Techolay kararını açıklamadan önce gerekli bilgilendirmeyi yapmam lazım sanırım.
Kısa cevap: Şu anlık istenilen cihaz model bilgisi ve daha doğru Safari sürüm tespiti mümkün değil. Ancak Safari'nin sürüm bilgisi kaldırılması mümkün. (+ oy verdim.)
Belki Techolay, Safari sürümünü kaldıralım diyebilir.
Uzun cevap: Biraz teknik bir cevap olacak ama hemen bu konuyu açıklayayım.
Bize bu sürüm numarasını maalesef Safari'nin ta kendisi "User_Agent" başlığı ile
Version/[SürümNo] yazarak söylüyor. Ancak Apple cihazları incelemeye devam edeceğiz.
İşte Safari hakkında yazdığım kod:
PHP:
#... Öncesi güvenlik nedeniyle gizlendi.
if ( $Browser == "Safari" ){
# [.] Find: ["Version" + / + Version]
if ( preg_match('/Version\/([0-9._]+)/', $User_Agent, $Match) ){
$Browser_Ver = $Match[1];
}
#... Devamı güvenlik nedeniyle gizlendi.
}
Nedense
Safari/[SürümNo] başlığını da doğru şekilde doldurmuyorlar. Hatta güncel macOS işletim sisteminde Sec_CH_UA'yı kullanmadığımız zaman Apple macOS kısmında bize halen Catalina sürüm bilgisi gönderiyorlar. Biz Sec_CH_UA kullanan bazı tarayıcılar sayesinde macOS cihazların işlerim sistemini daha doğru tespit edebiliyoruz.
Peki neden Safari sürüm numarasını yazıyorsunuz diye soracak olursanız şunu söylemeliyim. Safari ile ilgili atılan eski raporlarda (geçen sene) Safari'nin önceden daha doğru sürüm numarası verebildiğini keşfettik.
Model konusuna gelince: Model numarasını tespit edemiyoruz. Safari bize bunu söylemiyor. Örnek bir User-Agent verisi göstereyim.
Kod:
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 17_7_2, like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, Gecko gibi) Version/18.4 Mobile/15E148 Safari/604.1
Burada bize gelen veride bu mümkün değil. İnanın elimizden geleni yaptık. Eğer ileride bu verileri daha doğru doldurur iseler eklentiyi güncelleyip Techolay'a göndereceğiz.
Ekleme:
Maalesef oyumu değiştiriyorum ve artık bu fikre katılmıyorum.
@MKerem ile de bunu konuştuğumuzda Safari'nin bazen macOS/iOS sürümlerini takip ettiğini gördük. Safari sürümünü silmek eksik bilgilendirmeye yol açacaktır.
Ayrıca Techolay'da gezinirken
@Uranos kullanıcısının da sürümlerinin benzediğini fark ettim ve bunu paylaşmak istiyorum: