Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yusakaraa

Uzman
Yer
Sakarya
Az önce işlemciyi değiştirdim R5 4500'ten R5 5500'e geçiş yaptım. Anakartım ASUS Prime B450 M-K 2, çift RAM slotlu bir anakart ve 2x16 RAM'leri geri taktığımda sistem açılmıyor. Sadece fanlar dönüyor, herhangi bir görüntü yok. Klavye, mouse ışıkları dahi gelmiyor, hatta işlemci çalışmıyor bile olabilir. Fanı çıkartıp 3-4 dakika sonra bloğu ellediğimde en ufak bir ısı değişimi yok. 2. slottaki RAM'i çıkarttığımda sistem çalışıyor herhangi bir sıkıntı yok ama sadece 2. slota takarsam 1. slot boş olursa yine çalışmıyor.

BIOS pili ile ve clear CMOS ile sıfırlama denedim, RAM soketlerini ve pinlerini temizledim, tek slot ile BIOS'a girip XMP açıp kapatarak denedim. RAM'leri tek tek denedim, tekrar 4500'ü takıp 2 slot denedim çalışıyor. Ama ne yaptıysam 2 slot R5 5500 ile görüntü alamadım. Sadece tek slot o da A1 yani işlemciye yakın olan slot'ta RAM varsa görüntü alabiliyorum.

Çözüm önerilerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. :)

Çözüm
Yeni işlemcinin pinleri sağlam mı? Kırık pin varsa bazıları doğrudan RAM yuvalarını etkiliyor.
R5 5500 işlemci ASUS Prime B450 M-K anakart ile tam uyumlu olmayabilir veya BIOS sürümü işlemciyi tam desteklemiyor olabilir. Tek RAM kanalında çalışması BIOS ya da işlemci-anakart arasındaki uyumsuzluk yüzünden olabilir. Öncelikle anakartın BIOS’unu en güncel sürüme yükselt, bu genelde yeni işlemcilerle ilgili uyumluluk sorunlarını çözüyor. Ayrıca RAM frekanslarını manuel olarak düşürüp deneyebilirsin. Eğer sorun devam ederse, anakart veya işlemci kaynaklı donanımsal kısıtlamalar olabilir.

Son düzenleme:
R5 5500 işlemci ASUS Prime B450 M-K anakart ile tam uyumlu olmayabilir veya BIOS sürümü işlemciyi tam desteklemiyor olabilir. Tek RAM kanalında çalışması BIOS ya da işlemci-motherboard arasındaki uyumsuzluk yüzünden olabilir. Öncelikle anakartın BIOS’unu en güncel sürüme yükselt, bu genelde yeni işlemcilerle ilgili uyumluluk sorunlarını çözüyor. Ayrıca RAM frekanslarını manuel olarak düşürüp deneyebilirsin. Eğer sorun devam ederse, anakart veya işlemci kaynaklı donanımsal kısıtlamalar olabilir.
Güncel sanıyordumda yeni bir sürüm çıkmış şuan onu yüklüyorum. Ardından frekansları da deneyeceğim hocam bakalım..

Az önce işlemciyi değiştirdim R5 4500'ten R5 5500'e geçiş yaptım. Anakartım ASUS Prime B450 M-K 2, çift RAM slotlu bir anakart ve 2x16 RAM'leri geri taktığımda sistem açılmıyor. Sadece fanlar dönüyor, herhangi bir görüntü yok. Klavye, mouse ışıkları dahi gelmiyor, hatta işlemci çalışmıyor bile olabilir. Fanı çıkartıp 3-4 dakika sonra bloku ellediğimde en ufak bir ısı değişimi yok. 2. slottaki RAM'i çıkarttığımda sistem çalışıyor herhangi bir sıkıntı yok ama sadece 2. slota takarsam 1. slot boş olursa yine çalışmıyor.

BIOS pili ile ve clear CMOS ile sıfırlama denedim, RAM soketlerini ve pinlerini temizledim, tek slot ile BIOS'a girip XMP açıp kapatarak denedim. RAM'leri tek tek denedim, tekrar 4500'ü takıp 2 slot denedim çalışıyor. Ama ne yaptıysam 2 slot R5 5500 ile görüntü alamadım. Sadece tek slot o da A1 yani işlemciye yakın olan Slot'ta RAM varsa görüntü alabiliyorum.

Çözüm önerilerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. :)

Bunun başlıca nedenleri BIOS güncel değildir ya da işlemci tam oturmamış veya pin bozulmuş olabilir nadir olur.

Yeni işlemcinin pinleri sağlam mı? Kırık pin varsa bazıları doğrudan RAM yuvalarını etkiliyor.
Kırık pini vardı zaten hocam ama şemaya yanlış bakmışım, VSS sanıyordum meğerse kırık olan pin işlemcinin 2. kanalla haberleşmesini sağlayan pinmiş (MB_DATA[26]). Tamir edip yola devam :)