Mustckmk 61

Uzman
48 megapiksel ana kameralı iPhone Air kullanıyorum ancak fotoğrafları ben özellikle ayarlamadığım sürece sürekli 24 megapiksel çekiyor. 24 megapiksel ile 48 megapiksel fotoğraflar arasında da hiçbir fark göremedim. Bunun sebebi nedir? Pazarlarken 48 megapiksel demesini biliyorlar ama son kullanıcı olarak çoğunlukla 24 megapiksel kullanıyorum ve neden 48 ile 24 megapiksel arasında herhangi bir fark yok.

Ana kamera sensörü gerçekten de 48 megapixel hocam ama buradaki asıl mesele megapixel ve ışık arasındaki ilişkiyi bilmek. Megapixel ne kadar yüksek olursa o kadar çok pixelden ışık verisi alıp fotoğraf oluşturur, bu da yüksek ışıkta çok iyi. Ama eğer düşük ışıktaysanız 24 megapixel ile çok daha iyi sonuç alırsınız çünkü Apple pixelleri birleştirip her bir pixele daha çok ışık girmesini sağlar. Eğer sürekli 48 megapixelde kalsın istiyorsanız ayarlar - kamera - ayarları koru - ProRAW ve Çözünürlük denetimini işaretlerseniz 24 megapixele düşmez. Size tavsiyem gün ışığı ve yüksek ışıkta 48, akşama doğru veya gece de 24 megapixelde kullanmanız.

48 megapiksel demek kamera sensöründe ışığı toplayan ~48 milyon fiziksel piksel var demek. Böyle olunca 48MP fotoğraf çektiğinde 6000x8000p gibi bir çözünürlükte fotoğraf oluşuyor, sensördeki her piksel ekrandaki piksele karşılık geliyor ama... Gelemiyor çünkü 6000x8000p çözünürlüğünde ekran yok. Sosyal medya zaten fotoğrafları sıkıştırıp 1080p'ye dönüştürüyor. Böyle olunca bu kadar yüksek çözünürlüklü fotoğrafın çok da bir anlamı kalmıyor.

Bunun yerine sistem bu 48 milyon piksel içerisinde pikselleri gruplayarak yazılımsal olarak birleştiriyor. Elimizde ufacık 48 milyon piksel yerine daha büyük 24 milyon piksel kalıyor. 24 milyon piksel yeterince yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekebilirken büyük piksellerin de avantajlarına sahip oluyor. Detaylar için pixel binning teknolojisini araştırabilir, yapay kölelere sorabilirsin.

Yani 24MP fotoğraf çektiğinde bile telefon 48 milyon pikselin tamamını kullanıyor, kameranın yarısını kullanıyormuş gibi bir durum yok :) Bu yüzden fark göremiyorsun zaten. Bu yüzden ve fotoğraf koşullarından dolayı. Küçük pikseller daha az ışık toplar, daha az kontrast sunar, daha zor odaklanır, vs. Düşük ışıkta hareketli hedeflerin fotoğrafını çekmeye çalıştığında 24MP çok daha başarılı olacaktır.

Bunu tüm markalar yüksek çözünürlük sensöre sahip tüm telefonlarda yapıyor ayrıca. Mesela benim vivo X300 telefonum da 200MP sensöre sahip ancak özel olarak 50 veya 200 seçilmediği sürece 12.5MP fotoğraf çekiyor. Çünkü genel olarak bakıldığında büyük pikseller daha avantajlı ve 12MP çözünürlük yeterince detay verebiliyor.

Ayrı bir detay da iPhone Air'da ve Pro olmayan modellerde 48MP zoom yapılmış fotoğraf çekemezsin, imkansız. Apple'ın adam silkme politikası sağ olsun telefon optik olarak merceklerle zoom yapamıyor, zoom yaptığında sensörü küçültüyor. 2x zoom fotoğraf çekersen 48 milyon piksellik sensörün ortasındaki 12 milyon piksel kullanır sadece telefon, 12MP fotoğraf çeker. Bu yukarıdaki piksel birleştirme değildir, kalan 36 milyon piksel çöp olur. Apple'ın Pro olmayan modellerinin Android'ler kadar zoom yapamama sebebi de budur.

48 megapiksel demek kamera sensöründe ışığı toplayan ~48 milyon fiziksel piksel var demek. Böyle olunca 48MP fotoğraf çektiğinde 6000x8000p gibi bir çözünürlükte fotoğraf oluşuyor, sensördeki her piksel ekrandaki piksele karşılık geliyor ama... Gelemiyor çünkü 6000x8000p çözünürlüğünde ekran yok. Sosyal medya zaten fotoğrafları sıkıştırıp 1080P'ye dönüştürüyor. Böyle olunca bu kadar yüksek çözünürlüklü fotoğrafın çok da bir anlamı kalmıyor.

Sistem bu 48 milyon piksel içerisinde pikselleri gruplayarak yazılımsal olarak birleştiriyor. Elimizde ufacık 48 milyon piksel yerine daha büyük 24 milyon piksel kalıyor. 24 milyon piksel yeterince yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekebilirken büyük piksellerin de avantajlarına sahip oluyor. Detaylar için pixel binning teknolojisini araştırabilir, yapay kölelere sorabilirsin.

Yani 24MP fotoğraf çektiğinde bile telefon 48 milyon pikselin tamamını kullanıyor, kameranın yarısını kullanıyormuş gibi bir durum yok :) bu yüzden fark göremiyorsun zaten. Bu yüzden ve fotoğraf koşullarından dolayı. Küçük pikseller daha az ışık toplar, daha az kontrast sunar, daha zor odaklanır, vs. düşük ışıkta hareketli hedeflerin fotoğrafını çekmeye çalıştığında 24MP çok daha başarılı olacaktır.

Bunu tüm markalar yüksek çözünürlük sensöre sahip tüm telefonlarda yapıyor ayrıca. Mesela benim Vivo X300 telefonum da 200MP sensöre sahip ancak özel olarak 50 veya 200 seçilmediği sürece 12.5MP fotoğraf çekiyor. Çünkü genel olarak bakıldığında büyük pikseller daha avantajlı ve 12MP çözünürlük yeterince detay verebiliyor.

Ayrı bir detay da iPhone Air'da ve Pro olmayan modellerde 48MP Zoom yapılmış fotoğraf çekemezsin, imkansız. Apple'ın adam silkme politikası sağ olsun telefon optik olarak merceklerle Zoom yapamıyor, Zoom yaptığında sensörü küçültüyor. 2X Zoom fotoğraf çekersen 48 milyon piksellik sensörün ortasındaki 12 milyon piksel kullanır sadece telefon, 12MP fotoğraf çeker. Bu yukarıdaki piksel birleştirme değildir, kalan 36 milyon piksel çöp olur. Apple'ın Pro olmayan modellerinin Android'ler kadar Zoom yapamama sebebi de budur.

Hocam helal olsun harbi güzel anlatmışsınız.
Ben sanırım kendimi avutmak için 2X telefoto kameramın olduğuna inandırmaya devam edeceğim 😃