17E ile 16E arasında neden bu kadar fark var? Aynı pili kullanıyorlar diye biliyorum işlemci farkı olmasına rağmen nasıl 17E daha uzun süre verebiliyor? Değişik, kesin yazılımla bir şeyler yapıyorlardır yeni modeli daha iyi gösterebilmek için.
Apple hep böyle yapıyor. Mesela MacBook Neo'nun 5 saat sot aldığını gördüm ya.
Apple 17E'nin satamayacağını biliyor. Çünkü ortada değecek bir fark yok. Sadece 17e satsın diye minik bir düzenleme yapmış o kadar.
Seneye 18e çıkınca da aynısını 17e ye de yapacaktır.
Şöyle komik bir durum var yazarken bile gülüyorum. 17'e nin pil sağlığı %70, yani değiştirme seviyesine geldiğinde 16e'nin şu anki değerlerini veriyor olması lazım bu tabloya göre. Ulan adama sormazlar mı, siz 16e'nin bataryasını mı bıçakladınız yoksa 17e'nin içine atom bombası mı koydunuz diye. Ne yaptılar, 16e'nın işlemci frekansını 10 GHz mi yaptılar da pil tüketiminde bu kadar fark oldu?
Bu GSMArena'nın pil testleri anormal, tam güvenemiyorum. Mesela NotebookCheck'te sonuçlar yukarıdakinden çok farklı.
Diğer bir husus da her marka zaten her yeni nesil çıktığında bir önceki neslin pil performansını baltalayacak eylemlerde bulunur, buna şaşırmıyorum bile artık .