Rehber İstem (Prompt) nasıl yazılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Oltran
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 205
  • Etiketler Etiketler
    nasıl

Oltran

Üstün
Makaleler
9
Selam,
Bugünkü kısa konumuz, "istem nasıl yazılmalı".

Yapay zekada bir şeyi yaparken, o yapay zeka dünyanın en iyi yapay zekası olsa bile istemle mükemmel şeyler yaratmak tamamen size kalmış. Yani istem çok önemli, öyle armut piş ağzıma düş olmaz.
Evet, armut metoduyla da güzel şeyler yapılabilir ancak istemi geliştirmek her halükarda çok önemli.

İstemi yazarken, yapmak istediğiniz şeyi, kelimesi kelimesine anlatmanız çok önemlidir. Mesela Ultra gerçekçi, sinematik gibi. İstemi kendi kafanızdan detaylıca yazamıyorsanız ben gibi, ChatGPT'den yardım almanızı öneririm. Kendisi iyi istem yazabiliyor. Özellikle istediğiniz bir şey varsa eğer, ChatGPT'ye bunu "vurgula" deyin ki karşı yapay zeka istemi daha iyi anlasın.

ChatGPT'ye verilecek örnek komut:

"Bana İngilizce, Ultra gerçekçi, sinematik, son derece detaylı bir istem yaz. Diyaloglar Türkçe olacak, diyalogların Türkçe olduğunu istemde vurgula. Bu bir text-to video istemi olacak, diyalogların türkçe olduğunu iyice vurgula:Bir adam, "merhaba gençler ve de her zaman genç kalanlar" diyor"

Çoğu yapay zeka aracı İngilizce istemde daha iyi çalışır veya sadece İngilizce destekler. Bundan dolayı İngilizce yazmanız daha iyi olacaktır.

Bu amatör rehberim dilerim ki yardımcı olmuştur, sağ olun!

Benim promptan çıkan bu:

Kurumi'nin Hassas Bakışı.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu rehberden çıkardığım tek şey promptları GPT yazdırmamız gerektiği oldu.

Yalnızca bir tavsiye olarak,
ChatGPT'nin senin için bir prompt oluşturmasına izin vermek iyi bir fikir değil. Aslında senin ona prompt vermen gerekiyor.
Prompt mühendisliği, yapay zeka için oluşturulmuş bir alan ve yapay zeka tarafından değil, insanlar tarafından yürütülmesi üzerine tasarlanmıştır.
Yapay zekâ sadece sana yardımcı olmalı. Başka bir yapay zekaya değil.

Ben de bu tür bir prompt denedim ve çıkan sonuç, bir insan tarafından yazılmış kaliteli prompt'a hiç yakın değildi.
Sorun senin “prompt oluştur” komutunda değil… bu, iş için yanlış araç meselesi.

Tamamen yanlış bir araç değil tabii ki, ama yaratıcı ve kaliteli bir prompt üretme yeteneğimizi göz ardı ediyoruz.

Her insan prompt'unu kendisi yazmalı ve olabildiğince sade ama detaylı bir şekilde yazmalı.
ChatGPT veya diğer herhangi bir dil modeli sizin gibi yaşayan ve hissedebilen birer AGI değiller yakın bile değiller. Bunu unutmayın.

Bu rehberden çıkardığım tek şey promptları GPT yazdırmamız gerektiği oldu.

Yalnızca bir tavsiye olarak,
ChatGPT'nin senin için bir prompt oluşturmasına izin vermek iyi bir fikir değil. Aslında senin ona prompt vermen gerekiyor.
Prompt mühendisliği, yapay zeka için oluşturulmuş bir alan ve yapay zeka tarafından değil, insanlar tarafından yürütülmesi üzerine tasarlanmıştır.
Yapay zekâ sadece sana yardımcı olmalı. Başka bir yapay zekaya değil.

Ben de bu tür bir prompt denedim ve çıkan sonuç, bir insan tarafından yazılmış kaliteli prompt'a hiç yakın değildi.
Sorun senin “prompt oluştur” komutunda değil… bu, iş için yanlış araç meselesi.

Tamamen yanlış bir araç değil tabii ki, ama yaratıcı ve kaliteli bir prompt üretme yeteneğimizi göz ardı ediyoruz.

Her insan prompt'unu kendisi yazmalı ve olabildiğince sade ama detaylı bir şekilde yazmalı.
ChatGPT veya diğer herhangi bir dil modeli sizin gibi yaşayan ve hissedebilen birer AGI değiller yakın bile değiller. Bunu unutmayın.
ChatGPT prompt oluşturmak için güzel bir araç. Ayrıca ne demek istediğim yine açık diye düşünüyorum, GPT, promptu detaylandırıyor sadece.

ChatGPT prompt oluşturmak için güzel bir araç. Ayrıca ne demek istediğim yine açık diye düşünüyorum, GPT, promptu detaylandırıyor sadece.
Tam da sizin yapmanız (detaylandırmak) gereken şeyi GPT'ye yüklüyorsunuz sorun da bu zaten.
Bana İngilizce, Ultra gerçekçi, sinematik, son derece detaylı bir istem yaz. Diyaloglar Türkçe olacak, diyalogların Türkçe olduğunu istemde vurgula. Bu bir text-to video istemi olacak, diyalogların türkçe olduğunu iyice vurgula:Bir adam, "merhaba gençler ve de her zaman genç kalanlar" diyor
Prompt içerisinde 3 kez diyalogları türkçe yaz demişsin, hatalı bir prompt. Modelin kafasının karışmasına ve önem sırasını kaybetmesine neden olur.
Text-to-Video özelliğini komutun en başında vermelisiniz cümlenin ortasında verirseniz anlam ve önem sırası olarak özelliğini yitirir.

GPT'ye bir adam .... diyor demişsin. Adam neye benziyor? Nasıl bir tonla söylüyor? Nerede söylüyor? Ne giyiyor? Çekim açısı ne?
Hiçbir bilgi vermemişsin. Bunların hepsini GPT'nin oluşturmasını istiyorsun. Eğer sen eksik bilgi verirsen, model bu boşlukları kendi veri setindeki en yaygın veya "ortalama" senaryolarla dolduracaktır. Bu da genellikle klişe, jenerik ve ruhsuz sonuçlar doğurur. Olağanüstü gerçekçi bir iş çıkarmak için, komutu veren kişinin kendi hayal gücünü ve vizyonunu en ince detayına kadar metne dökmesi gerekir. Teknik olarak GPT'nin yazdığı bir prompt kaliteli olamaz, işinizi görür belki ama bununla "of olağan üstü gerçekçi bir video/görsel yaptık ya. Ben bu prompt işini biliyorum resmen." diyeceğiniz bir iş çıkmaz ortaya.

Tam da sizin yapmanız (detaylandırmak) gereken şeyi GPT'ye yüklüyorsunuz sorun da bu zaten.

Prompt içerisinde 3 kez diyalogları türkçe yaz demişsin, hatalı bir prompt. Modelin kafasının karışmasına ve önem sırasını kaybetmesine neden olur.
Text-to-Video özelliğini komutun en başında vermelisiniz cümlenin ortasında verirseniz anlam ve önem sırası olarak özelliğini yitirir.

GPT'ye bir adam .... diyor demişsin. Adam neye benziyor? Nasıl bir tonla söylüyor? Nerede söylüyor? Ne giyiyor? Çekim açısı ne?
Hiçbir bilgi vermemişsin. Bunların hepsini GPT'nin oluşturmasını istiyorsun. Eğer sen eksik bilgi verirsen, model bu boşlukları kendi veri setindeki en yaygın veya "ortalama" senaryolarla dolduracaktır. Bu da genellikle klişe, jenerik ve ruhsuz sonuçlar doğurur. Olağanüstü gerçekçi bir iş çıkarmak için, komutu veren kişinin kendi hayal gücünü ve vizyonunu en ince detayına kadar metne dökmesi gerekir. Teknik olarak GPT'nin yazdığı bir prompt kaliteli olamaz, işinizi görür belki ama bununla "of olağan üstü gerçekçi bir video/görsel yaptık ya. Ben bu prompt işini biliyorum resmen." diyeceğiniz bir iş çıkmaz ortaya.
Hiç denememişsiniz belli ki hocam. Neyse siz öyle diyorsanız öyle olsun.

Hiç denememişsiniz belli ki hocam. Neyse siz öyle diyorsanız öyle olsun.
Peki, deneyenlerin akademik onaylı araştırmasını atayım bu durumda. :)

WUST üniversitesi profesörünün yapmış olduğu araştırma (onaysız öz araştırmadır) ve bir diger araştırmaya göre (akademik olarak derslerde işlediğimiz bir araştırma) GPT'nin 0.4/1 ve hatta sırf prompt yazmak için üretilmiş bir framework'un zaman zaman insan promptlarının önüne geçse bile yine de 0.12/1 daha kötü promptlar ürettiğini gözlemlemektedir. Dilerseniz okuyabilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt