Eki Görüntüle 182369

@BerkayZ87 İlginç şekilde böyle belirtmişler nedense, bir karışıklık olmuş anlaşılan, görseller karışmış olabilir.

Resmi sitede Gen 3 olarak belirtilmiş evet.
İlginç, yine ASUS'un sitesinde 4th Gen QD-OLED demişler :rofl:

Panel bu: https://www.panelook.com/QMC265FG01-D01_Samsung_26.0_OLED_overview_68923.html

3. nesil olamaz, 4. nesil QD-OLED panel bu.

ASUS ve çöp sitesi :D

Evet, bakıyorum da burada bir fikir ayrılığı var. Gen 3.5 tarzında Reddit'te söylemler olmuş, 3. nesil panelin daha gelişmiş hali olduğu söyleniyor ama 4 değil sanırım, neden öyle bir söylemde bulunmuşlar anlamadım açıkçası. Yüksek yenileme hızından dolayı olabilir.

Bence de 4 olmalı ama Gen 3.5 falan diye de bir şey uydurmuşlar ne alakaysa, ben de çözemedim. ASUS resmi olarak hata yapmamalıydı bu konuda aslında.

Bu model olabilir. 3. nesil QD bu. 4 olması şart değil, fiyat yükseliyor biraz açıkçası. STRIX, SWIFT'ten daha uygun model bir de. ROG SWIFT'e çıkmaya çok da gerek yok açıkçası. Bütçe artırırım dersen yukarıda önerilen modellere bakabilirsin.

Şu model Gen 4 olmalı. @Aquinas Ama stok yok.
QD-OLED tam olarak neydi ve OLED'ten farkı nedir, hangisi bana hikayeli oyunlarda vs. tam renkleri ve görüntüyü sunabilir?

@Ayhan Dönmez, tamam, olay şimdi anlaşıldı. Gen 3.5 bir nevi. Gen 4 diye belirtilme sebebi tuhaf çünkü Gen 4'teki teknolojileri de barındırmıyor. Sadece sürücü devresi güncellenmiş. ASUS saçmalamış. Boşa kafa yordu :D Dedim acaba XG27AQDMG'deki gibi bir durum mu var. XG27AQDMG'nin piksel düzeni Gen 1 ve Gen 2'deki WOLED'lerle aynıyken Gen 3 teknolojileri barındırdığı için Gen 3 olarak pazarlanıyordu.

1757108283493.webp

@Ayhan Dönmez, tamam, olay şimdi anlaşıldı. Gen 3.5 bir nevi. Gen 4 diye belirtilme sebebi tuhaf çünkü Gen 4'teki teknolojileri de barındırmıyor. Sadece sürücü devresi güncellenmiş. ASUS saçmalamış. Boşa kafa yordu :D Dedim acaba XG27AQDMG'deki gibi bir durum mu var. XG27AQDMG'nin piksel düzeni Gen 1 ve Gen 2'deki WOLED'lerle aynıyken Gen 3 teknolojileri barındırdığı için Gen 3 olarak pazarlanıyordu.

Eki Görüntüle 182378
Evet, bakıyorum da burada bir fikir ayrılığı var. Gen 3.5 tarzında Reddit'te söylemler olmuş, 3. nesil panelin daha gelişmiş hali olduğu söyleniyor ama 4 değil sanırım, neden öyle bir söylemde bulunmuşlar anlamadım açıkçası. Yüksek yenileme hızından dolayı olabilir.

Bence de 4 olmalı ama Gen 3.5 falan diye de bir şey uydurmuşlar ne alakaysa, ben de çözemedim. ASUS resmi olarak hata yapmamalıydı bu konuda aslında.
27 inç düşünüyorum zaten. Şimdi anladığım kadarıyla 2 ürün arasında kaldım.

Amazon'da ikinci el diye belirtiliyor ama diğer sitelerde arasında ortalama 10K fark var ve çok sıkıntı değil benim için, birikimim var zaten.

Siz olsanız bütçeye bakmadan hangisini alırdınız?

QD-OLED tam olarak neydi ve OLED'ten farkı nedir, hangisi bana hikayeli oyunlarda vs. tam renkleri ve görüntüyü sunabilir?
OLED ile QD-OLED'i kıyaslayamayız. Birisi alt başlık, birisi ana başlık. OLED'in temel 2 kolu vardır: AM-OLED, PM-OLED. PM-OLED, monitör ve TV alanında pek yaygın değil, bu sebeple QD-OLED de WOLED de AM-OLED bünyesinde bulunan OLED türleridir.

QD-OLED'i Samsung üretiyor, WOLED'i LG Display üretiyor. Bir de adını çok duymadığımız JOLED vardı, onu da Sony grubu üretiyordu ama iflas ettiği için üzerinde durmayacağım.

QD-OLED'de Triangular RGB dediğimiz piksel düzeni kullanılıyor. Genel kullanımda daha iyi bir metin okuma performansı sunuyor. WOLED'de ise Gen 1 ve Gen 2'de RWBG, Gen 3 ve Gen 4'te ise RGWB piksel düzeni kullanılıyor. RWBG, piksel düzeni olarak oldukça kötüyken RGWB nispeten daha iyi.

Kullanım senaryosuna bağlı olarak metin okuma performansında Triangular RGB daha iyi, yani QD-OLED daha iyi.

QD-OLED'ler, renk gamutu olarak daha yüksek değerlere erişebiliyorlar. WOLED'inki de yüksek fakat QD-OLED'e nazaran geride. Renk gamutunun yüksek olması, daha doygun renkler görmene olanak sağlar.

Not: Gen 4 Tandem WOLED olan XG27AQWMG ile birlikte, WOLED paneller de QD-OLED'ler ile aynı renk gamutu ölçüm değerlerine sahip olmaya başlayacaklar. Henüz satışa çıkmadı TR'de, yakında gelir.

Şimdi gelelim QD-OLED'in en büyük sıkıntısına: siyahlardaki morlaşma. Bu sorun, QD-OLED'in baş belasıdır. Işığın yoğun olduğu yerlerde veya odaya güneş vuran yerlerde, siyah bir görüntü açtığında ekran morlaşmaya başlıyor. Bunun şimdilik çözümü yok, direkt panel kaynaklı bir problem.

Örnek görsel bırakıyorum aşağıya. Soldaki WOLED, sağdaki QD-OLED.

1757108912433.webp

QD-OLED ve WOLED'in kabaca farkları bu kadar.

OLED ile QD-OLED'i kıyaslayamayız. Birisi alt başlık, birisi ana başlık. OLED'in temel 2 kolu vardır: AM-OLED, PM-OLED. PM-OLED, monitör ve TV alanında pek yaygın değil, bu sebeple QD-OLED de WOLED de AM-OLED bünyesinde bulunan OLED türleridir.

QD-OLED'i Samsung üretiyor, WOLED'i LG Display üretiyor. Bir de adını çok duymadığımız JOLED vardı, onu da Sony grubu üretiyordu ama iflas ettiği için üzerinde durmayacağım.

QD-OLED'de Triangular RGB dediğimiz piksel düzeni kullanılıyor. Genel kullanımda daha iyi bir metin okuma performansı sunuyor. WOLED'de ise Gen 1 ve Gen 2'de RWBG, Gen 3 ve Gen 4'te ise RGWB piksel düzeni kullanılıyor. RWBG, piksel düzeni olarak oldukça kötüyken RGWB nispeten daha iyi.

Kullanım senaryosuna bağlı olarak metin okuma performansında Triangular RGB daha iyi, yani QD-OLED daha iyi.

QD-OLED'ler, renk gamutu olarak daha yüksek değerlere erişebiliyorlar. WOLED'inki de yüksek fakat QD-OLED'e nazaran geride. Renk gamutunun yüksek olması, daha doygun renkler görmene olanak sağlar.

Not: Gen 4 Tandem WOLED olan XG27AQWMG ile birlikte, WOLED paneller de QD-OLED'ler ile aynı renk gamutu ölçüm değerlerine sahip olmaya başlayacaklar. Henüz satışa çıkmadı TR'de, yakında gelir.

Şimdi gelelim QD-OLED'in en büyük sıkıntısına: siyahlardaki morlaşma. Bu sorun, QD-OLED'in baş belasıdır. Işığın yoğun olduğu yerlerde veya odaya güneş vuran yerlerde, siyah bir görüntü açtığında ekran morlaşmaya başlıyor. Bunun şimdilik çözümü yok, direkt panel kaynaklı bir problem.

Örnek görsel bırakıyorum aşağıya. Soldaki WOLED, sağdaki QD-OLED.

Eki Görüntüle 182379

QD-OLED ve WOLED'in kabaca farkları bu kadar.
Doğru anladıysam WOLED dediğiniz tür, sağdaki monitörün olduğu değil mi?

Eğer öyleyse ben siyahın ve diğer renklerin bana en güzel ve doğru şekilde gelmesini, en güzel görüntüyü sağlamasını istediğim için o özelliktekini seçmem gerekiyor.

Tahminlerimde doğru olduğumu varsayarak o zaman direkt olarak hangi ürünü önerirsiniz bana?

Hangisini derseniz net olarak onu listeye alacağım.

Siz olsanız bütçeye bakmadan hangisini alırdınız?
Sınırsız param da olsa bütçeye bakarım :D

Temelde bu iki monitör arasındaki farkları söyleyeyim:
  • XG27ACDNG'nin renk gamutu daha yüksek.
  • XG27ACDNG'nin metin okuma performansı daha iyi.
  • PG27AQDP'nin ışıklı ortamdaki siyah performansı daha iyi.
  • PG27AQDP'nin yenileme hızı daha yüksek.
  • PG27AQDP'nin yenileme hızı kaynaklı MPRT değeri daha düşük (iyi anlamda).
Hangilerini istiyorsan, ona göre tercih yap.

Doğru anladıysam WOLED dediğiniz tür, sağdaki monitörün olduğu değil mi?

Eğer öyleyse ben siyahın ve diğer renklerin bana en güzel ve doğru şekilde gelmesini, en güzel görüntüyü sağlamasını istediğim için o özelliktekini seçmem gerekiyor.

Tahminlerimde doğru olduğumu varsayarak o zaman direkt olarak hangi ürünü önerirsiniz bana?

Hangisini derseniz net olarak onu listeye alacağım.
Soldaki WOLED, sağdaki QD-OLED. Görselin üstünde belirtmiştim.

Bu arada karanlıkta benzer siyah performansına sahiplar. Işıklı ortamda veya loş ortamda böyle oluyor.

Sınırsız param da olsa bütçeye bakarım :D

Temelde bu iki monitör arasındaki farkları söyleyeyim:
  • XG27ACDNG'nin renk gamutu daha yüksek.
  • XG27ACDNG'nin metin okuma performansı daha iyi.
  • PG27AQDP'nin ışıklı ortamdaki siyah performansı daha iyi.
  • PG27AQDP'nin yenileme hızı daha yüksek.
  • PG27AQDP'nin yenileme hızı kaynaklı MPRT değeri daha düşük (iyi anlamda).
Hangilerini istiyorsan, ona göre tercih yap.

Soldaki WOLED, sağdaki QD-OLED. Görselin üstünde belirtmiştim.

Bu arada karanlıkta benzer siyah performansına sahiplar. Işıklı ortamda veya loş ortamda böyle oluyor.
Odamı genel olarak ışık (Odanın ışığı dahil olur mu bilmiyorum) aldığı için o zaman PG27AQDP almalıyım herhalde diye düşünüyorum.

Odamı genel olarak ışık (odanın ışığı dahil olur mu bilmiyorum) aldığı için o zaman PG27AQDP almalıyım herhalde diye düşünüyorum.
Dahil oluyor evet. Benim sana tavsiyem, herhangi bir teknoloji mağazasına gidip QD-OLED ve WOLED'i yan yana koyma şansın varsa görüp karar vermen olacaktır. Mağazalarda ışık olduğu için QD-OLED'in seni ne miktarda rahatsız edip etmediğini canlı olarak görürsün. Rahatsız olmayacağın miktarda morlaşma gözlemliyorsan, QD-OLED alır geçersin ve 14.000 TL cebinde kalır.