Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ALCYONEUS

Uzman
9 yıllık dizüstü bilgisayara bakım yapacağım, bundan önce hiç işlemci kısmına erişim sağlayamamıştık. Şu an tahminimce bilgisayar sökülebilecek durumda. Alabileceğim en iyi termal macun nedir? Kart üzerinde plastik kalıntı, toz ve kir birikintisi olduğunu biliyorum ve bunu temizlemek için de temizleyiciye ihtiyacım var. İki ürün buldum. Birinde tiner diğerinde alkol kullanılıyordu, hangisini kullanmam daha mantıklı olur?

Çözüm
Amac aradaki katmanin mumkun oldugunca ince olmasi. Islemci için 0.2 mm yeter. Ama uzerinde termal macun degil de pad varsa onu olcup almak en sagliklisi. Ince olursa transfer gerçekleşmez. RAM'ler ve uzeri acikta olan chipler icin ise yalitkan termal pad kullanmalisiniz. Onlarin kalinliklari farkli olabilir. Kullanilanlari olcmek Lazim. Ayni sekilde işlemcinizi de bir kontrol edin. Metal Kilifi yoksa, cip acikta ise grafen kullanmayin. Bu arada temizlik icin IPA - isopropil alkol kullanabilirsiniz. Temizlik icin yine antistatik firca tercih edin.

Kartın tamamına yapacaksanız direk WD-40 alın daha iyi olur termal macun uyumludur.

WD-40 bildiğim kadarıyla elektronik iletkenliğe sahip zaten pek de tavsiye edilmiyor kontak spreyi kullanıldığını gördüm izopropil alkol kullanıldığını gördüm tiner kullanıldığını gördüm ama hangisi daha iyi hangisi daha hızlı temin edilir onu bilmiyorum hepsinin kartlarda kullanım amacı nedir onu da bilmiyorum o yüzden ne alacağım konusunda tam bilgi sahibi değilim internetteki ilanlardaki görseller de çok tuhaf asit alıyor muşuz gibi bir ortam var elektronik kartlarda kullanıldığına dair veya uyumlu olduğuna dair hiç ibare yok.

WD-40 yağlı bir sprey. kesinlikle elektronik eşyalar için uygun değil. Yağsız kontak spreyi alınması gerekli temizlik için.

Würth kontak spreyi bildiğim kadarıyla iyi şu an çalıştığım yerde de kullanılıyor ama kontak spreyinden daha ucuza 5L IPA alabiliyorum bir yanda bir şişe sprey almak var bir yanda 5L IPA almak var sence hangisi daha mantıklı ben bu IPA'yı savunma sanayi şirketinde staj yaparken gördüm çok kullanıyorlardı IPA mı kontak spreyi mi almak mantıklı olur bakım yapacağım bilgisayar kardeşime ait kendi bilgisayarıma da ileride bakım yapmam gerekecek o yüzden iyi gidecek bir malzeme almak istiyorum belki daha ileride bilgisayar sayısı 3'e de çıkabilir tek seferlik bir şey değil yani aynı zamanda sırf bilgisayarlar için değil farklı elektronik kartlar da elime geçebiliyor kimisi bozuk oluyor kimi ekipmanların ekranı bozuk kendisi sağlam oluyor parçalıyorum temizliyorum ve saklıyorum.

Son düzenleme:
Artı -1 Eksi
WD-40 devre temizleyici sprey diyorlardı devreye sıkıyorlardı?

Pas sökücü ve yağlayıcı diye geçiyor çocukluğumuzda bisiklete sıktıkları spreylerden biri ben bugün çalıştığım yere sordum bu temizleyicilerin çeşitleri var mış oksit temizleyici oksitlenmeyi önleyici normal temizleyici(yağsız kontak spreyi olarak da elektronik bileşen temizleyici olarak da satılıyor) sprey olarak geçenler, harici olarak temin edilip kullanılan uçucu sıvılar IPA, tiner vb. malzemeler temizleme aşamasında yerine göre kullanılıyormuş.

Kalınlık olarak hangisini seçmeliyim?

Son düzenleme:
Amac aradaki katmanin mumkun oldugunca ince olmasi. Islemci için 0.2 mm yeter. Ama uzerinde termal macun degil de pad varsa onu olcup almak en sagliklisi. Ince olursa transfer gerçekleşmez. RAM'ler ve uzeri acikta olan chipler icin ise yalitkan termal pad kullanmalisiniz. Onlarin kalinliklari farkli olabilir. Kullanilanlari olcmek Lazim. Ayni sekilde işlemcinizi de bir kontrol edin. Metal Kilifi yoksa, cip acikta ise grafen kullanmayin. Bu arada temizlik icin IPA - isopropil alkol kullanabilirsiniz. Temizlik icin yine antistatik firca tercih edin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm