Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Herkes depremden saniyeler önce uyarı aldığından bahsediyor. Çoğu bunu Android'in native deprem alarmları sayesinde aldığını söylüyor. Yani üçüncü parti uygulama bile değil.

Ben ise iOS kullanıyorum ve nisan ayından beri olan hiçbir deprem için uyarı almadım. Ne AFAD'dan, ne Apple'dan.

Bunun için neler yapmak gerek?

3. parti uygulamalara bakın. Apple'da deprem uyarısı Türkiye'de mevcut değil.

Bazı ülkelerde çalışıyor ama Android'deki hassas sensörler gibi değil.

Hükümet gelişmiş sistemlerle erkenden depremi tespit edip cihazlara bu bilgiyi veriyor ise iPhone uyarı verir. Türkiye'de bu uygulama yok ne yazık ki.

Son düzenleme:
iOS'ta maalesef Android'deki gibi bahsettiginiz tarzda deprem odakli entegre bir sistem yok. Yine de acil uyari bildirimleri acik kalsin. Koskoca firmanin sununla ilgili hicbir sey yapmamasi iyi degil.

Yanlış hatırlamıyorsam, iOS’ta deprem uyarısı alabilmeniz için operatörlerin uyarı yayını yapması gerekiyor.
Android cihazlardaki gibi GMS’in ivmeölçer verilerine göre uyarı veren sistemi maalesef iOS’ta yok.

Yani bu durum biraz da operatörlere bağlı. 🤡🤡

3. Parti uygulamara başvurmanızı tavsiye ederim.

Yanlış hatırlamıyorsam, iOS’ta deprem uyarısı alabilmeniz için operatörlerin uyarı yayını yapması gerekiyor.
Android cihazlardaki gibi GMS’in ivmeölçer verilerine göre uyarı veren sistemi maalesef iOS’ta yok.

Nasıl yani şimdi IOS kullanıcıları olarak depremde doğru düzgün çekmeyen operatörlere bildirim için mecbur mu kaldık? 😃

Son düzenleme:
3. parti uygulamalara yönelmeyi tercih etmiyorum çünkü sadece bölgemde olan deprem uyarısını vermek için benden 7/24 lokasyonu açık tutmamı istiyorum.

Ben lokasyonu hep kapalı tutan biriyim. Açtığımda da zaten uygulama bazlı izin veriyorum. Ve "sadece uygulamayı kullanırken izin ver" ayarı da açık. Bana ters bu.

Yani bölgemde, yakınımda olan bir depremin uyarısı için insandan 7/24 lokasyon verisi istemek bence anlamlı değil. Sonuçta deprem benim sandalyemde olmuyor ki. Fay hattında veya yakınımda oluyor. Sen zaten biliyorsun buralarda olduğumu, gönder bana uyarıyı. Ne gerek var 7/24 lokasyona?

Ne güzel o bilgileri data broker'lara satarak köşeyi dönüyorlardır.

Sizin ve @Hasan Merkit'in dedikleri cidden üzdü şimdi. Esasında çok şaşırmamak lazım.

Adamlar yurt dışında Amber Alert, Missile Alert bile yapıyor, hepsi iOS üzerinden. Biz deprem ülkesi olmamıza rağmen kimse bizi düşünmüyor.

@Liguori Deprem Ağı uygulaması, Google'dan daha çok iş yapmıştır. İnsanların fazla gereksiz bildirim almaması için kullanıcı bildirimlerini kapatmalı ve minimum şiddeti 4.0 yapmalı. Hayati konularda uyaran programın 3. parti olması bence pek önemli olmamalı. Telefonum, ben sallanmadan önce beni uyarmayı başardı.

Herkes depremden saniyeler önce uyarı aldığından bahsediyor. Çoğu bunu Android'in native deprem alarmları sayesinde aldığını söylüyor. Yani üçüncü parti uygulama bile değil.

Ben ise iOS kullanıyorum ve nisan ayından beri olan hiçbir deprem için uyarı almadım. Ne AFAD'dan, ne Apple'dan.

Bunun için neler yapmak gerek?

Yok deprem ağı satın alabilirsiniz ama.