna kadar besleyecektir. Ama mimari tarafta kafama takılan karo arası gecikme durumu var. Arrow Lake ile Intel monolitik yapıdan çıkıp foveros paketleme ile tile mimarisine geçti. Benim senaryomda RTX 5060 zayıf halka olduğu için sürekli %100 yükte ve muhtemelen VRAM sınırında çalışacak. Bu durumda GPU mecburen sistem belleğine taşma yapacak.
Sorum şudur: Eski monolitik yapılarda ring bus ile iletişim çok hızlıydı. Şimdi ise P çekirdeklerinin bulunduğu compute tile ile PCI-e kontrolcüsünün ve bellek kontrolcüsünün bulunduğu SoC tile fiziksel olarak ayrıldı. Ekran kartı tam darboğazdayken ve VRAM yetmeyip RAM modüllerine başvurduğunda bu karolar arası veri transferinin yaratacağı gecikme thread director biriminin iş planlamasını yani scheduling sürecini sapıttırır mı? Yani bu yeni ayrık mimari GPU darboğazı yaşanan senaryolarda veri yolunu yani DMI veya NOC hattını tıkayıp işlemcinin saf render performansına ek yük bindirir mi? Benim tahminim şudur Intel Foveros teknolojisiyle bu gecikmeyi çoktan minimize etmiştir. Karolar arası iletişimdeki nanosaniyelik kayıp sistem belleğine erişim süresinin yanında önemsiz kalacaktır bence. Asıl darboğaz işlemci içinde değil PCIe veri yolunda oluşabilir.
Sorum şudur: Eski monolitik yapılarda ring bus ile iletişim çok hızlıydı. Şimdi ise P çekirdeklerinin bulunduğu compute tile ile PCI-e kontrolcüsünün ve bellek kontrolcüsünün bulunduğu SoC tile fiziksel olarak ayrıldı. Ekran kartı tam darboğazdayken ve VRAM yetmeyip RAM modüllerine başvurduğunda bu karolar arası veri transferinin yaratacağı gecikme thread director biriminin iş planlamasını yani scheduling sürecini sapıttırır mı? Yani bu yeni ayrık mimari GPU darboğazı yaşanan senaryolarda veri yolunu yani DMI veya NOC hattını tıkayıp işlemcinin saf render performansına ek yük bindirir mi? Benim tahminim şudur Intel Foveros teknolojisiyle bu gecikmeyi çoktan minimize etmiştir. Karolar arası iletişimdeki nanosaniyelik kayıp sistem belleğine erişim süresinin yanında önemsiz kalacaktır bence. Asıl darboğaz işlemci içinde değil PCIe veri yolunda oluşabilir.
Son düzenleyen: Moderatör: