Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SHUJ

Uzman
Selam arkadaşlar. Ryzen 2600'den 5700X'e geçtim, sorunum videodaki gibidir. 2 gündür neler neler denedim. OCCT PSU testini geçiyor stres vb testleri de geçiyor. Sıcaklıklar güzel, CPU Max 65 GPU ise 60. bugün fark ettiğim şey sorunun kaynağı RAM olarak görünüyor.

Şöyle ki RAM'ler XMP ile veya elle 3000 MHz çektiğimde hiçbir şekilde oyun açmıyor ve masaüstünde de en ufak yükte kapanıyor kasa. Ama BIOS'tan Auto aldığımda 2133MHz'te çalışırken hiçbir sorun yok. 10 15dk God of War: Ragnarok falan denedim sorunsuz. Böyle saçma bir duruma sebep olan nedir beynim durdu. 3000MHz kullandığım RAM'ler neden bu işlemci ile bu şekilde.

2933 2600 2666 birçok hız denedim nafile. 2133 üzerine çıktığı an kapanma başlıyor yükte. Elimde aynı RAM'lerin 3200MHz olanı var onlarla denedim durum yine yine aynı.

Sistemi aşağıya yazıyorum lütfen anlayan bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Anakart çok ezik biliyorum ama 2133MHz iken kapanma vs yok. Anakart kaynaklı olsa o zaman da kapanmaz mıydı? İşlemcinin bozuk olduğunu da düşünmüyorum. Temiz Windows kurulumu yaptım.

Video linki:

• ASRock B450M HDV r4.0
  • Ryzen 7 5700X.
  • XFX RX 6700 (1 ay önce alındı 2600 ile kullandım sorunu yok eminim)
  • 2x8 Corsair LPX 3000MHz CL16.
  • 700W bronz Gigabyte PSU.
  • 1 adet Kioxia 1TB nwm 2 adet SATA SSD 240 GB SanDisk ve HyperX Kingston.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
2600 ile bu sorunu yaşamıyordun ki çok daha kötü bir IMC'ye sahipti, anakart ve RAM'in de aynıydı diyorsun. Bunlardan yola çıkınca işlemci IMC'si gibi duruyor durum, son bir sefer anakartı fiziksel hasar için kontrol et, belki soğutucu montajı sırasında falan derin bir çizik olmuştur hani o şekilli, onda da bir şey yoksa direkt işlemcini değiştirt satıcıya.
5200 üstüne çıkıyorsun ya, problem olmuyor o. 5700X de 3200 diye geçiyor :D

2x16 kit alacaksan attığım 6000 modelin hem CL'si düşük hem de aynı fiyata geliyor düşük hızlılarla.

5200 üstüne çıkıyorsun ya, problem olmuyor o. 5700X de 3200 diye geçiyor :D

2x16 kit alacaksan attığım 6000 modelin hem CL'si düşük hem de aynı fiyata geliyor düşük hızlılarla.

Anladım şimdi. 5200'lerin hem fiyatları uygun diye biraz da ondan düşündüm de öyle diyorsanız :) arkadaşa da danıştım çok mantıklı dedi o halde AM5 sistem toplamak en iyisi olacak hocam 😃 işlemci belli peki bu attığınız anakart iyi midir üzer mi fiyatı da ortalama bana uygundur. VRM soğutması vs önemli diyorlar siz daha iyi bilirsiniz eğer tamam derseniz bu ürünleri alacağım sonra bir 5 sene kafa dinlemek istiyorum 😃

B650M PG Lightning alınır bu arada bana sorarsan Asus yerine. Eski neslindem biraz Asrock önyargısı var bende o yüzden alternatifli attım :D Ama yeni nesilde fena değil gibi.

B650M PG Lightning alınır bu arada bana sorarsan Asus yerine. Eski neslindem biraz Asrock önyargısı var bende o yüzden alternatifli attım :D Ama yeni nesilde fena değil gibi.
Evet bende tam şu an onu gördüm size soracaktım sitede filtreleme yapınca gözüme o takıldı yabancı kaynaklarda da epey öven olmuş :) Fiyatta da fark çok az.

Evet haklısınız gerçekten. Fiziksel hasar hiç sanmıyorum çok titiz şekilde davranırım hep ama yine de kontrol ederceğim. İslemci değişimi sonrası durum daha da netlik kazanır en azından. Çok teşekkür ederim.

Selam tekrardan işlemciyi bugün iadeye yolladım büyük ihtimal kabul olur ve tekrar sipariş edeceğim. Aynı sorun devam ederse anakart değişeceğim. Şu anki anakartım bu işlemci için pek elverişli değil biliyorum. Bu yüzden 5 ila 5.500 TL aralığında hangi anakartı önerirsiniz? İleride duruma göre overclock kaldırabilecek bir model olması daha iyi diye düşünüyorum ancak çok fazla model var önerileriniz varsa sevinirim. @The Man From Earth @Recep Baltaş
Kullanacaginiz islemciler neler olur? Ileriyi de dusunmek lazim.

Kullanacaginiz islemciler neler olur? Ileriyi de dusunmek lazim.
İlerisi için sanırım am5 soketin tepe modellerini kaldırabilecek düzeyde olması lazım diye düşünüyorum. Şu an için 7500f alınacak ama ne kadar idare eder bilmiyorum. Garanti olsun diye güçlü bir anakart almak lazım sanırım.

Son düzenleme:
Anakarta daha daha bütçe ayırmak istiyorsan işlemcide 8400F düşebilirsin ama birincil tavsiyem olmayacaktır, 7500F kalmaya çalış. İleride de zaten gidip buna atıyorum 9950X falan takmazsın, eğer onu takacak bütçen olursa bir zahmet anakartı da yükselt B850 falan al :D

Anakarta daha daha bütçe ayırmak istiyorsan işlemcide 8400F düşebilirsin ama birincil tavsiyem olmayacaktır, 7500F kalmaya çalış. İleride de zaten gidip buna atıyorum 9950X falan takmazsın, eğer onu takacak bütçen olursa bir zahmet anakartı da yükselt B850 falan al :D
İşlemci benim için daha öncelikli evet 7500F gayet güzel tüm işimi görür şu anlık :) Anakart konusunda da 6 bin civarı max çıkabiliyorum belki 6500. Anakart konusunda çok model var sorunsuz bir seri olsun istiyorum kafam çok karıştı 😄 Hangisi iyidir değildir hiç bir fikrim yok. Bu paraları vermek istemiyorum anakart için ama açıkçası olmuşken bari iyi bişey olsun diye 6500 kadar zorlarım sanırım. MSI ekran kartı anakart vs kullandım hoşuma giden bir marka. En azından asus ve gigabyte dan daha çok güven veriyor bana.