Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Laptop işlemcim, ekran kartına kıyasla daha yüksek güç tüketimine sahip. Film veya video izlerken işlemci kullanımı artıyor. Bu sebeple Chrome ve “Filmler ve TV” uygulamalarını AMD dGPU’da çalıştırmak istiyorum.

Zaten sürekli adaptör takılı olduğu için pil kullanımına etki etmez. Benim istediğim, takılmaların azalması ve işlemci kullanımının düşmesi. Uzun süreli kullanımda bir sorun teşkil eder mi? Sonuçta iGPU yerine dGPU sürekli aktif olacak.

CPU kaynak kullanımında fark olmayacaktır. Sonuçta iGPU, CPU içinde bile olsa ayrı bir çip olarak çalışır. Yine de deneyin. Çünkü iGPU yetersizliği, codec farkı gibi etkenler, performansı etkileyebilir. Uzun süre dGPU kullanmanız da bir soruna neden olmaz.

CPU kaynak kullanımında fark olmayacaktır. Sonuçta iGPU, CPU içinde bile olsa ayrı bir çip olarak çalışır. Yine de deneyin. Çünkü iGPU yetersizliği, codec farkı gibi etkenler, performansı etkileyebilir. Uzun süre dGPU kullanmanız da bir soruna neden olmaz.
Dün video izliyordum, otomatik olarak 4K seçiliymiş. Mesela, buna istinaden işlemci kullanımı artıyor demiştim. 768p ekranda 4K izleyecek hâlim yok ancak zaten CPU bazlı bir yetersizlik de yok.

Ve teşekkürler 🙏🏻

En azından Filmler ve TV uygulamasında karşıma çıkan ; uygulama açılırken donma (grileşip görüntünün oynamaması) , video değişirken beklemesi , uygulamadan tam ekran iken küçültmeye basınca olan değişik sorunlar tamamen ortadan kalktı. Chrome için (4K video) YouTube video oynatmada aşırı bir etkisi olmadı ancak açılırken hız farkı bariz yüksek. Artı olarak da işlemci kullanımı maksimuma kıyasla %20 azaldı , minimum üzerinden de %40 daha düşük. 720p ve 1080p videolar için açılma hızı hariç bir fark yok, düşündüğümün aksine laptop fanına o kadar etki etmedi. @Hasan Merkit

Son düzenleme: