Telefonların artık profesyonel kameraların seviyesine ulaşması aşırı uçuk bir şeymiş gibi geliyor hala bana.

Bizim çekim kamerası Sony A7IV. Yemin ederim aldığıma pişman oldum diyebilirim. iPhone 16 PRO ile çektiğim videoların rengi bin kat daha iyi.

Buyurun, 1080p60 iPhone 16 Pro çekimi:

SLog görüntü alip kendiniz mi renk atıyorsunuz yoksa makine kendi mi atıyor Recep hocam? O makinenin cektigi görüntü bazı şararda Apple ile yan yana dahi gelemez zira ikisini de deneyimlediğim için biliyorum, post prodüksiyonda A7'nin videosu epey müdahale edilebilir olur. A7 yuksek bitrate ve LOG kayit aldığında daha iyi ele geliyor. Ayni sekilde Apple olan cihaz da LOG alabilir. Renk neden daha iyi, telefon işlem gucu olarak cok ileride ve videoya bir ton müdahalede bulunuyor. Sony içinse LOG kayit alip biraz elde color grade atilmasi bekleniyor. Makineler bu konularda hantal. Makinele alırken sizden biraz daha "her seye elle müdahale" yapmanız bekleniyor...

Hocam bir de, ortam iyi aydinlatildiktan sonra kamera pek fark etmiyor. Arka plan bokehi onemli değilse telefonla cek gec.

Pozlama üçlüsünü yapay zeka desteği ile güzel harmanlamışlar. 50mm katili olabilir.

Sahsi görüşüm su yönde, gun ışığında portre ya da genel bir görüntüyü çekmek icin telefon zaten iş görüyor. Ben makineden cok telefonumu kullanıyorum.

Mevzu daha zorlu ışık koşullarına geldiğinde makine farkı birden yukari tasiyor. Ayrica makine her zaman sonradan daha cok müdahale etmeni sağlıyor. RAW çektiğinde aradaki dinamik aralık, detay farkı cok fazla oluyor. Normal kullanıcı icin bunların cok önemi yok. Makinelerde JPEG işleme metotları yeni yeni gelişiyor, telefonun verdiği rahatlığı asla veremeyecek ne yazık ki. Cektin, aktardin falan derken tonla dert.

Bir de makinenin içindeki islemci güçsüz bir sey. Fotoğraf/batarya dengesi korunuyor. Telefonun yaptığı kadar agresif bir JPEG işleme yapabileceğini sanmıyorum. Ayni görüntüyü RAW cekip post prodüksiyona geçince anlaşılıyor fark.

Son düzenleme:
Iphone 16 Pro yapay zeka mi kullaniyor?
Neural Engine ile derinlik hesaplamaları kullandığını okumuştum. Çekimden sonra CleanUp kullanıyor. Ancak direkt yapay zeka demek doğru olur mu bilemiyorum.

Eskiden modeller portre modunda saç tellerini ayıramazdı, lens ve body farkı ortaya çıkıyordu. Burada olayı bitirmişler.

Neural Engine ile derinlik hesaplamaları kullandığını okumuştum. Çekimden sonra CleanUp kullanıyor. Ancak direkt yapay zeka demek doğru olur mu bilemiyorum.

Eskiden modeller portre modunda saç tellerini ayıramazdı, burada lens ve body farkı ortaya çıkıyordu. Burada olayı bitirmişler.
Bu durumda o goruntu gercek degil. Ama basarili. xD

Bu durumda o goruntu gercek degil. Ama basarili. xD

Nasil gerçek olacak ki, 5x sensorunun bulaniklilik vermesini imkansiz. Şu boyuta bak mini-mini-minnacik!

1000240210.webp

1000240211.webp

Gun ışığı ve cok iyi aydinlatilmis studyo ışığı disinda bu sensorun vereceği gürültü/dinamik aralik performansı tırt olur.