Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

BeTas

Yetkin
Dün @Ertuğ Eroğlu hocam ile voltajı düşürüp GHz 4.3 kadar yükselttim. Ama Intel'deki gibi işlemci hiç 2 GHz'e inmiyor, sabit 4.3, bunun sisteme zararı olur mu? Bu işlemleri yaparken sadece 2 ayar değiştirdim, başka ayar değiştirmeme gerek var mı?

İşlemci: 7 5700X.
Anakart: ASUS TUF Gaming B550 Plus.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@BeTas can dostum, yüce insan en düşüğü de 4.3, en yükseği de 4.3 olarak sabit çalışacak. Artık bu şekilde kullancaksın, işini görür diye tahmin ediyorum. Baktın sıcaklık yüksek 4.2'ye çekebilirsin ama test etmeyi unutma, yaptım oldu çalışıyor diye düşünme. Prime 95'de falan test et.

Ama 4.3'GHz'e çalışıyor diye sıkıntı çıkmaz can dostum, için rahat olsun.
5700 X in Turbo frekansı 4.6 GHz zaten. Bu sebeple 4.3'e sabitlediyseniz işlemcinin sınırları içindesiniz. Bir sorun çıkmaz.

AIDA 64'le 5 dk bir test edin o voltajda 4.3 stabil kalabiliyor mu diye.

5700 X in Turbo frekansı 4.6 GHz zaten. Bu sebeple 4.3'e sabitlediyseniz işlemcinin sınırları içindesiniz. Bir sorun çıkmaz.

AIDA 64'le 5 dk bir test edin o voltajda 4.3 stabil kalabiliyor mu diye.

Prime ile yaptığımda sistem kapanmıyor ama çok ufak bazen arada 225MHz düşüyor ama çok nadir ve az oluyor tam geliyor gidiyor eve geçince bir de dediğiniz uyguluma üzerinden yapayım.

Oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat edin. Gerçi işlemciler 100 derece sıcaklığa kadar dayanıklıdır ama 80 derecenin üstüne çıkarsa ömründen yer biraz.

Tabii bu işlemcinin hemen bozulacak anlamına gelmiyor ama 80 derecenin üstü normalden biraz fazla ısınır olarak kabul edilir. Eğer oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkıyorsa ve stok fan ile kullanıyorsan bir soğutucu ile beraber alıp kullanın.

Oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat edin. Gerçi işlemciler 100 derece sıcaklığa kadar dayanıklıdır ama 80 derecenin üstüne çıkarsa ömründen yer biraz.

Tabii bu işlemcinin hemen bozulacak anlamına gelmiyor ama 80 derecenin üstü normalden biraz fazla ısınır olarak kabul edilir. Eğer oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkıyorsa ve stok fan ile kullanıyorsan bir soğutucu ile beraber alıp kullanın.

Sıvı soğutma var 240mm. Ama soruma hâlâ cevap alamadım tam olarak. İşlemcinin sürekli 4.3GHz çalışması zararı var mı? Ve neden Intel 2GHz inerken ben OC yaptığımda inmiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıvı soğutma var 240mm. Ama soruma hâlâ cevap alamadım tam olarak. İşlemcinin sürekli 4.3GHz çalışması zararı var mı? Ve neden Intel 2GHz inerken ben OC yaptığımda inmiyor?
O konu hakkında tam bir çözüm var mı bilmiyorum fakat AMD performansa oynar her zaman. Mesela ekran kartlarında da aynı durum söz konusu. Bir yerde de görmüştüm AMD ekran kartlarının frekansı hep aynı kalıyormuş, hiç düşmüyormuş.

Boşta 30-40 derecede tam performansta çalışması bir sıkıntı olmaz. Fazladan elektrik tüketir o kadar, o da çok cüzi miktarda yansır. Ama oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat edin.

Aslında çok sorun olacak bir şey değil. Ama eğer bu olayın ortadan kalkmasını istiyorsan BIOS üzerinden Core Performance Boost ayarını kapatabilirsin. Bu işlemcini stock hızlara sabitler. Fakat bilmeni isterim ki biraz FPS düşüşleri yaşarsın. Bence bir sıkıntı olmayacağı için işlemcin böyle çalışmaya devam etsin. İşlemcin için 4.3 GHz olarak çalışmak bir sorun olmayacaktır.