İnternet hızı güvenli önyükleme yapınca yüksek, normal önyüklemede düşük çıkıyor

hydratlas

Uzman
Öncelikle herkese iyi günler dilerim, açtığım konunun yeri burası değilse özür dilerim. Soruna gelirsek, yaklaşık 15 gün önce yeni bir bilgisayar edindim. Özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz. Şimdi bu bilgisayarda ne yaptıysam normal önyükleme ile parasını verdiğim internet hızını alamıyorum. 500 Mbps bir hıza sahibim fakat Steam, Epic Games Launcher, Battle.net veya Chrome ve Firefox gibi tarayıcılar da dahil olmak üzere ortalama 250-300 Mbps gibi bi hız alıyorum. Sorun belki ISS'im ile alakalıdır diye düşündüm ve bir arıza kaydı oluşturdum. Gelen arkadaşlar herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Eski bilgisayarımla da denediğimde gördüm ki gerçekten bir sorun yok, yukarıda bahsettiğim platformlardan tam hızla indirme yapabiliyorum.

Sorunu yeni bilgisayarıma indirgedikten sonra başka şeyler denemeye başladım. En az 3 kere Windows 11'i baştan kurdum, hatta kurulum bittiği gibi Windows güncellemeleri veya herhangi bir sürücüyü kurmasın diye ethernet kablosunu söküp güncellemeleri 2 hafta erteledim ki gerçekten kurulum sırasında kurduğu sürücüler harici yeni bir şey kurmasın. Bu şekilde de test ettikten sonra maalesef herhangi bir gelişme alamadım.

Ardından internet bağlantılı güvenli önyükleme ile denedim ve gördüm ki örnek olarak Steam'de 450-480 Mbps gibi hızlar alıyorum ki almak istediğim hız da bu. Bilgisayarıma özel olan HP Omen Gaming Hub'daki Network Booster özelliği devre dışı olmasına rağmen belki de arka planda bir işler çeviriyordur diye düşünüp msconfig aracılığı ile tüm HP servislerini devre dışı bıraktım fakat bundan da çözüm alamadım. Bu arada Wi-Fi üzerinden de kablo üzerinden de aynı hızı alıyorum.

Ek olarak, güvenli veya normal önyükleme fark etmeksizin speedtest.net üzerinden yaptığım hız testleri 500 Mbps hız veriyor. Bu yüzden sorunun tamamen yazılımsal olduğunu düşünüyorum. Speedtest sonuçları ve bilgisayarımda arkada çalışan servislerin ekran görüntüleri eklerdedir.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, gerçekten anlam veremedim yaşadığım duruma.

Yeni bilgisayarımın özellikleri:
HP Victus 16-r0021nt
CPU: Intel Core i7 13700H
GPU: Nvidia RTX 4060 Mobile
RAM: 16 GB DDR5 5200 MT/s
Ethernet: RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC (Kullandığım kablo ise Cat7 Gigabit)
Ethernet sürücü versiyonu: 10.72.524.2024
Windows sürümü: Windows 11 24H2 26.100.3775
Wi-Fi: Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz

Eski bilgisayarımın özellikleri:
HP Victus 16-e0071nt
CPU: Ryzen R5 5600H
GPU: Nvidia RTX 3060 Mobile
RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
Ethernet: RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC (Kullandığım kablo ise Cat7 Gigabit)
Ethernet sürücü versiyonu: 1168.11.1206.2022
Windows sürümü: Windows 11 24H2 26.100.3775
Wi-Fi: RealTek Semiconductor RTL8852AE WiFi 6 802.11ax PCIe Adapter

Son düzenleyen: Moderatör:

normal önyüklemede internet hızın düşük, güvenli önyüklemede tam hız alıyorsun. Bu durum yüzde 99 yazılımsal bir hizmet/sürücü çatışmasına işaret ediyor.

özetle sorunun nedeni:​

Yeni bilgisayardaki Realtek Ethernet sürücüsü (10.72.524.2024) veya arka planda çalışan bir yazılım, bağlantıyı kısıtlıyor olabilir. Çünkü:

• Güvenli modda sadece temel sürücüler yüklü → hız yüksek.
  • Speedtest tam hız veriyor → indirme sırasında bir uygulama/sürücü engelliyor.
  • Aynı sürüm Windows ve aynı modemle eski cihazda sorun yok → donanım değil, yazılım kaynaklı.

kısa çözüm önerileri:​

1. Realtek Ethernet sürücüsünü eski bir sürümle değiştir
    • Önerilen: 1168.11.1206.2022 (eski cihazdaki sürüm)
  2. HP Omen ve Omen network Booster'ı tamamen kaldır
    Sadece devre dışı bırakmak bazen yeterli olmaz. Kökten sil.
  3. arka plandaki ağla ilişkili hizmetleri temizle:
    • MSConfig > hizmetler > tüm Microsoft hizmetlerini gizle.
    • Ağla ilgili HP, Realtek, Intel, vs. olanları geçici devre dışı bırakıp test et.
  4. TCP/IP ayarlarını sıfırla:
    Komut Istemi'ni (yönetici) aç:

Netsh int IP reset<br>netsh winsock reset<br>ipconfig /flushdns<br>
  5. Windows 11, bazı ağ servislerini fark ettirmeden yönetebiliyor.
    • Gelişmiş güç ayarlarında “ağ adaptörünü düşük güçte çalıştır” seçeneğini kapat.

Hocam emin olun ben de Chat GPT'ye attım sorunumu.

Hocam aynı sistem var ve aynı sorunu yaşıyorum. Bir çözüm bulabildiniz mi naptınız acaba ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…