LA Knight

Üstün
3 yıldır şehirdeyim, yemin ediyorum eziyet ya. Yok yani; konum FSM Köprüsü, insan şuraya bir metro istasyonu diker. Köprünün öncesi ve sonrası duraklar insan kaynıyor ama sıfır plan. Üç yılda en sonunda aklımı yitireceğim yani. Bir de otobüsler de azalıyor; sefer sayısı üç yıl önce daha fazlaydı yani, öyle hissediyorum. Bir saatlik dilimler içinde otobüslerin birkaç seferini kaldırdılar muhtemelen. Yani diyeceğim o ki bu şehri geçmişten günümüze yöneten hepsinin tüm sülalesine saydırıyorum şu an. Ben böyle iğrenç ulaşım görmedim. Bir de davarlar var; geç sıraya da öyle ilerle. Adam insanları yarıyor; neyi yarıyorsun ya? İnme konusunda da kapının önüne dikiliyorlar; yana geç, öyle bekle o zaman. Geçmiş kapının önüne, geçemiyoruz. Üç sene sonunda ilk defa fıttırdım ya. Üstelik her sene daha da sinir bozucu hale geliyor. Ömür törpüsü gibi şehir. Gerçi bu ülkenin büyükşehir olan her şehri ömür törpüsü. Burada 20; Ankara 6-8'e yakın. Çekilecek gibi değil. Olsun, devlet Konya'ya vs. yol çeksin; İBB, ABB sosyal yardım yapsın. Ülkenin her kurumu boş iş müdürü sanki. Şuna bak; 3k normal abonman, 500 TL öğrenci abonman. Şu parayı ver, sonra durakta, otobüste eziyet çek. Allah bu şehirde yaşayanlara peygamber sabrı versin. Sağ olsun, ben kuduz köpek gibi kuduruyorum. Körüksüz otobüs mesela, alan işgali; kaç kişi sığıyor ki şuna? 15F, 500T, 11ÜS, 622 vs. maşallah bu otobüslere aynı anda 2-3 körüklü gelmeli ki durakları toplayabilsin ama yok, rezalet çünkü.

Yol kesen, kavşağının son anında diğer yola geçenlerin kaynakçılara zaten diyecek bir lafım yok. İbretiâlem olsun diye birisinin canına kıyılması lazım şu meselenin bitmesi için.

İstanbul'da yayaya yol veren sürücü sayısı zaten Techolay üye sayısını geçmez. Şunları yapanları yok etseler, muhtemelen şehrin nüfusu 3-5 milyona inecek.

İstanbul bence ulaşım altyapısı konusunda o kadar da kötü bir şehir değil fakat asıl sorunun şehrin gereğinden fazla kalabalık olması bence. İstanbul kendi başına çoğu Avrupa ülkesinden fazla nüfusa sahip ve bu nüfusu şehir çok açık bir şekilde kaldırmıyor. Düzgün ve uzun süreli bir planlama ile nüfusun ve sanayinin iç anadolu şehirlerine dağıtılması gerekli ama kimin umrunda, Kanal İstanbul yapıp cep doldurmak varken.

M4 metro tam bir eziyet. Sabah saat 7-9 ve akşam 6-8 arası inatla 4 vagonlu tren gönderiyorlar. Laylaylom vakitlerde ise peş peşe 8 vagonlu geçiyor. Yoğun saatlerde niye insara eziyet çektiriyorsunuz ki? Tamam, her 4 dakikada bir tren gelmesi iyi bir şey ama o yoğunluk bazen saatlerce devam ediyor.

12 numarayı hiç saymıyorum bile. Hafta sonu olunca resmen yarım saatte bir sefere çıkıyorlar. Ciddi olarak bahsediyorum, bir süreden sonra işyerime yürüyerek gidip geleceğimi fark ettim ve hava güzel oldukça tabanvay yaptım. Ancak herkes benim kadar şanslı değil (ki ben de artık Üsküdar'da değilim).

İzmir daha beter bu arada. Toplu taşımanın var olan problemleri bir kenara, insan kaynaklı kaos ayrı bir problem. Merkezi yerde değilseniz bazı şeyler daha kabul edilebilir oluyor.

Özellikle ulaşım 2019'dan sonra daha da rezalet hal almaya başladı. Pandemiden sonra patlak verdi sistemler. Siz isterseniz yönetime yüklenin, isterseniz nüfusa. Yaklaşım açınız nedir o yönde bilemeyeceğim doğrusu.

Lakin şunu demekte fayda var, her geçen gün, her geçen yağıştan sonra trafik daha da rezaletleşiyor, rezaletleşen trafiğin yol kalitesini de doğrudan etkiliyor. Yolları bile düzgün değil dünyanın en güzel metropolü olabilecek bir yerin maalesef ki.

Toplu taşımada öğrenci akbili basmak için yıllarca açıköğretim okuyan açgözlülerden bahsetmiyorum bile.

3 senedir buradayım diyorsun. Bende 16 sene önce geldim. Yaptığım işi maalesef o dönem en iyi yapabileceğim yer buraydı. Senin benim gibi buraya taşınan ve taşınmaya devam edecek çok kişi var. Çünkü yatırımların çoğu bu şehre yapılıyor ve yapılmaya devam edecek gibi görünüyor maalesef. Oysa bazı iş alanları diğer şehirlerede paylaştırılsa oralarda kalkınır ve bu düzensiz göç biraz önlenirdi.

Pandemi dönemi bir araştırma yapıldıydı. O dönem çoğu yer uzaktan çalışmaya geçtikten sonra insanlar büyük şehirlerden daha küçük yerlere taşınmıştı. Bu göçlerden sonra küçük yerlerde de kalkınmalar ve hayat standartları artmıştı. Devam edilseydi herkes kazanacaktı, etmedi.

Şu an devam eden metro vs yapımları olsa da kısa zamanda bu işler çözülmeyecek. Hayat planınızı o yüzden İstanbul'da yaşamaya göre yapmayın, pandemiden beri bende kaçmanın yollarını arıyorum.

Lakin şunu demekte fayda var, her geçen gün, her geçen yağıştan sonra trafik daha da rezaletleşiyor, rezaletleşen trafiğin yol kalitesini de doğrudan etkiliyor. Yolları bile düzgün değil dünyanın en güzel metropolü olabilecek bir yerin maalesef ki.
Yollar yamalı, çukurlu dediğin gibi bir yağmur yağıyor ortalık iptal. Kaldırım taşları çıkıyor filan. Daha 6 ay olmadı kaldırım taşı takalı bugün itibariyle kaldırım taşları yerinden oynuyor. İşini özensiz yapana mı yoksa şimdi 3-5 yıl boyunca o kaldırım taşlarını düzeltmeye tenezzül etmeyecek belediyeye laf söylesem bilemiyorum.
çünkü yatırımların çoğu bu şehre yapılıyor ve yapılmaya devam edecek gibi görünüyor maalesef.
Cidden öyle. Yani 100 yıllık bir başkent var İstanbul'u geçmesi imkansız tabii fakat 20-30 yıl önce tarla olan semtlerini İstanbul ile yarışacak şekilde yapabilirlerdi fakat yok çünkü ülkede işbilmez çok. Diyorum diye ben biliyor değilim tabii. Oraya buraya gelenin artık plan nasıl olur bilmesi lazım. 50-100 tane 20-30 katlı bina diktik yolu, suyu, elektriği çektik bitti gittiye gelmemeli.

Hocam şehir çok kalabalık. Ulaşım teknolojinde de oldukça gerideyiz.

Taşı toprağı altın olduğu için öyle istediğiniz yere kazma vuramazsınız.
İstanbul Türkiye'de yüz ölçümü sırasında 64.sırada yer alıyor.
Ülkenin en çok turist ağırlayan, en metropol, en çok imkan sunabilen ve hiç uyumayan şehridir.
Bu kadar nazlı olmasının altında saymakla bitmeyecek özelliklere ve detaylara sahip bir şehirden bahsediyoruz.

Diğer yandan çalışmaların yetersiz ve etkisiz olduğu da açıkça ortada. İmar ve plan yönünde ise eski yapılar sebebiyle önemli bölgelerde ilerleme kaydetmek na-mümkün.