İran fasa fiso.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 22 Aralık 2023
Göstermelik bir tepki verdiler ve bitti.Geçtiğimiz günlerde İran'ın İsrail'e yaptığı saldırılarda Nevatim üssü hasar görmüştü. İran bu saldırılarda kamikaze dronları, seyir füzeleri ve balistik füzeler kullanmıştı. Kullanılan silahların birçoğu ABD ve İngiltere hava kuvvetleri tarafından engellendi. Aynı zamanda İsrail hava kuvvetleri de önleme için uçuş yapmıştı. Füzelerin seyir yolu üzerinde menzili bulunan ABD donanmasına ait gemilerden de önleme ateşleri yapılmıştı.
Sadece birkaç noktaya füze düştüğü belirtildi. Bunlardan birisi de F-35 üssü olan Nevatim bölgesi.
Füzelerin bu kadar az hasar vermesi de ilginç karşılandı.
![]()
İran'ın vurduğu İsrail'in F-35 üssündeki hasar görüntülendi | SavunmaSanayiST
İran tarafından balistik füzeler ile vurulan İsrail'in tek F-35 üssü olan Nevatim'deki hasar görüntülendi. Üssün kaya değer bir hasar almadığı görüldü.www.savunmasanayist.com
Ne fazlaydı, ne de eksikti.
Çok büyük beklentiye girmemek lazım.
Mantıklı düşünmek lazım. Neden mi? Hiç bir ülke, 6-8 saat UAV (füze yazmışım, düzelttim) uçurarak, bir ülkeyi ya da hedefi vurmaz. Bir nevi, ufak bir gösteri izledik diyebiliriz.
İran, aynı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinde olduğu gibi bir tepki verdi. Daha farklı ya da daha güçlü bir tepki vermesi, İran için ciddi sorunlara yol açabilirdi.
Kasım Süleymani, ABD tarafından öldürüldüğünde de İran, Irak'ta ki ABD üslerini füzelerle vurmuştu. Askeri üssün otoparkını falan vurdular, ölen ABD askeri olmadı (yanlışım varsa, düzeltin), bunun yerine birkaç ABD askerinde baş dönmesi, patlamalardan dolayı travma olmuştu.
Hiç bir askeri ürün, savaş alanına çıkmadığı sürece ne iyi diyebiliriz ne de kötü diyebiliriz, bunu unutmayın. İran ciddi bir saldırı yaptığını da düşünmüyorum. 6-8 saat uçan UAV ile saldırı yapmak, gösteriden başka bir şey değil. Biliyoruz ki ellerin de çok daha etki alanı geniş füzeler var. Elbette ki ne kadar etkili olur orası tartışılır.
Patlamanın çaplarına ve yarattıkları etkilere bakınca, füzelerin sanki savaş başlığı olmadan ya da düşük ölçekli başlıkla donatıldığı izlenimine kapıldım.
Webcam Kullanan İnsan
Yetkin
- Makaleler
- 1
Ortaokulda örgütlenip toplu kavga ederdik, ama sırf kimin grubu daha üstün diye. Onun gibi düşünün
İran kendi içindeki kitlenin gazını alıyor. "O ne be?" derseniz dönüp ülkemizde iktidarın muhalefete yapıştırmaya çalıştığı yaftalara, 2023 seçiminde kullandığı montaj videolarına, sürekli dış güç bahanelerine, "Yok şuymuş, yok buymuş, yok dolarmış, yok böyle bir şey!" açıklamalarına falan bakabilirsiniz.
İsrail ise küreselde artık köşeye sıkışmaya başlamışken kendine yeni bir meşru (?) sebep buldu.
Danışıklı dövüş.
Bu arada İran cidden boş bir çar. Nükleerleri bile şüpheli bunların ha (!).
İsrail ise küreselde artık köşeye sıkışmaya başlamışken kendine yeni bir meşru (?) sebep buldu.
Danışıklı dövüş.
Bu arada İran cidden boş bir çar. Nükleerleri bile şüpheli bunların ha (!).
mencolarado
Başarılı
Dümenden bir şey yapmadı demesinler 
ama bunu yapmak bile bir şeyler ister.
ama bunu yapmak bile bir şeyler ister.
DarthGorsoy
Bilgin
Füze başlığı olmaması durumu söz konusu olabilir ama İran'in balistik füze sistemleri çok da iyi değil. Bazılarının navigasyon sistemi şaşmış. Ayrıca İsrail'e olası bir saldırıda ABD ve İngiltere kuvvetlerinin İsrail'e nasıl destek olduğunu gördük. Kısaca daha ileri bir saldırıda İran büyük bir darbe alır. Rusya'nın desteğine güvenen varsa hiç güvenmesin zira Rusya önce bir kendi ordusuna yardım etsin.Göstermelik bir tepki verdiler ve bitti.
Ne fazlaydı, ne de eksikti.
Çok büyük beklentiye girmemek lazım.
Mantıklı düşünmek lazım. Neden mi? Hiç bir ülke, 6-8 saat UAV (füze yazmışım, düzelttim) uçurarak, bir ülkeyi ya da hedefi vurmaz. Bir nevi, ufak bir gösteri izledik diyebiliriz.
İran, aynı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinde olduğu gibi bir tepki verdi. Daha farklı ya da daha güçlü bir tepki vermesi, İran için ciddi sorunlara yol açabilirdi.
Kasım Süleymani, ABD tarafından öldürüldüğünde de İran, Irak'ta ki ABD üslerini füzelerle vurmuştu. Askeri üssün otoparkını falan vurdular, ölen ABD askeri olmadı (yanlışım varsa, düzeltin), bunun yerine birkaç ABD askerinde baş dönmesi, patlamalardan dolayı travma olmuştu.
Hiç bir askeri ürün, savaş alanına çıkmadığı sürece ne iyi diyebiliriz ne de kötü diyebiliriz, bunu unutmayın. İran ciddi bir saldırı yaptığını da düşünmüyorum. 6-8 saat uçan UAV ile saldırı yapmak, gösteriden başka bir şey değil. Biliyoruz ki ellerin de çok daha etki alanı geniş füzeler var. Elbette ki ne kadar etkili olur orası tartışılır.
Patlamanın çaplarına ve yarattıkları etkilere bakınca, füzelerin sanki savaş başlığı olmadan ya da düşük ölçekli başlıkla donatıldığı izlenimine kapıldım.
Burada 150 civarı drone diyoruz ama İran bu dronların menzilini 1000 km olarak belirtiyor. Ateşlenen mesafe zaten 1300km olması lazım. Ayrıca 50 civarı seyir füzesi ve balistik füzenin neredeyse tamamının da kolaylıkla imha edilmesi, bu sistemlerin kaçınma manevralarından bile aciz olduğunu gösteriyor olabilir.
İran tarih boyunca uygun şartlar oluşmadıktan sonra bir devlete saldırmamıştır. Bu Osmanlılar dönemindede böyle olmuştur. Osmanlılar ne zaman Habsburglarla savaşa girse veya iç buhrana sürüklense İran Doğu Anadolu bölgesine,Azerbaycana taaruz etmiştir Bkz: Şah Tahmaspın Van Kuşatması ( 1534) (Doğu Anadolu Seferi) Tahmasp'ın Doğu Anadolu seferi ( 1553) 1603-1618 ( Osmanlı-İran Savaşı) 1623-1639 Osmanlı İran Savaşı 1821-1823 Osmanlı-Kaçar savaşı.
Füze başlığı olmaması durumu söz konusu olabilir ama İran'in balistik füze sistemleri çok da iyi değil. Bazılarının navigasyon sistemi şaşmış. Ayrıca İsrail'e olası bir saldırıda ABD ve İngiltere kuvvetlerinin İsrail'e nasıl destek olduğunu gördük. Kısaca daha ileri bir saldırıda İran büyük bir darbe alır. Rusya'nın desteğine güvenen varsa hiç güvenmesin zira Rusya önce bir kendi ordusuna yardım etsin.
Burada 150 civarı drone diyoruz ama İran bu dronların menzilini 1000 km olarak belirtiyor. Ateşlenen mesafe zaten 1300km olması lazım. Ayrıca 50 civarı seyir füzesi ve balistik füzenin neredeyse tamamının da kolaylıkla imha edilmesi, bu sistemlerin kaçınma manevralarından bile aciz olduğunu gösteriyor olabilir.
İran'da bunların olacağını bildiği ve daha büyük bir tehlikeden kaçınmak için bunu yapmış olmalı.
Füzelerini hiç bir zaman iyi olarak görmedim. Çoğu S.S.C.B. döneminden kalma SCUD füzelerinden devşirilerek üretildiler. Aynısını K. Kore'de yaptı. Hatta İran ve K. Kore füzelerinin şekline bakarak bile S.S.C.B.'nin SCUD füzelerinin izlerini taşıdığı su götürmez bir gerçektir.
Bu UAV'lerden bir tanesinin Irak'ta elektrik tellerine takıldığının videosunu izledim, doğruluğu konusunda garantim yok.
İsrail bile ABD yapımı Patriot HSS'lerine güvenmediği için (bunu acı bir şekilde öğrendiler) kendi HSS'lerini geliştirdiler (Arrow, Davut Sapanı ve Demir Kubbe gibi), bunun yanında İsrail'in en büyük sorunu Hamas ve Hizbullah'ın "el yapımı roketleri" olduğu için kendi sistemlerini geliştirmeleri onlar için mecburiyet doğurdu. Zaten, su borusu kullanılarak yapılan bir rokete de Patriot füzesi atmak ayrı bir salaklık olurdu (füzenin bunu algılamayacağı ya da algılasa da buna karşı o füzeyi atmak da garip olurdu).
Rus desteğinden ziyade Çin'e güveniyorlar diye düşünebiliriz.
Kaldı ki şu an Rusya, Ukrayna'da ciddi sorunlarla karşı karşıya bu gerçek ama abartılacak düzeyde de değil, böyle olsaydı Rus ordusu bu savaşı bu kadar uzatamazdı. Şunu da unutmamak lazım; Rusya, bölgesel hacimli bir savaşı kaldırabilecek güçte, kalkıp dünya savaşı yapmasını beklemek garip olur. Bizzat kendi komutanları söyledi, haklılarda (*). Bir de şu var ki Rusya, sadece Ukrayna ile savaşta değil, Rusya şu an NATO ile sıcak bir savaşın tam eşiğinde (bana göre bu eşik bile çoktan geçildi). Hal böyle olunca Rus ordusunun ekipman kaybetmesi kaçınılmaz oldu. Onca desteğe sahip olmasına rağmen Ukrayna ordusu tüm cephelerde hala daha kaybediyor, bunu da atlamamak lazım. Ama tahminim bu savaş korkunç bir şekilde bitecek ve çok uzun sürmeyecek. Bunu şu şekilde açıklamak istiyorum; Rus ordusu ya da Ukrayna'nın son askerini de bitirerek bu savaşa son verecek veyahut Ukrayna'da darbe olup bu savaş bitecek (belki de Ukrayna koşulsuz teslim olacak). Bu savaş NATO-Rus savaşına evrilip, hepimiz kökten gideceğiz (burası en eğlenceli tarafı). Sonra öbür tarafta kim iyiydi kim kötüydü tartışması yaparız.
"*" Burası için bir açıklama yapacağım;
Rus Stratejik Füze Komutanı (ismini hatırlamıyorum, Sputniknews'de demeci vardı), Rusya'nın bölgesel bir savaşı kaldırabileceğini, bir dünya savaşını kaldıramayacağını söylemişti (NATO-Rus savaşından bahsediyor). Açıklamasında şunu da söylemişti; NATO, Rusya arasında çıkacak bir savaşın birkaç saat sonra nükleer bir savaşa evrileceğini söylemişti.
Kısacası böyle bir savaşın kazanını olmaz ve olmayacak da!
DarthGorsoy
Bilgin
Hocam güzel yazmışsınız. Şunu ekleyeyim, Scud sonrası Ruslar leş füzeler yapmaya devam ettiler. Kore ve İran dışında bu duruma Hindistan da ortak oldu. Rusların füze ateşleme hatalarıyla ilgili tonla video bile var.İran'da bunların olacağını bildiği ve daha büyük bir tehlikeden kaçınmak için bunu yapmış olmalı.
Füzelerini hiç bir zaman iyi olarak görmedim. Çoğu S.S.C.B. döneminden kalma SCUD füzelerinden devşirilerek üretildiler. Aynısını K. Kore'de yaptı. Hatta İran ve K. Kore füzelerinin şekline bakarak bile S.S.C.B.'nin SCUD füzelerinin izlerini taşıdığı su götürmez bir gerçektir.
Bu UAV'lerden bir tanesinin Irak'ta elektrik tellerine takıldığının videosunu izledim, doğruluğu konusunda garantim yok.
İsrail bile ABD yapımı Patriot HSS'lerine güvenmediği için (bunu acı bir şekilde öğrendiler) kendi HSS'lerini geliştirdiler (Arrow, Davut Sapanı ve Demir Kubbe gibi), bunun yanında İsrail'in en büyük sorunu Hamas ve Hizbullah'ın "el yapımı roketleri" olduğu için kendi sistemlerini geliştirmeleri onlar için mecburiyet doğurdu. Zaten, su borusu kullanılarak yapılan bir rokete de Patriot füzesi atmak ayrı bir salaklık olurdu (füzenin bunu algılamayacağı ya da algılasa da buna karşı o füzeyi atmak da garip olurdu).
Rus desteğinden ziyade Çin'e güveniyorlar diye düşünebiliriz.
Kaldı ki şu an Rusya, Ukrayna'da ciddi sorunlarla karşı karşıya bu gerçek ama abartılacak düzeyde de değil, böyle olsaydı Rus ordusu bu savaşı bu kadar uzatamazdı. Şunu da unutmamak lazım; Rusya, bölgesel hacimli bir savaşı kaldırabilecek güçte, kalkıp dünya savaşı yapmasını beklemek garip olur. Bizzat kendi komutanları söyledi, haklılarda (*). Bir de şu var ki Rusya, sadece Ukrayna ile savaşta değil, Rusya şu an NATO ile sıcak bir savaşın tam eşiğinde (bana göre bu eşik bile çoktan geçildi). Hal böyle olunca Rus ordusunun ekipman kaybetmesi kaçınılmaz oldu. Onca desteğe sahip olmasına rağmen Ukrayna ordusu tüm cephelerde hala daha kaybediyor, bunu da atlamamak lazım. Ama tahminim bu savaş korkunç bir şekilde bitecek ve çok uzun sürmeyecek. Bunu şu şekilde açıklamak istiyorum; Rus ordusu, Ukrayna'nın son askerini de bitirerek bu savaşa son verecek, Ukrayna'da darbe olup bu savaş bitecek (belki de Ukrayna koşulsuz teslim olacak) ya da bu savaş NATO-Rus savaşına evrilip, hepimiz kökten gideceğiz (burası en eğlenceli tarafı). Sonra öbür tarafta kim iyiydi kim kötüydü tartışması yaparız.
"*" Burası için bir açıklama yapacağım;
Rus Stratejik Füze Komutanı (ismini hatırlamıyorum, Sputniknews'de demeci vardı), Rusya'nın bölgesel bir savaşı kaldırabileceğini, bir dünya savaşını kaldıramayacağını söylemişti (NATO-Rus savaşından bahsediyor). Açıklamasında şunu da söylemişti; NATO, Rusya arasında çıkacak bir savaşın birkaç saat sonra nükleer bir savaşa evrileceğini söylemişti. Kısacası böyle bir savaşın kazanını olmaz ve olmayacakta!
Rusların olası bir NATO çatışmasını nükleer bir savaşa evirme ihtimali de oldukça yüksek. İnsanlar Rusya'yı gözünde fazla büyütüyorlar. Bölgesel bir savaş konusuna gelecek olursak, Ruslar'ın onu bile şu an ne ölçüde kaldırdığı malum.