S4N0

Çalışkan
Kasamda ufak bir değişiklik yaptım ve işlemci soğutucusunu değiştirdim. Eski soğutucuyu sökerken soğutucu işlemci ile beraber geldi. Pinlerde kopma veya bükülme yok, olabileceğini tahmin edip dümdüz çektim soğutucuyu (sağa sola çevirme ihtimali yok bağlantı tarzından dolayı).

Yeni soğutucuyu takıp bilgisayara taktıktan sonra PSU'yu açtığımda klavyelerin rgbleri yandı, burada bir arıza olduğu belli. Benim şüphelendiğim şey anakart ve PSU. PSU olması yüksek ihtimal hatta Enermax 700W PSU'ya sahibim. Çok kaliteli değil, fiyat performans olduğu için tercih ettim. Bilgisayarımın güç tüketimi 450W, önerilen 550W PSU ama 700 ile kullanıyorum. Çok aşırı yük binme ihtimali olmadı PSU'ya.

Bilgisayarın açılması 2 dakika sürüyor. Açılırken veya kapanırken hoparlörlerden patırtı yaptırıyor. Dün oyun oynarken tam heyecanlı yerinde gitti ve üzerine daha fazla düşmedim. Elimde test yapabileceğim başka PSU, anakart, RAM vs her şey var ama tavsiyelerinizi merak ediyorum. Şu anki sistemde tüm parçalar garantili.

Bu arıza değil ErP ayarını kapatırsan ışıklarda kapanır. Sistem kapalı olsa da USB girişlerine elektrik vermeye devam ediyor.

Sistem gücü mü kesti yeniden mi başlattı?

Sistem gücü kesti, hoparlörlerden pıtırtı yaptı. İşlemci fanını söktüğüm günden beri bu arıza var. Kasaya ön panel için USB 3 bağlantısı yaptım sadece ve fanı değiştirdim. ROG STRIX kart varkende gece açık bıraktığımda uykuya geçmek yerine donuyordu PC.

ROG STRIX kart varkende gece açık bıraktığımda uykuya geçmek yerine donuyordu PC.

Bunu anakartsal bir sorun olarak okumuştum.

Sistem gücü kesti, hoparlörlerden pıtırtı yaptı.

Direk gücü kestiyse %90 PSU kaynaklı bir sorun. Yeniden başlatsa farklı donanım kaynaklı olabilirdi.

Test edebileceğin başka PSU var dedin. PSU'yu test etmelisin. Açılır kapanırken pıtırtı sesi içinde yaşadığın sorunlara yormamak lazım. Çünkü benim monitörümde hoparlör mevcut. Normal kullanımda seste herhangi bir sorun yok ama Windows'un bildirim sesinde cızırtı yapıyor :D. Güç kesintisi ya da gelmesi anında o tip sesler gelmesi bazen doğal olabiliyor.

Sorun yaşadığım kasanın özellikleri yazayım;
ASRock B550HDV (garantili)
Ryzen 5 5600 (garantili)
16+16 vulcanz 3200 RAM (garantili)
Enermax maxpro III 3 700W PSU (garantili)
MSI Mech 5700XT (ROG STRIX 5700XT vardı PC donması yaşarken)
WD SN3000 500GB M.2 SSD (garantili)

Kasamda ufak bir değişiklik yaptım ve işlemci soğutucusunu değiştirdim. Eski soğutucuyu sökerken soğutucu işlemci ile beraber geldi. Pinlerde kopma veya bükülme yok, olabileceğini tahmin edip dümdüz çektim soğutucuyu (sağa sola çevirme ihtimali yok bağlantı tarzından dolayı).

Yeni soğutucuyu takıp bilgisayara taktıktan sonra PSU'yu açtığımda klavyelerin rgbleri yandı, burada bir arıza olduğu belli. Benim şüphelendiğim şey anakart ve PSU. PSU olması yüksek ihtimal hatta enermax 700W PSU'ya sahibim. Çok kaliteli değil, fiyat performans olduğu için tercih ettim. Bilgisayarımın güç tüketimi 450W, önerilen 550W PSU ama 700 ile kullanıyorum. Çok aşırı yük binme ihtimali olmadı PSU'ya.

Bilgisayarın açılması 2 dakika sürüyor. Açılırken veya kapanırken hoparlörlerden patırtı yaptırıyor. Dün oyun oynarken tam heyecanlı yerinde gitti ve üzerine daha fazla düşmedim. Elimde test yapabileceğim başka PSU, anakart, RAM vs her şey var ama tavsiyelerinizi merak ediyorum. Şu anki sistemde tüm parçalar garantili.

Ariza değil bu ErP ayarı disable yapsanız yeter bende de aynı PSU var öyle yapmıyor patırtı yapıyorsa telefon şarj aletine takın USB'yi sonra prize daha temiz yüksek ses oluyor aniden yapıyorsa statik elektrik olabilir kapatın gücü 15-20 kere güç tuşuna basıp çekin sonra kablolari iyice oturup deneyin.

Ariza değil bu ErP ayarı disable yapsanız yeter bende de aynı PSU var öyle yapmıyor patırtı yapıyorsa telefon şarj aletine takın USB'yi sonra prize daha temiz yüksek ses oluyor aniden yapıyorsa statik elektrik olabilir kapatın gücü 15-20 kere güç tuşuna basıp çekin sonra kablolari iyice oturup deneyin.

Defalarca statik elektriği boşaltmak için yaptım, kasadaki kablolar milimetrik bile oynamadı hepsi sağlam takılı.

Vallahi hocam parçalar kaliteli. Gözüme bir tek anakartı kestiremedim o da marka kaliteli ama giriş model.

Benim şüphelendiğim anakart ve PSU o yüzden hocam, anakartın üzerine bir metal toz vs gelmiş olabilir mi acaba diye düşünüyorum. Bir de işlemci elime direk geldi ya onunla alakalı olabilir belki.

BIOS atsam nasıl olur üstüne tekrar? ErP ayarına hiç şu ana kadar dokunmamıştım. Akşam evde kontrol edeceğim.

Defalarca statik elektriği boşaltmak için yaptım, kasadaki kablolar milimetrik bile oynamadı hepsi sağlam takılı.

Benim şüphelendiğim anakart ve PSU o yüzden hocam, anakartın üzerine bir metal toz vs gelmiş olabilir mi acaba diye düşünüyorum. Bir de işlemci elime direk geldi ya onunla alakalı olabilir belki.

BIOS atsam nasıl olur üstüne tekrar? ErP ayarına hiç şu ana kadar dokunmamıştım. Akşam evde kontrol edeceğim.

Bir de eski işlemci fanini takabilir misin acaba işlemci fanı mi yapıyor elektrik kaçağı.