- Makaleler
- 6
iPhone SE 2'nin hem güncelleme hem uygulama desteği kaç yıl sonra biter?
iPhone SE 2'nin hem güncelleme hem uygulama desteği kaç yıl sonra biter?
Varsa kullanılır yoksa almanı tavsiye etmem. Gerek kasası gerek boyutu nedeniyle şahsen ben tercih etmezdim. 11 veya 12 almak daha mantıklı.
Ha bu arada SE 2'yi sadece idare etsin amacıyla almak istiyorsan öneririm. Ve iPhone sevdan varsa. Başka türlü pil, oyun performansı konusunda berbat. Aşırı ısınıyor. Ben de iPhone 11 var. Yazılımı gerçekten çok güzel. Kendine özgü olmasını seviyorum, ayrı bir güzellik. Fakat artık arayüzde bile FPS düşüşü hissediliyor. Yani çok stabil diyemeyiz. 4 GB RAM ile böyle olması gayet normal ama buradaki sorun 4 GB RAM koyulması zaten. Ben olsam en aşağı 13 Pro alırım. Ama burada bütçe düşük olduğu için iPhone önermiyorum. Onun başka telefonlara yönelmeniz güzel olur.
iPhone SE 2'nin ömrü olarak iOS sistem güncellemeleri açısından iOS 19'u kesinlikle alacaktır iOS 20'den şahsen emin değilim XS serisinin iOS 18'i alması gibi bir şaşırtma yapabilir ve verebilirler ancak 2026 sonları 2027 başlarına kadar tahminen sistem güncellemeleri açısından güncel kalacaktır demek daha makul olur ömür biçme açısından, sonrasında da uygulamaların genel anlamda desteklerini çekmeleri tahminen 1-2 sene daha alacaktır diye tahminde bulunursak geçmiş cihazlara bakıp karşımızda 3-4 yıl boyunca minimumlar için kullanılır bir cihaz duruyor diyebiliriz. Cihazın en büyük eksileri demode tasarım (çalışması için bir dert değil renk doğruluğu düzgün ve kaliteli sayılabilecek bir IPS panel en nihayetinde ama endüstrinin 10-15 sene gerisinde olduğu da bir gerçek), pil boyutu (çıkmış olduğu zaman içinde zaten düşükken eskimiş olup yeni yazılımların daha da donanım gerektirdiğini göz önünde bulundurmak lazım) ve kamera paketi (4K 60 FPS video kaydı yapabiliyorsunuz vs ama o kadar, herhangi bir AI düzeltme, düşük ışık işleme veya optik herhangi bir yaklaştırma özellikleri sunmuyor ha kendi fiyatındaki sunan cihazların sunduğu özelliklerin ne kadar hayrı var tartışılır SE 2 o yandan daha mantıklı bir cihaz şahsi görüş olmakla beraber bu) olacaktır. Bütçesindeki sıfır fiyat etiketli bir Android (mesela A05/6) cihazı almaktan daha makul olmakla birlikte bütçesindeki ikinci el/yenilenmiş Android cihazlar biraz daha mantıklı donanımlar sunmaktalar (en azından SE2 gibi kısılmış değiller denilebilir Galaxy S10 vs)
Konunun içerisinde geçen Galaxy S6 savaşını tam anlamıyla anlamadım kim neyi düşünüyor veya savunuyor ancak bahsedilen cihazların çoğunluğunu alıp sattığım için en azından cihazlar hakkında fikir sahibiyim, öncelikle Apple tarafında her şeyi minimuma çekersek iPhone 6S ve sonrası cihazlar idare edecektir (öncesi modelleriyle internete bağlanabilen tuşlu telefon işlevlerinden biraz gelişmiş kalıyorlar, sebebi yazılım desteği bir kısmı aşılabilir olsa da çoğu noktada artık idareten bile kullanılacak halde değiller) ancak iPhone 8 öncesindeki herhangi bir cihazı kullanmak kesinlikle kişisel bir işkence olacaktır sebebiyse az önce kullanılabilir saydığım 6S/7 serilerinin çok gerisinde kalmaları değil, herhangi bir hızlı şarj desteği bulundurmamaları ve pil boyutları çok düşük olduğu için şarjınızın bitmesi dahilinde cihaz şarj oluyorken herhangi şekilde cihazla etkileşim imkansızlaşıyor olması (şarj olmasını bekliyorsunuz olunca hızlı bitiyor yavaş doluyor bitmesin diyorsunuz kullanmıyorsunuz çoğu zaman şarja takılı yaşatıyorsunuz cihazı vs, yıl başına kadar ikinci telefonum iPhone 7'ydi bu konuda özellikle antrenmanlıyım). Samsung tarafındaysa Exynos işlemcilerin tartışması bambaşka bir konu ancak Custom ROM'lara biraz aşinaysanız hafif bir ROM'la bu cihazları kullanılabilir hale getirebiliyorsunuz ancak bunu yapabiliyor olmanız bunu yapmanız anlamına mı geliyor kesinlikle hayır, Galaxy S5, S6 ve S7 modelleri kesinlikle halen daha bir şekilde kullanılabilir ancak az önceki iPhone 6S örneğiyle aynı yerde tıkanmaktalar belki daha hızlı şarj olabiliyorlar ancak donanımsal olarak cihazların yapısı gereği o cihazlar artık dağılmakta ve türlü kronik problemler, boya atmaları, elektronik devre yorgunluğu, Micro USB soketinden kaynaklı arızların sıklığı, kamera lenslerinin kendilerini imha etmesi, OLED yanıkları gibi nedenlerle bu cihazlarda ne maddi olarak toplama için bir anlam ifade ediyorlar yedek parçaları çok pahalı ne de kullanmak için herhangi bir şekilde alma gereksinimi sunuyorlar (çünkü kendileri değer olarak halen değmeyecek kadar pahalılar ve birazıcık daha yükselterek çok daha kullanılabilir yeni modellerini alabiliyorsunuz keza aynı durum Note 5/fe içinde geçerli Samsung'un eski ürün gamına bakarsak).
Galaxy S8 Plus ve iPhone 7 Plus kıyaslaması için gelmek gerekirse 2017'ye göre baktığımızda Galaxy S8 Plus daha makul bir cihazda olsa o ince ve enfes OLED panel neredeyse 10 yıllık kullanımın ardından iPhone 7 Plus kadar dayanmış olmayacak birisi tercih edilecekse tertemiz bir S8 ünitesi olmadığı sürece iPhone 7 Plus kullanımı daha makul bir cihaz olacaktır sentetik testleri farklı ortam ve aydınlatmalarda çekilmiş resimleri baz almakta manasız olacaktır cihazların fotoğraf işleme profilleri de çıktıkları dönem testleri izlendiğinde de anlaşılacaktır ancak birbirinden farklı ve her ikisi de dönemine göre memnun edici şu yılda bu cihazları kıyaslarken başka kritere girmenin çok anlamı olacağını sanmıyorum.