iOS 26 DB3 incelemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tomey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 280
Bugün iOS26 developer beta3 yani geliştirici betası)'nı inceleyeceğiz. Burada performans güncelleştirmeleri vs. yerine tasarım ve sıkça sorulan sorular ya da buglar gibi konulara değineceğiz.
kullanacağımız cihaz: iPhone 16 Pro
Ana ekran:

Malum developer beta (geliştirici betası) olduğundan dolayı stable versiyondaki akıcılığı bekleyemeyeceğiz. Gerek yeni eklenen animasyonlar gerek yeni eklenen Liquid glass özelliğiyle akıcılıktan taviz verilmiş durumda. Bunun dışında ana ekrandaki simge değişiklikleri ve ana yapıdaki parlak görüntüyü fark ediyoruz bana göre bu parlaklık hiç yakışmamış daha sade ve parlak olmayan yansımayan bir görüntü beklerdim. Ayrıca bu özellik uygulama klasörlerinde çok daha belirgin durumda. Klasörlerin açılış animasyonu daha pürüzsüz bir geçiş sağlamış. (Klasör görüntüsünü eklemeyi unutmuşum dosya ekleri içersinde bulunuyor.)

Kontrol merkezi:

Yine buradada oldukça saydam bir tasarım bizi karşılıyor. Herhangi bir takılma ya da performans sorunu yaşatmamakla birlikte akıcı bir deneyim sağlıyor. Değişen bir şey ya da yeni eklenen bir özellik göremedim. Sadece butonların etrafı daha da yuvarlanarak farklı bir görüntü elde edilmeye çalışılmış gibi duruyor.

Flash light:
Kullananlar akıcılık ve donma sorununun olduğunu söylesede bana tam tersine dinamik adada çıkan widgetın daha da smoothlaştığını söyleyebilirim. Donma takılma gibi bir sorununu göremedim ya da rastlamadım (tam olarak araştırmadım belki DB1-DB2'de bulunan bir sorundur)

Dinamik ada:
iOS 18 ile aynı durumda eklenen bir şeyler ya da sorun görmedim.

Safari:
Yine aşağıda bulunan arama çubuğunun tasarımı değiştirilerek şeffaf ve daha yuvarlak bir görüntü elde edilmiş. Takılma sorunun var oldugunu söyleyenler var lakin 80 dakikalık Safari serüvenimde böyle bir soruna rastlamadım. Dosya ekinde görmüş olduğunuz kenarlardaki karelikler fotoğraf formatından kaynaklanıyor kullanımda bu sert köşeler değil yumuşak köşeler sizi karşılıyor.

Ayarlar uygulaması:

Bizi yine yumuşak köşeler ve alt-üst kısımlarda saydamlaştırılmış? Saydamlaştırılmaya çalışılmış? Bir geçiş efekti karşılıyor. Tasarımda hoşuma giden noktalardan birisi oldu eskisi gibi sert ve kaba geçişler bulunmuyor artık. Ayrıca buradan bir ayar sekmesini seçtiğimizdede tasarımın değiştiğini görüyoruz:

Bu tasarım bize Android işletim sistemlerini andırsada gayet hoş olduğunu söyleyebilirim (anroid'i genel olarak beğeniyorum bu nedenle bana güzel gelmiş olabilir.)
Sadece ayarlarda olmasa da ayarlarda arka plan seçme ekranının normale göre daha fazla beklettiğini söylemek doğru olacaktır. Bu sorun kilit ekranındaykende kendini gösteriyor, çok önemli olmasa da sinir bozucu olduğunu söylemek doğru.

Ayrıca yeni arka planları eskiye göre daha da fazla uzatabildiğimiz saat simgesi (kilit ekranında) bunlardan bahsetmek artık kabak adı vereceği için bahsetmeden geçiyorum yine de dosyalar kısmına eklerim bakmak isteyen bakabilir. (eklemediysem affola)

Ana ekranın sağ ve sol menüleri:
İsimlerini bilmediğimden dolayı kendime göre bir ad koydum doğrusunu bilen varsa aşağıda cevaplar bölümünde söylerse düzelteceğim.

Yine köşelere bir parlama efekti verilmiş bunun dışında ise arama butonu yuvarlaklaştırılmış.

Kamera uygulaması:
Tasarımını değiştiren tasarımcının ailevi değerleri ile yakın olduğum bir konu. Cidden çok kötü çok sade ve gösterişsiz. Liquid glass saçmalığı yerine daha güzel bir tasarım yapmaktansa saçma salak bir kamera uygulaması tasarlamışlar.(kalite sorunu telefondan bilgisayara WhatsApp aracılığıyla aktarım yaptığımdan kaynaklanıyor.)

Fotoğraflar uygulaması:
Anladığım kadarıyla yeni olan spatial scence adında bir özellik eklenmiş. Bunun dışındada yine tasarımın genel hatları devam ettirilerek saydamlık ve menüler yuvarlaklaştırılmış. Ayrıca screenshot bölümüde değiştirilmiş.

Bahsedilen pilin hızlı tükenmesi ve performans sorunları:
Pil cidden iOS18'e göre biraz daha hızlı bitiyor lakin ana ekrandaki performans sorunu dışında bir soruna rastlamadım büyük ihtimalle güncel bir cihaza sahip olduğum içindir. Bunun dışında performans sorunu ya da pil sorununa daha rastlamadım rastlarsam buraya ekleme yapacağım. Rastlayan arkadaşlarımız olursa da cevap bölümünde beni etiketleyerek paylaşırlarsa ekleme yapacağım. (yeni güç modu eklenmiş! Bunu aktif olarak kullanıyorum.)
-Kilit ekranına kaç saat sonra şarj olacağını söyleyen ufak bir yazıda eklenmiş. Keşke ekranda bu yazı daha uzun süre dursaydı.

Kilit ekranı:

Bildirimler şeffaflaştırılmış. Performans sorunu ya da bir bug yok. (arka plan seçme menüsündeki yavaşlığı bu başlık altında es geçtim.)

Klavye:
Klavye bazı menülerde değişiklik göstermiş. Instagram-WhatsApp gibi uygulamalarda hala iOS 18 tasarımı ile duruyor.

İncelemem buraya kadardı eklemek istediğiniz bu "aslında böyle olmalıydı" gibi önerilerinizi bekliyorum. Developer beta 4 ya da public beta 1 çıkana kadar bu konu başlığı altında aktif olarak güncellemeler yapacağım. Developer beta 4 ya da public beta 1 çıktığında ise onlar hakkındada temel olarak incelemeler yapacağım. Sorularınız varsa aktif olduğum sürece cevaplayacağım.

Dosya Ekleri

• 25211d52-5776-42f1-baef-53d61048f00b.webp
    83,5 KB · Görüntüleme: 60
  • 1840e7b3-4c15-4e31-83d2-f78507faa5b2.webp
    28,3 KB · Görüntüleme: 55
Elinize sağlık. Bende iPadOS 26 betasını baştan beri kullanıyorum. Beta 3 çok akıcı olmuş diğer betalara göre (iPadOS açısından). iPad de iyi özellikler getirilmiş ama açıkçası getirilen tasarımı ben çok beğenmedim.

Tasarım yenileştirilmeye çalışılmış lakin ana hatlarda bozulmak istenenmemiş anladığım kadarıyla. Bu nedenle sevemedik.

Ayrıca 26'ya güncelleyen arkadaşlara bazı sorularım var. Mümkün ise beni etiketlesinler

Yeni Buglar:

-Kilit ekranındaki chatgpt'nin logosu takvim logosu gibi gözüküyor
-İlk safari bug'ı olan tanımlayamadığım bir sorun (ekranın üstüne basınca düzeliyor).

Ana ekranın akıcılığından şikayetçiyseniz bir nebze çözmek için:
Ayarlar>Erişilebilirlik>Hareket>Hareketi Azalt ayarını açıp 5-10 dakika bu biçimde kullanıp kapatırsanız daha stabil bir hale geliyor.

Son düzenleme:

Bende IPadOS'te şöyle bir hata buldum (ufak hata tabii) IPad'i parmak iziyle değil de şifre ile açmaya çalışınca 1-2 kez şifre ile açtırmıyor sonra şifre ile açtırıyor. O arada ekranda kayma gibi bir şey oluyor ekran kaydı alabilsem gösterirdim.

Bilmem kaçıncı edit:
Ana ekran yavaşlamasında SMS filtresi olarak junkman'i kullanıyorsanız yavaşlamada veya takılmada ufakta olsa etkisinin var olduğunu düşünüyorum.

Public beta 15 Temmuz civarında bekleniyormuş.

Son düzenleme:
Benim için çok önemli değil. IPad'i çok kullanmıyorum çünkü tabletim var zaten IPad'i arada bir bakıyorum öyle.

Ana telefonumda developer betaya katıldıgım icin benim açımdan bir önemi var elbette.

Ana telefonumda developer betaya katıldıgım icin benim açımdan bir önemi var elbette.

Aynısı benim içinde Samsung TR'ye beta açsaydı önemi olurdu çok iyi anlıyorum sizi. Sıradaki beta gelince haber verirsiniz ben twittırda görmeden

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…