kabotajbayramı

Becerikli
Öncelikle kılıf olarak çok fazla seçenek arasından ancak bir tanesinde karar kılabildim. Kamera koruyucu gibi bir şey takmak istemiyorum fotoğrafların kalitesini etkileyeceği için, o yüzden açılıp kapanan bir kapak olması daha mantıklı geldi. Ayrıca deri ve elimizi geçirmemiz için bir yer yapmışlar. Tasarımı da hoşuma gitti yani.

Ekran koruyucu kısmında ne yazık ki hala daha güzel bir şey bulamadım. Dynamic Island bölgesini tamamıyla kapatıyor neredeyse gördüğüm bütün şeffaf ekran koruyucuları. Hayalet ekran olanların kapatmayanları var lakin onlar da hayalet ekran. Ben sevmiyorum şahsen öyle. Çentik kısmını kapatmayan bir ekran koruyucusu önerisine ihtiyacım var. Hem oradaki sensörleri hem de ön kameranın kalitesini etkilemesini istemiyorum.

Hızlı şarj olarak bu cihaz 40W destekliyor. Lakin ülkemize o şarj adaptörünü getirmemişler sanırsam. Diğer orijinal 30, 35, 70W ise pahalı. Elimde 2 seçenek var. 20W orijinal adaptör almak veyahut başka bir markadan adaptör almak. Orijinal Apple adaptörü kullanmak gerekli mi bilmiyorum batarya sağlığı için. İnsan pimpirikli oluyor bu tür durumlarda.

Kutunun içerisinden örgü 1 metre USB-C kablo çıktı lakin bu benim için biraz kısa. 2 metre bir kablo önerisine de ihtiyacım var.

Bütçe belirtmedim, zaten aşağı yukarı belli her şeyin fiyatı. Şimdiden teşekkürler.

Hocam çentik kısmını kapatıyor ne yazık ki.

Aslında üst seviye bir koruyucunun çentiği kapatması aslında bir kusur değil aksine mühendislik başarısı bence. Çünkü bu camlar o bölgedeki Face ID sensörlerini ve ön kamerayı etkilemeyecek şekilde yüksek optik geçirgenliğe sahip malzemeden üretiliyor yani görüntüde veya yüz tanımada en ufak bir kayıp yaşatması teknik olarak mümkün değil. Tam aksine çentiği açık bırakan modellerde o boşlukta zamanla toz ve kir birikiyor bu da kameranın önüne perde çekip çekim kalitesini asıl o zaman bozuyor. Ama tabii tercih senin nasıl rahat edeceksen öyle karar ver.

Aslında üst seviye bir koruyucunun çentiği kapatması aslında bir kusur değil aksine mühendislik başarısı bence. Çünkü bu camlar o bölgedeki Face ID sensörlerini ve ön kamerayı etkilemeyecek şekilde yüksek optik geçirgenliğe sahip malzemeden üretiliyor yani görüntüde veya yüz tanımada en ufak bir kayıp yaşatması teknik olarak mümkün değil. Tam aksine çentiği açık bırakan modellerde o boşlukta zamanla toz ve kir birikiyor bu da kameranın önüne perde çekip çekim kalitesini asıl o zaman bozuyor. Ama tabii tercih senin nasıl rahat edeceksen öyle karar ver.
Arka kamera koruyucularının fotoğraf kalitesini etkilediği düşünülürken niçin ekran koruyucular bir mühendislik başarısı olarak görülüyor? Bu kadar kaliteli bir malzeme mevcutsa niçin arka kameraya bu malzemeden koruyucu yapılmıyor? Teknik olarak odak sensörünü engelleyebileceğini düşünüyorum ben hala daha. İçim rahat etmiyor ne yazık ki.

Arka kamera koruyucularının fotoğraf kalitesini etkilediği düşünülürken niçin ekran koruyucular bir mühendislik başarısı olarak görülüyor? Bu kadar kaliteli bir malzeme mevcutsa niçin arka kameraya bu malzemeden koruyucu yapılmıyor? Teknik olarak odak sensörünü engelleyebileceğini düşünüyorum ben hala daha. İçim rahat etmiyor ne yazık ki.

Mevzu aslında tamamen fiziksel ve optik bir farktan kaynaklanıyor. Arka kamera koruyucusu ile ön cam koruyucusunu aynı kefeye koyamazsın; çünkü arka kamera koruyucuları, lensin üzerine ek bir katman ekleyerek ışığın sensöre ulaşmadan önce iki kez kırılmasına neden oluyor. Özellikle gece çekimlerinde ışık patlamalarına ya da netlik kaybına yol açıyor.

Ekran koruyucuda durum farklı çünkü ön taraftaki Face ID ve mesafe sensörleri odaklama yapmaz. Bunlar sadece kızılötesi ışık dalgalarıyla çalışır bu attığım koruyucunun (veya herhangi bir kaliteli safir cam koruyucusunun) camın safir kaplamalı yapısı, o dalga boyunu sıfır kayıpla geçirecek şekilde kalibre edilmiştir. Zaten safir camdan üretilmiş koruyucu takarsan, o sorun da ortadan kalkıyor arka kamerada.

Mevzu aslında tamamen fiziksel ve optik bir farktan kaynaklanıyor. Arka kamera koruyucusu ile ön cam koruyucusunu aynı kefeye koyamazsın; çünkü arka kamera koruyucuları, lensin üzerine ek bir katman ekleyerek ışığın sensöre ulaşmadan önce iki kez kırılmasına neden oluyor. Özellikle gece çekimlerinde ışık patlamalarına ya da netlik kaybına yol açıyor.

Ekran koruyucuda durum farklı çünkü ön taraftaki Face ID ve mesafe sensörleri odaklama yapmaz. Bunlar sadece kızılötesi ışık dalgalarıyla çalışır bu attığım koruyucunun (veya herhangi bir kaliteli safir cam koruyucusunun) camın safir kaplamalı yapısı, o dalga boyunu sıfır kayıpla geçirecek şekilde kalibre edilmiştir. Zaten safir camdan üretilmiş koruyucu takarsan, o sorun da ortadan kalkıyor arka kamerada.
Arka kamerada o sorun kalkmıyor. Sıfıra sıfır yapışmıyor çünkü o lens. Bu yüzden arka kamera için ne kadar kaliteli bir lens kullanırsan kullan cam kısım sıfıra sıfır yapışmadığı için fotoğrafı etkileyecektir. Ön tarafa yapıştırılan ekran koruyucu sıfıra sıfır olduğu için belki az etkileyebilir ama yine etkileme payı olduğu için dynamic island bölgesini bloklamayan bir ekran koruyucusu istiyorum.