İnternet aşırı yavaş

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan emilbreivik
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 75

emilbreivik

Becerikli
Speedtest'te hız ölçümü yaptığımda normal aldığım değerleri görüyorum ama kullanıma geldiğimde YouTube'da, Kick'de sürekli kalite düşüyor ve yayınlar takılıyor. Twitter gibi yerlerde de gönderiler aşırı yavaş yükleniyor, internetteki sayfaların yüklenmesi çok uzun sürüyor. Sorun nedir, nasıl çözebilirim bunu?

İnternet hızı dışında eski donanım, hasarlı disk, indirme veya yükleme gibi şeyler de sitelerin takılmasına yol açabilir. Yani internette gezmek sadece internet hızına bağlı değil. Videolar CPU ve GPU gücüne ihtiyaç duyar. Siteler hızlı yüklenmek için SSD hızına ihtiyaç duyar. Bir yükleme yapıyorsan, SSD kendini oraya ayırdığından aşırı bir takılma yaşayabilirsin.

Sistem özellikleriniz nedir?

Video izlerken veya sitelerde gezerken arka planda indirme veya yükleme yapıyor musunuz?
Tarayıcıda hangi uzantıları kullanıyorsunuz? Flameshot, Lightshot veya Windows'un ekran görüntüsü aracı ile görüntüsünü alıp paylaşın.
Kod:
chrome://extensions/

Aşağıdaki alan adını kopyalayın ve tarayıcıya yapıştırın. Tarayıcı güncellemesini indirecektir. İndirme bitince yeniden başlat seçeneği gözükecek, yeniden başlatın. Hata verirse sayfayı yenileyin. Yine verirse buradan bildirin.
Kod:
chrome://settings/help

Tarayıcı önbelleğini temizlemek veya sorun yaşadığınız sayfalarda CTRL+F5 yapmayı deneyebilirsin. CTRL+F5 sayfa için olan önbelleği yenileyecektir. Bu genelde görsel hata, yüklenme sorunu vb. olan sayfalarda yapman gerekiyor. Ama bazen yavaşlamaları da çözüyor.

Bağlantıdaki testi yapın ve değerleri paylaşın. Değerler çok kötüyse bunu videodaki ayarlar veya kaliteli bir modem alarak da çözebilirsin. Mesela ben Tenda bir modem kullanıyordum. Sonrasında Keenetic modem geçtim. Tenda modem ısınınca saçmalıyor ve bu testten D, E civarı bir oran alıyordu. Keenetic modem şu an B değerini alıyor. Hızı sabitlersem A alabiliyorum.

Bunun dışında CIR uygulaması ile de onarma yapabilirsin.

İnternet hızı dışında eski donanım, hasarlı disk, indirme veya yükleme gibi şeyler de sitelerin takılmasına yol açabilir. Yani internette gezmek sadece internet hızına bağlı değil. Videolar CPU ve GPU gücüne ihtiyaç duyar. Siteler hızlı yüklenmek için SSD hızına ihtiyaç duyar. Bir yükleme yapıyorsan, SSD kendini oraya ayırdığından aşırı bir takılma yaşayabilirsin.

Sistem özellikleriniz nedir?

Video izlerken veya sitelerde gezerken arka planda indirme veya yükleme yapıyor musunuz?
Tarayıcıda hangi uzantıları kullanıyorsunuz? Flameshot, Lightshot veya Windows'un ekran görüntüsü aracı ile görüntüsünü alıp paylaşın.
Kod:
chrome://extensions/

Aşağıdaki alan adını kopyalayın ve tarayıcıya yapıştırın. Tarayıcı güncellemesini indirecektir. İndirme bitince yeniden başlat seçeneği gözükecek, yeniden başlatın. Hata verirse sayfayı yenileyin. Yine verirse buradan bildirin.
Kod:
chrome://settings/help

Tarayıcı önbelleğini temizlemek veya sorun yaşadığınız sayfalarda CTRL+F5 yapmayı deneyebilirsin. CTRL+F5 sayfa için olan önbelleği yenileyecektir. Bu genelde görsel hata, yüklenme sorunu vb. olan sayfalarda yapman gerekiyor. Ama bazen yavaşlamaları da çözüyor.

Bağlantıdaki testi yapın ve değerleri paylaşın. Değerler çok kötüyse bunu videodaki ayarlar veya kaliteli bir modem alarak da çözebilirsin. Mesela ben Tenda bir modem kullanıyordum. Sonrasında Keenetic modem geçtim. Tenda modem ısınınca saçmalıyor ve bu testten D, E civarı bir oran alıyordu. Keenetic modem şu an B değerini alıyor. Hızı sabitlersem A alabiliyorum.

Bunun dışında CIR uygulaması ile de onarma yapabilirsin.

Google'da kullandığım eklentiler;

1737723417986.webp

Wavefrom Testi; Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform

Hangi modemi kullanıyorsunuz? (Marka ve model)
İnternet paketinizin hız oranları nedir?
Bufferbloat sitesindeki hız oranlarını Speedtest'de de alıyor musunuz?
Testi yaparken internet kullanan uygulamaları kapattınız mı? Kapatmadıysanız kapatın ve modemi bir kere yeniden başlatıp testi tekrarlayın.

Test A+ olsa da şu kısımda sorunlar var.

2025-01-24_16-29.webp

Testi yapmadan ayrıca CIR ile internet ayarlarını onarmayı da deneyebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanırken yine diğer uygulamaları kapatın. Uygulamayı yönetici olarak çalıştırın ve onarımdan sonra sistemi yeniden başlatın.

Ublock Origin hariç Adblock, Adblock Plus ve YT Adblocker kaldırın. Ublock Origin tek başına reklam engellemede yeterlidir. Bunlar sitelere gereksiz yavaşlık ve sorunlara yol açar.

2025-01-24_16-24.webp

Ayrıca Chrome V3 uzantılarına geçince, Ublock Origin V3 uzantısını kullanabilirsiniz. Hatta şimdi yükleyin, devredışı bırakın dursun.

Ublock Origin Lite için şu ayarlamaları da yapın.

2025-01-24_16-26.webp

2025-01-24_16-26_1.webp

DeepL uzantısının da tarayıcıya kötü etki ettiğini hatırlıyorum. Buna ait bir rapor vardı. Çok sık kullanmıyorsanız, şu tarz bir uzantı ile hızlıca geçici olarak kapatabilirsiniz. Kendim de kullanıyorum öneririm.

2025-01-24_16-33.webp

Lightshot yerine Flameshot öneriyorum. Direkt uygulamasını kullanıp, resimleri de hızlıca Imgur yükleyebilirsiniz. Lightshot göre daha güncel, arayüzü güzel, özellikleri daha fazla ve aşırı reklam içeren bir siteye görsel yüklemiyor. Yine Lightshot kullanacaksanız, uygulamasını kullanın uzantısına gerek yok.

Son düzenleme:
Modemden SQM ya da QoS ayarını (hangisi varsa) aktif edin YouTube'da birçok video var bu konuda.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt