Interrupt Affinity ayarları için öneriler

Quarit 4

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Burada anlatacağım konuda yapacağımız basit ve etkili işlemin konusu Windows işletim sistemi ve donanımlar arası ilişki ile alakalı. Biz bu donanımlar içinde sadece ekran kartı için ayar yapacağız. Bu ayarı yaparken arka planda herhangi bir oyun açık olmaması gerek. İşlem yapıldığı zamanda ekran gidip gelecektir.

Interrupt Affinity Tool indirmek için; Releases · spddl/GoInterruptPolicy

Uygulama yapmadan önce performans çekirdeğini bulmak gerekir. Intel işlemcilerde performans çekirdeği genelde 1 ve 2 olur ama yeni nesil Intel işlemcilerde değişir, AMD daima rastgeledir. Bunları öğrenmek için HWiNFO indirin; Free Download HWiNFO Sofware | Installer & Portable for Windows, DOS
Uygulamayı açarken "Sadece Sensörler" olarak çalıştırın. Ve şu ekran görüntüsünde üst kısımda Perf#1 olan çekirdeği not edin.

Şimdi Interrupt Affinity ayarı için hazırız.
Uygulamayı yönetici olarak çalıştırın. Daha sonra ekran kartınızı bulun. Ve örnek ayarda kendim için yaptığım gibi yapın. Sizin Perf#1 çekirdek numaranız farklı olabilir, buna dikkat edin ve ona göre ayarların örnekte olduğu gibi işlemi yapın. Kolay gelsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sürücünün yaptığından farkı nedir bunun?

Sürücünün yaptığından farkı nedir bunun?
Sürücü genelde 1 ve 2. çekirdek üzerinden kesinti yapar. Aslında bunu Default olan Windows işletim sistemi çekirdeği yapar. Ve bazen kısmende olsa diğer çekirdeklere öncelik verir Core 15/ Core 6 gibi örnek. Bu durumu inan ki ben de tam olarak anlamadım, Windows çalışma modu ile alakalı, ama bu da işlemcinin C-State durumlarını ilgilendirir yine. Ekran kartı için kesintiyi performans çekirdeğine atatığımız zaman o çekirdek üzerinden kesinti yapar daha çok Windows sistemi. Lakin bazen yine genelde 1. ve 2. çekirdeğe abanabiliyor her ne kadar çekirdeği öncelik olarak 2. çekirdek yapsamda. Ben kullanıyorum ve bu şekilde default kesinti yapan ayara göre daha iyi sonuç alıyorum. Senin için örnek bir görüntü paylaşacağım. Windows 11 genelde çekirdek 0 yani bizim bildiğimiz 1 ve 2. çekirdeği kullanır, ama burada ben Core 3 yani 4. çekirdek yaptım anlaşılması için

Ben bu özellik açık/kapalı denediğimde açık olan daha performanslıydı her zaman, ama çekirdek 0'ın yoğunluğu bazen daha yüksek nedense, daha öncelikli çekirdekler olmasına rağmen. İlk en performanslı 2 çekirdeğe doğru şekilde öncelik veriyor sonraki sıralama HWİNFO'daki gibi olmuyor her zaman. Arka plan görevlerini kötü çekirdeklere devrettiği için uykuya hiç giremeyen kötü çekirdeği uykudaki daha kaliteli çekirdeğe tercih ettiği söyleniyor.

Şöyle söyleyeyim. Wİndows uzun zaman boyunca Intel ile ortaklaşa çalıştı, ve Intel 14. nesile kadar her işlemci çekirdek modelinde performans çekirdekleri 1 ve 2 oldu, dolasıyla Windows ile uyum içinde oldu, bu yüzden AMD göre eksik FPS alsa da özellikle yüksek FPS oyunlarda atılan mermiler daha hızlıydı, aslında daha kalibreli oluyordu oyun ile, Windows sayesinde Daha sonra AMD piyasayı ele geçirmek üzere olduğunu anladı Intel, bu yüzden 12. nesilde Tasarruf çekirdekleri üretmeye başladı, ve sonuç olarak en son nesil işlemcilerde performans çekirdekleri 1 ve 2 yerine random olmaya başladı AMD gibi, çünkü Windows daha çok genele bakar, hangi donanımlar kullanılıyorsa bu geri bildirimler üzerinden ona göre çekirdeğe güncelleme getirir. Lakin Intel ile önceden uzun zaman boyunca direkt ortaklaşa çalışırdı. Ve hala 1 ve 2. çekirdeğe yönelik kesintileri daha çok önemsiyor. Belki piyasada kullanıcılar arasında bu donanımlara sahip kullanıcı sayısı daha fazla olduğu için olabilir, ama bence 3-4 sene içinde komple konu C-State durumlarına iyice kaçacak...Tuhaf yani 25 sene önce çıkan bir teknolojiyi daha çok günümüzde kullanmaya başladılar eski dönemlere göre HWiNFO'da ki gibi asla olamaz, yani o şekilde kalibrasyon olsaydı eğer bütün kullanıcıların aynı çalışma moduna sahip donanımları kullanması gerekirdi. Örnek Intel 9. nesil işlemci kullanan birisi ne yapsın ? Zaten C-States teknolojisini AMD firması yaptı, dolasıyla başından sonuna kadar bu şekilde çalışmayı sürdürdü, ama Intel uzun zaman tekli çekirdek performansına abandı, bu yüzden kaybetti. Sürekli online oyunlar üzerinden para kıran bir firmaydı, ama günümüzde 4k kullanıcıları feci şekilde arttı, dolasıyla AMD başta bu alanda, ve online oyunlarda bile büyük bir üstünlük kurdu, Intel mimari yapısını ciddi şekilde değiştirmeli, bu da feci bir şekilde dönüşüm yani masrafları ilgilendirir. Kısacası 12. nesilde tasarruf çekirdekleri yapmasının nedeni tekli çekirdek sisteminde C-State durumlarını bile aşan bir yapıya sahipti ürettikleri işlemciler. AMD her yeni nesilde sıcaklık düşerken, Intel tavan yapmak için kendi kendisiyle yarışıyordu. Sonra ayıptır söylemesi sı*** batırdı işte. Tekli çekirdek performansında tıkandı. Ne oldu ? Şimdi tekli çekirdek performans aralık farkı %15 olabilir, lakin oyunlar ve en önemlisi Windows 11 çoklu çekirdek performansına göre uyarlanıp yapılıyor, gereksinim duyduk olacağı buydu...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…