5350

Çalışkan
Geçen günlerde iRacing'de Cem Bölükbaşı'nın 5 sıraya girerek GT sürücüsü olduğunu gördüm. Bu birey IRacing'ten başlayarak mı gerçek pilot oldu?

Bununla ilgili bir film var. Gran Tourismo isimli filmden bahsediyorum. Gerçek bir hikaye ve evet böyle bir şey mümkün. Cem Bölükbaşı hakkında bilgim yok.

Geçen günlerde iRacing'de Cem Bölükbaşı'nın 5 sıraya girerek GT sürücüsü olduğunu gördüm. Bu birey IRacing'ten başlayarak mı gerçek pilot oldu?
iRacing'den ziyade F1 Esports serisinde yarışmıştı. Bir ara yanılmıyorsam Fernando Alonso'nun Espor takımında da yarışıyordu. F2'ye ilk katıldığında hatta bu yönden F1 hesabı epey paylaşımlar yaptıydı sanaldan gerçeğe şeklinde.

Simulasyon yarış oyunları, genel olarak gerçek yarışlarda işe yarayacak kadar gerçekçiler. Ama bazı şeyler hafif farklı olduğundan, gerçeğe geçince biraz alıştırma yapmak lazım olabiliyor.

En büyük fark G kuvvetlerini hissedememe olayında. Yarışçılar arabalarını hissederek kullanıyorlar, yarış oyunlarında bu olay çok daha limitli.

Oyunlar ve simülasyonlar yarış pilotluğunun 2 boyutlu bir deneyimini sunuyor. 3 boyutlu gerçek bir yarış pilotluğu ise çok ama çok daha farklı bir olay. Pilot olmak yalnızca pistleri ezbere bilmekten veya iyi araç sürmekten ibaret değildir. Oyunların ve simülasyonların pilotluk özelinde size katabileceği tek şey pist bilgisi ve direksiyon becerisidir.

Gerçek bir yarış pilotu olmak bundan çok daha fazlasını gerektirir. Her şeyden önce fiziksel açıdan atletik ve güçlü bir vücuda sahip olmanız gerekmektedir. Yarış arabaları içerisindeyken maruz kalacağınız G kuvveti oldukça yüksektir ve bu kuvvete maruz kalıyorken aracın hakimiyetini kaybetmeden yarışmaya devam edebilmek en önemli husustur. Yalnızca fiziksel açıdan güçlü olmak da yetmez bunun yanında mental açıdan da güçlü olmanız ve oluşabilecek her türlü olumsuz şart ile zihnen de mücadele edebilmeniz gerekir.

Oldukça iyi bir şoförsünüz, fiziksel ve mental açıdan da yeterlisiniz. Pist bilgilerinizin de yeterli olduğunu düşünelim. Yarış pilotu olabilmek için bu özellikler ve donanımlar yeterli midir? Sesi çok güzel olan bir insan hiçbir enstrüman çalmayı bilmiyorsa yine de müzisyen olabilir mi? En az bir mühendis kadar kullandığınız aracı tanıyor olmanız gerekir. Yalnızca kullandığınız aracı değil rakiplerinizin araçlarını da tanıyor olmanız gerekir. En ince ayrıntısına kadar aracınıza hakim olmak durumundasınız.

Her şey tamam ve siz 20'li yaşlarında bir bilgisayar oyununda ustalaşarak bu işe başlamış bunun yanında gerekli her açıdan kendini geliştirmiş bir pilot adayısınız diyelim; rakipleriniz 3-5 yaşlarından itibaren resmi ve gayri resmi karting yarışlarında yarışarak büyümüş, ailesi tarafından yarış pilotu olsun diye özel olarak yetiştirilmiş her türlü maddi imkana ve yeterliliğe sahip insanlar olacak. Bu da işiniz çok ama çok zor demek oluyor.