Konu Başlıkları Gizle
Arkadaşlar merhaba. Bu makalemde sizlere Türkiye ve Dünyada en yaygın kullanılan altyapı türlerini, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatacağım. İyi okumalar.
HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mimarisinde, ana merkezden mahalleye kadar fiber optik kablo gelir, buradan itibaren her binaya koaksiyel kablo dağıtılır.
FİBER DAĞITIM TÜRLERİ
Bu makaleyi internet meraklısı olan arkadaşlara yardımcı olmak ve en azından kullandığınız altyapı nasıl çalışıyor, neler yapabilirsiniz öğrenmeniz için yazdım. Aynı zamanda saha ekibinde çalıştığım için üç beş bir şeyler ekledim kendimce. Sorularınız varsa sorabilirsiniz dostlar. İyi günler.
Bakır Altyapı: PSTN ve DSL Spektrumu
İnternetin geniş kitlelere yayılması, mevcut telefon hattı altyapısının (PSTN - Public Switched Telephone Network) kullanılmasıyla başladı. Türkiye özelinde bu süreç, 90'lı yılların sonunda Türk Telekom'un (o dönemki adıyla PTT'den ayrılan yapı) çevirmeli bağlantı altyapısını modernize etmesiyle hız kazandı.Dial-up ve Ses Bandı Sınırlamaları
Dial-up, ses frekans bandını (300 Hz ile 3.4 kHz arası) kullanarak veri iletir. Modülasyon teknikleri (V.90/V.92 standartları) sayesinde teorik olarak maksimum 56 Kbps hıza ulaşılabiliyordu. Buradaki temel kısıt, Nyquist-Shannon örnekleme teoremidir; dar bir bant genişliğinde sinyal-gürültü oranı (SNR) veri iletim hızını fiziksel olarak sınırlar.DSL (Digital Subscriber Line) ve Frekans Bölmeli Çoklama
DSL, bakır kabloların kapasitesini daha yüksek frekans bantlarını kullanarak genişletti. Türkiye'de 2003 yılında ADSL'in ticari olarak sunulması, geniş bant internetin miladı oldu.- ADSL/ADSL2+: DMT (Discrete Multi-Tone) modülasyonu ile frekans spektrumu 256 farklı kanala bölünür. Her kanal 4.3125 kHz genişliğindedir. ADSL2+ standardında spektrum 2.2 MHz'e çıkarılarak 24 Mbps hızlara kapı açıldı.
- VDSL2 ve Vectoring Teknolojisi: Türkiye'de son 10 yılda yaygınlaşan bu teknoloji, 30 MHz'e kadar çıkan frekans aralıklarını kullanır. Ancak yüksek frekansta "crosstalk" (diyafon) adı verilen elektromanyetik girişim artar. Bu sorunu aşmak için kullanılan Vectoring teknolojisi, gürültü önleyici kulaklıklardaki mantıkla çalışarak hattaki gürültüyü ters sinyalle sönümler ve bakırdan 100 Mbps üstü verim alınmasını sağlar.
HFC Mimari ve Kablo İnternet (DOCSIS)
Kablo TV altyapısı üzerinden internet dağıtımı, DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) standardına dayanır. Türkiye'de TÜRKSAT tarafından işletilen KabloNet altyapısı, bu teknolojinin en büyük temsilcisidir.HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mimarisinde, ana merkezden mahalleye kadar fiber optik kablo gelir, buradan itibaren her binaya koaksiyel kablo dağıtılır.
- DOCSIS 3.1: Önceki sürümlerden farklı olarak OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) kullanır. Bu, verinin binlerce dar bantlı alt taşıyıcıya bölünerek iletilmesi demektir. 4096 QAM (Quadrature Amplitude Modulation) seviyesine kadar destek sunarak, her sembolde daha fazla bit taşınmasına olanak tanır.
Optik Devrim: FTTx ve PON Mimarileri
Veriyi fotonlar aracılığıyla ileten fiber optik, dielektrik yapısı sayesinde elektromanyetik girişimden etkilenmez. Türkiye'de özellikle 2010 sonrası Turkcell Superonline ve Türk Telekom'un agresif fiber yatırımlarıyla evlere kadar fiber (FTTH) yaygınlaşmıştır.GPON (Gigabit Passive Optical Network) Teknik Detayları
Modern fiber dağıtımlarında kullanılan GPON, noktadan çok noktaya (Point-to-Multipoint) bir topolojidir.- Dalga Boyu Bölmeli Çoklama (WDM): Tek bir fiber kıl üzerinden farklı dalga boylarında eşzamanlı veri akar. İndirme için 1490 nm, yükleme için 1310 nm} ve video (IPTV) için 1550 nm kullanılır.
- Bölücü Oranları: Bir ana fiber hattı, optik bölücüler (splitters) vasıtasıyla genellikle 1:32 veya 1:64 oranında kullanıcıya paylaştırılır. Bu noktada XGS-PON gibi yeni standartlar, simetrik 10 Gbps hızları mümkün kılmaktadır.
FİBER DAĞITIM TÜRLERİ
- FTTH (Fiber to the Home): Fiber doğrudan dairenin içine kadar girer. Sonlandırma evdeki ONT cihazında yapılır. Kayıpsız, en yüksek hız.
- FTTB (Fiber to the Building): Fiber binanın girişine/bodrumuna kadar gelir. Dairelere dağıtım binadaki anahtarlardan (Switch) genellikle Cat6 kablo ile yapılır.
- FTTC (Fiber to the Curb/Cabinet): Fiber sokaktaki dijital kabine (Saha Dolabı) kadar gelir. Evlere giden son mesafe mevcut bakır telefon hatları (VDSL2) ile tamamlanır.
- FTTN (Fiber to the Node): Fiber, mahalleye veya çok daha geniş bir bölgeye hizmet veren ana dağıtım noktasına gelir. Bakır mesafe uzun olduğu için hız FTTC'ye göre daha düşüktür.
- FTTP (Fiber to the Premises): Kurumsal yapılar veya kampüsler için kullanılır. Fiber, mülkiyet sınırındaki ana dağıtım kutusuna kadar getirilir.
- FTTA (Fiber to the Antenna): 4.5G/5G baz istasyonları için kullanılır. Fiber, baz istasyonunun kulesindeki antenlere (RRU) kadar çıkarak yüksek mobil hız sağlar.
- FTTO (Fiber to the Office): İş merkezlerinde her bir ofise ayrı, bağımsız ve genellikle simetrik hız sunan özel fiber sonlandırmasıdır.
Kablosuz Dağıtım: Spektrum Verimliliği ve 5G
İnternetin mobilite kazanması, radyo frekanslarının (RF) matematiksel yöntemlerle manipüle edilmesine dayanır.- MIMO ve Beamforming: 5G ile gelen Massive MIMO, onlarca anten dizisini kullanarak sinyali sadece hedef cihaza yönlendirir (Beamforming). Bu, spektrum verimliliğini artırarak aynı frekansta daha fazla kullanıcının yüksek hız almasını sağlar.
- Milimetre Dalga (mmWave): 24 GHz üzerindeki frekanslar, çok geniş bant genişliği sunsa da Türkiye gibi binaların sık olduğu yerlerde kapsama alanı sorunları yaratır. Bu yüzden ülkemizde "Sub-6 GHz" bantlarının 5G için temel olması beklenmektedir.
Yeni Nesil Uydu Ağları: LEO Takımuydu Sistemleri
Geleneksel GEO (Yer sabit) uyduları 36.000 km irtifada olduğu için yüksek gecikme (>600 ms) kaçınılmazdır.LEO (Low Earth Orbit) ve Doppler Etkisi
Starlink ve benzeri sistemler, uyduları 550 km irtifaya yerleştirir. Ancak uydular dünyadan bakıldığında çok hızlı hareket ettikleri için antenlerin sürekli takip yapması ve Doppler Kayması etkisini kompanse etmesi gerekir. Gelecekte uydular arası lazer linkleri (ISL), verinin kıtalar arası okyanus altı fiber kablolardan bile daha hızlı (çünkü ışık boşlukta camdan %30 daha hızlı ilerler) iletilmesini sağlayabilir.Bu makaleyi internet meraklısı olan arkadaşlara yardımcı olmak ve en azından kullandığınız altyapı nasıl çalışıyor, neler yapabilirsiniz öğrenmeniz için yazdım. Aynı zamanda saha ekibinde çalıştığım için üç beş bir şeyler ekledim kendimce. Sorularınız varsa sorabilirsiniz dostlar. İyi günler.
Son düzenleyen: Moderatör: