Rehber iPhone 4'ü iOS 6'ya Downgrade Etmek

apple-rehber-banner.webp

Elinizde bir iPhone 4 var diyelim. 4S değil. İçinde iOS 7 var ama bu görünüme hem alıştınız hem de yavaş çalışıyor. Peki bunu iOS 6'ya -Steve Jobs ekolündeki son iPhone güncellemesine- düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Bugünkü rehberimde konu bunu nasıl halledebileceğiniz.

IMG_0027.webp
IMG_0028.webp

İhtiyacınız olanlar aşağıdakiler:
  • iPhone 4 (iPhone3,1 veya iPhone3,3 model kodu olmalı.)
  • macOS veya Linux tabanlı işletim sistemi yüklü bir bilgisayar
  • 30-pin şarj kablosu (Kısaca iPhone 4'ün şarj kablosu.)
  • Çalışan bir internet bağlantısı.
iPhone 4'ün Modelini Onaylamak
iPhone 4'ünüzün downgrade durumu değişebiliyor model koduna göre. Uyumlu bir iPhone 4'e sahip olup olmadığınızı anlamak için aşağıdaki yönergeleri takip edin:
  1. iPhone 4'ünüzün arkasına bakın, en altta "Model A****" diye bir kısım olacak. Resimdekiyle aynı kod olmak zorunda değil, neresi olduğunu gösteriyorum.
    iphone4_model.webp
  2. Bu kodu -A dahil- şu web sitesine giriyoruz: Which iOS device do I have? / IPSW Downloads
  3. Açılan yerden Device Information bölümüne girin ve Identifier'a bakın.
Eğer Identifier kısmı iPhone3,1 veya iPhone3,3 gösteriyorsa modeliniz uyumlu, iPhone3,2 gösteriyorsa uyumsuzdur.

Legacy iOS Kit'i Yüklemek
Çok zor bir işlem değil bu. Buradan macOS/Linux olarak mimarinize uyanı indirip arşivi çıkartın. Genellikle x86_64 mimari kullanılır. Klasörün içine girip terminali orada açın. ./restore.sh ile script'i çalıştırın. Script gerekli şeyleri yükleyip bittikten sonra cihazınızı kablo ile bağlayıp tekrar çalıştırın. Aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılayacak.

1716674267106.webp

Gerekli IPSW'leri İndirmek
Downgrade yapmak istediğimiz için 1. seçeneği seçiyoruz. 1 yazıp Enter'a tıklayın. İlk seçenekteki powdersn0w'u kullanacağız. Yine 1 yazıp Enter'a tıklayın.

1716724327894.webp

Hani o A ile başlayan kod ve götürdüğü sayfa var ya, o sayfadan iOS 7'nin son sürümünü ve iOS 6'nın son sürümünün IPSW'sini indirin. İkisine de ihtiyacımız var.

iphone4req_ipsw.webp

IPSW'lerle Downgrade Vakti
!
"Select Target IPSW" kısmına girmek için 1 yazıp Enter'a tıklayın, iOS 6 IPSW'sini seçin. "Select Base IPSW" kısmına girmek için 2 yazıp Enter'a tıklayın, iOS 7 IPSW'sini seçin.

Eğer isterseniz özel bir açılış logosu seçebilirsiniz 4 yazıp Enter'a tıklayarak, ben sıradan iOS 6 logosunu kullanmayı tercih ediyorum çünkü bu teknikle beraber iOS 7 logosu görüntülenebiliyor. Her neyse, artık 3 yazıp Enter'a tıklayarak downgrade işlemine başlayabiliriz.

Unutmayın ki iPhone'daki tüm verileriniz silinecek!

1716731676495.webp

Downgrade'in Ek Özellikleri
Sizden üç seçeneğe evet/hayır demenizi isteyecek. (Evet için Y, hayır için N'ye basıp Enter'a tıklayın.)
Birinci seçenekte jailbreak varsayılan olarak gelmeli mi diye soruyor. Buna kesinlikle evet diyeceksiniz, bugünlerde tweak'siz iOS 6 ekransız bilgisayara benzer.

İkinci seçenek ise kendisi özel bir IPSW oluştururken programın RAM'i kullanıp kullanamayacağı sorusu. 8 GB ve üstü RAM'iniz varsa rahatlıkla evet diyebilirsiniz.

Sonuncu seçenek ise telefon açılırken yazıların akıp gitmesini sevenler için. Evet demeniz durumunda logodan kısa süre sonra yazılar akmaya başlayacak. Özel logo ayarladıysanız hayır demeniz daha uygun olacaktır.

1716731320379.webp

Harbi Downgrade Vakti
Özel bir IPSW oluşturduktan sonra sizden kurtarma moduna girmek için izin alacak, kabul edin. Aşağıdaki gibi "y"ye basıp Enter yapacaksınız.
Kod:
[Input] Send device to recovery mode? (Y/n): y
[Log] Entering recovery mode...

Cihaz kurtarma moduna girdikten sonra bu sefer de DFU moduna gireceksiniz, bu manuel bir işlem.
Kod:
[Log] Device in recovery mode detected. Get ready to enter DFU mode
[Input] Select Y to continue, N to exit recovery (Y/n) y

Y'ye bastığınız anda ana ekran ve güç tuşlarını 10 saniye boyunca basılı tutun. Aşağıdaki gibi bir şey çıkması lazım.
Kod:
* Hold POWER and HOME button for 10 seconds.
10 09 08 07 06 05 04 03 02 01

Geri sayım bittiği anda yenisi başlayacak, onda güç tuşundan elinizi çekin ama ana ekran tuşunu 8 saniye boyunca basılı tutun. Aşağıdaki gibi bir şey çıkması lazım.
Kod:
* Release POWER and hold HOME button for 8 seconds.
08 07 06 05 04 03 02 01

Cihaza imzalanmamış bir IPSW yazdırmak için pwnDFU moduna alınması lazım. Bunun için size 2-3 alternatif sunacak, 1.sini seçip devam edin. Açığı sıkıntısız bir şekilde kullanarak cihazı iOS 6 logosuyla boot etmesi gerek. Ondan sonra yapabileceğiniz tek şey beklemek.

Eğer aşağıdaki gibi bir çıktı ekrana yazılıp komut kapanırsa işlem bitmiş demektir, hata olursa yukarıda veriyor. Artık kurulum aşamasını sorunsuz geçip ana ekrana varabilirsiniz. Orada Cydia sizi bekleyecektir, açıp birkaç dakika bekledikten sonra da Cydia'yı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tweak ve bol bol oyun yükleyerek şöyle bir sonuca ulaştım ben.

IMG_0027.webp
IMG_0028.webp

Kurulumu Bypass Etmek: Hacktivation
Kuruluma geldiniz ama ya SIM kartınız yok ya da iCloud hesabınızın şifresini unuttuğunuz için devam edemiyorsunuz. Kurulumu bypass etmek ve cihazı aktifleştirmek için yapmanız gereken telefonu kablo ile bilgisayara bağlamak, Legacy iOS Kit script'ini çalıştırmak ve Other Utilities > Hackivate Device bölümünü seçmek. Şifre isteyecek, telefonun root hesabının varsayılan şifresi alpine. Şifreyi girin ve işlem bittikten sonra cihazı yeniden başlatın. Sorunsuz bir şekilde açılacaktır.

iOS 6'nın eski görünüşünü seviyorsanız bu rehber ile kolayca downgrade edebilirsiniz.

Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın!

apple-rehber-banner.webp

Son düzenleme:
Konuyu hortlatacağım ama bu 3,2 modelini çıkartan mühendisi bulup dövmek lazım. Geçenler de hazır eski cihazlarla uğraşıyorum, bir tane iPhone 4 alayım dedim. Ucuza da buldum. Şansıma yine 8 GB 3,2 modeli geldi. Arkadaş öyle kötü bir cihaz ki iOS 6'yı bile Tethered kurmak zorundasın. Untethered hiçbir yöntem yok. iOS 4 ve 5 zaten imkansız. Cihaz kapanırsa başlatmak için Legacy iOS Kit kullanman lazım her seferinde. Siz siz olun arkadaşlar nostalji yapayım diyorsanız iPhone 4 almayın. 4S alın ama 4 almayın. Türkiye de iPhone 4'ün orijinal 3,1 numaralı olanını bulmak imkansız gibi. iPhone 4S en azından tek model, iOS 5'e düşürür kullanırsınız paşalar gibi. Çok eski iOS sürümlerini denemek istiyorsanız da 3GS alın. Ama 4'e bulaşmamak lazım pek bu 8 GB mevzusundan ötürü.

Sorun şu ki 8 GB'lik iPhone 4'ler sadece iOS 6'ya kadar düşürülebiliyor, benimkisi de buna örnek. Yoksa doğrudur.
Konu hortluyor fakat ek bilgi vereyim. Bendeki 8 GB'lık iPhone 4'e en düşük iOS 5.0 yükleniyor mesela. Ne zaman üretildiğine bağlı benim ki Ocak 2012 üretim yani 8 GB iPhone 4'ler çıktıktan 3 ay sonra. Eylül 2012 ve sonrası üretilen modeller 3,2 modellerdir ama almayın aldırtmayın.

Konu hortluyor fakat ek bilgi vereyim. Bendeki 8 GB'lık iPhone 4'e en düşük iOS 5.0 yükleniyor mesela. Ne zaman üretildiğine bağlı benim ki Ocak 2012 üretim yani 8 GB iPhone 4'ler çıktıktan 3 ay sonra. Eylül 2012 ve sonrası üretilen modeller 3,2 modellerdir ama almayın aldırtmayın.
Ben güzel bir piyango vurdum bu konuda. Elime 32 GB bir iPhone 4 geçti. Cihaz kırıktı elime geçtiğinde ama anakartı sağlamdı. Sağlam bir kasaya aktardım test ettim. Haziran 2010 üretimi yani ilk üretilenlerden. Sırf merakımdan Cydia bloblarına bakayım dedim. 4.0.2 sürümünden 5.0.1 sürümüne kadar SHSH kaydı çıktı. Şu anda da 4.3.1 yüklü cihaz da.

Normal de iPhone 4'ler p0wdersn0w ile düşürülebiliyor. Ama bu düşürme yöntemi iOS 7 bootloaderini kullanarak oluyor. Yani cihazın bootloaderı hala iOS 7. Teknik olarak iOS 7'nin boot ettiği bir iOS 4, 5, 6 falan kullanmış oluyorsunuz. Ben ise SHSH kaydı sayesinde bootladerına kadar iOS 4 yaptım cihazı. Üstelik Untethered. Bir de en üst 32 GB modeli. Cihaz şu an nostalji köşemin baş konuğu. Gerçek iPhone 4 deneyimi istiyorsanız iOS 6 değil 4'e düşürün imkanınız varsa.

Ben güzel bir piyango vurdum bu konuda. Elime 32 GB bir iPhone 4 geçti. Cihaz kırıktı elime geçtiğinde ama anakartı sağlamdı. Sağlam bir kasaya aktardım test ettim. Haziran 2010 üretimi yani ilk üretilenlerden. Sırf merakımdan cydia bloblarına bakayım dedim. 4.0.2 sürümünden 5.0.1 sürümüne kadar shsh kaydı çıktı. Şu anda da 4.3.1 yüklü cihaz da.

Normal de iPhone 4'ler p0wdersn0W ile düşürülebiliyor. Ama bu düşürme yöntemi iOS 7 Bootloader'ini kullanarak oluyor. Yani cihazın Bootloader'ı hala iOS 7. teknik olarak iOS 7'nin boot ettiği bir iOS 4, 5, 6 falan kullanmış oluyorsunuz. Ben ise shsh kaydı sayesinde bootladerına kadar iOS 4 yaptım cihazı. Üstelik untethered. Bir de en üst 32 GB modeli. Cihaz şu an nostalji köşemin baş konuğu. Gerçek iPhone 4 deneyimi istiyorsanız iOS 6 değil 4'e düşürün imkanınız varsa.

Bendeki iPhone 5 var onda da blob çıktı bir tane ama şansıma 8.4.1 çıktı yani bloblar olmadan downgrade edebildiğin bir sürüm çıktı şansıma. :D Gene de güzel bir piyango vurmuşsunuz hocam gerçek Türkiye'de zamanında jailbreaklenmiş cihaz bulmak.

Bendeki iPhone 5 var onda da blob çıktı bir tane ama şansıma 8.4.1 çıktı yani bloblar olmadan downgrade edebildiğin bir sürüm çıktı şansıma. :D Gene de güzel bir piyango vurmuşsunuz hocam gerçek Türkiye'de zamanında jailbreaklenmiş cihaz bulmak.
Şu an birçok cihaz var hocam elimde. 3GS var bir tane de ondan da iOS 4 blobları çıktı. iPhone 5 bende de var şansıma iOS 8.3 çıktı. Yani 8.4.1'den farkı yok ama iOS 8.3 işte. :D Keşke iOS 6 blobu olan bir iPhone 5 bulabilsem. Ya da en azından iOS 7.0.1 olan bir iPhone 5 bulsam bloblarıyla iOS 6'ya düşme imkanı var. Umarım gelecekte bir açık falan keşfedilir de blobsuz iPhone 5'i iOS 6'ya Untethered düşürebiliriz. Tethered düşüreceğime iOS 8 kullanırım daha iyi.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt