Esenlikler,

256 GB depolamaya sahip iPhone 16 Pro Max'i satacağım için iCloud hesabımdan çıkış yapıp fabrika ayarlarına sıfırladım.

Ancak kredi kartı ve banka hesabı şifreleri hâlâ diskte fiziki olarak yazılı olduğu için depolama dolana kadar 4K 120 FPS videolar çekip-sildim. Bunu 2 kez yaparak toplamda 400 GB'dan fazla veri yazıp-sildim.

29 GB iOS, 9 GB sistem verileri ve 8 GB indirmem gereken uygulamalar olduğu için 202 GB video çekebildim maksimum.

Kredi kartı ve banka hesabı şifrelerinin üzerine gereksiz veriler yazılmış mıdır? (Overwrite)

Esenlikler,

256 GB depolamaya sahip iPhone 16 Pro Max'i satacağım için iCloud hesabımdan çıkış yapıp fabrika ayarlarına sıfırladım.

Ancak kredi kartı ve banka hesabı şifreleri hâlâ diskte fiziki olarak yazılı olduğu için depolama dolana kadar 4K 120 FPS videolar çekip-sildim. Bunu 2 kez yaparak toplamda 400 GB'dan fazla veri yazıp-sildim.

29 GB iOS, 9 GB sistem verileri ve 8 GB indirmem gereken uygulamalar olduğu için 202 GB video çekebildim maksimum.

Kredi kartı ve banka hesabı şifrelerinin üzerine gereksiz veriler yazılmış mıdır? (overwrite)

Zaten silince zamanla NAND'daki gc devreye girer otomatik tamamen siler.

Overwrite dediğimiz şey HDD'de daha geçerli çünkü onda gc (garbage Collection) yok veri fiziksel olarak kalıyor hala Platter'de.

Merhaba,

Apple; Mac, iPhone ve iPad fark etmeksizin tüm cihazlarında NAND bellekleri donanım tabanlı şifreleme teknolojileriyle birlikte kullanır. Cihazlardaki tüm kullanıcı verileri, her cihaza özel olarak oluşturulan ve Secure Enclave içinde tutulan anahtarlar ile şifrelenir.

Cihaz sıfırlandığında, bu şifreleme anahtarları tamamen silinir. Bu işlem sonrasında NAND bellek üzerinde şifreli veri fiziksel olarak bulunsa bile, anahtarlar silindiği için bu verilere erişim kriptografik olarak imkansız hale gelir.

Bu nedenle, cihazınızı satın alan bir kişinin önceki fotoğraflarınıza, mesajlarınıza veya kişisel verinize ulaşması mümkün değildir. Aksi bir durum söz konusu olsaydı, satılan ikinci el iPhone ve diğer Apple cihazlarında ciddi veri güvenliği ve dolandırıcılık vakalarıyla sıkça karşılaşırdık.

@Bandırmalı1965 @EsatKa ben bu soruyu SSD'ler için araştırmıştım. Galiba dediğiniz şeyler SSD'ler için de geçerli değil mi? Ben SSD'mi satmadan önce 2-3 kere temiz format atıp öyle satmıştım. Secure Erase programını da kullanacaktım ama SSD'mi görmediği için kullanamadım.
Aynı şekilde son android sürümü olan bir android telefon da satmıştım ve bunu da 2-3 kere format atıp silmiştim. Yeni model cihazlarda fabrika ayarlarına döndürüp format atınca veri kalmıyormuş galiba. Secure Erase programını kullanmak istemiştim ama yine çalışmadı bu program. 2-3 kere format atarken telefonun depolamasını rastgele şeylerle doldurup öyle format atmıştım ama gereklimiydi bunu yapmam emin değilim.

@black tulip hocam şifrelerini nasıl saklıyordun telefonunda? Direkt olarak açık şekilde mi?