shruux

Becerikli
Merhaba arkadaşlar, 26.08.2025 tarihinde İtopya üzerinden Asus ROG Strix XG259QNG monitörünü aldım. İtopya'nın iade sürecinde kutuda hasar olup olmamasına dikkat ettiklerini bildiğim için 29.08.2025 tarihinde kargo geldiğinde cihazın kutusuna dikkatle baktım ve hasarlı olduğunu tespit ettim.

UPS kuryesine tutanak tutmak istediğimi belirttiğimde, tutanak tutmayı reddetti ve ürünü geri almadı. Bu nedenle cihazı teslim almak zorunda kaldım. Daha sonrasında cihazın kutusunu açtığımda, izlediğim inceleme videolarındaki kutu açılışından çok farklı bir senaryoyla karşılaştım.

Monitör standının ayağı, kablolar ve çantanın koruyucu ambalajı yoktu. Aynı zamanda kabloların elle sarılıp koyulduğu çok bariz ortadaydı ve monitör üzerinde bezle silindiğini gösteren lekeler mevcuttu. Daha sonrasında biraz daha incelediğimde monitör ayağında çizik ve ezikler gördüm.

Cihazın daha önceden açılmış olduğu çok bariz anlaşılıyordu. Bu yüzden cihazın iadesi için tekrar geri paketledim. Cihazı paketledikten sonra kutu üzerinde Yurtiçi Kargo etiketi gördüm. Etiketi incelediğimde, ekranın daha önceden İtopya tarafından Asus servisine gönderilen bir cihaz olduğunu öğrendim.

Bu noktada bu cihazın ikinci el olduğu bariz anlaşılır hale geldi. Sonuçta neden sıfır olan bir ürün eksik koruyucu ambalajlarla ve çiziklerle kutudan çıkıyor? Ayrıca neden sıfır olan bir cihazı servise yollama ihtiyacı duyuyorsunuz?

Bütün bunları gördükten sonra iade için İtopya'yı aradım. Kendilerine durumu izah ettiğimde, kutuda hasar olduğu için tutanak gerektiğini belirttiler. Her ne kadar kendilerine kurye arkadaşın tutanak tutmayı kabul etmediğini ve cihazın ikinci el olup servise giden bir cihaz olduğunu söylesem de bana elimde tutanak olmamasını bahane ettiler.

Şunu biliyorum ki kargo yüzünden yaşanan aksaklıklar hiçbir şekilde tüketiciye yüklenemez, bu satıcının sorumluluğundadır. Aynı zamanda satıcı, ürünün kullanılmış olduğunu belirtmediği sürece tüketiciye sıfır ürün göndermekle yükümlüdür. Bu durumda ben her türlü haklı oluyorum.

Kargoyu tutanak için aradığımda adresinize uğrayacağız dediler fakat zaman belirtmediler. İtopya'ya bunu belirttiğimde, 14 günlük süreç kargonun gelip tutanak tutmamasından kaynaklı bile aşılmış olsa benim iade hakkımın geçersiz olacağını söylediler.

Sizce ne yapmam lazım? Tüketici heyetine gitsem kesinlikle ben haklı çıkarım fakat hâlihazırda tüketici heyetinde başka bir başvurum var. Bu yüzden konu oraya taşınmadan çözmek istiyorum. Bu süreci nasıl hızlandırabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tüketici olarak koşulsuz şartsız 2 hafta içinde iade hakkınız var. Ürünün hasarlı olması, kutunun hasarlı olması gibi sebeplerden bahsetmeyin. Ürününüzü kutulayın ve direkt olarak "kontrol ettim, beğenmedim eğer süreç uzatılırsa tüketici hakem heyetine başvuracağım" diyerek ürünü iade edin. Size ulaşıp en ufak bir olumsuz durumdan bahsettikleri anda tüketici hakem heyetine başvurun. Müşteri destekte çalışan ve tek amacı müşteriyi oyalamak olarak çalışanlarla münakaşaya girmeyin.

Edit: Hasardan bahsetmemenizin sebebi ise çok basit eğer hasardan bahsedersiniz firma biz bilirkişi değiliz belki kullanıcı hatasından kaynaklıdır diyerek ürünü servise yollar ve olayı uzatır.

Tüketici olarak koşulsuz şartsız 2 hafta içinde iade hakkınız var. Ürünün hasarlı olması, kutunun hasarlı olması gibi sebeplerden bahsetmeyin. Ürününüzü kutulayın ve direkt olarak "kontrol ettim, beğenmedim eğer süreç uzatılırsa tüketici hakem heyetine başvuracağım" diyerek ürünü iade edin. Size ulaşıp en ufak bir olumsuz durumdan bahsettikleri anda tüketici hakem heyetine başvurun. Müşteri destekte çalışan ve tek amacı müşteriyi oyalamak olarak çalışanlarla münakaşaya girmeyin.

Edit: Hasardan bahsetmemenizin sebebi ise çok basit eğer hasardan bahsedersiniz firma biz bilirkişi değiliz belki kullanıcı hatasından kaynaklıdır diyerek ürünü servise yollar ve olayı uzatır.
birkaç farklı kişi ile yaptığım telefon konuşmasından sonra en son konuşmuş olduğum hanımefendi bana mail adresini vererek görselleri yollamamı ve durumu anlatmamı istedi bende mail adresine görselleri yolladım. Kendisi ilgili birime ilettiğini, bir haber aldığında bana geri haber vereceğini söyledi. Kendisi bana haber vermeden önce zaten pazartesi günü ben onları arayacağım. Aynı zamanda dediğim gibi direkt iade isteyebilirdim ancak kutuda hasar var bahanesi ile muhtemelen kabul etmeyip kargo tutanağı isteyecekler. Benim amacım kargonun tutanak için gelmesini bekleyip 2 haftalık cayma hakkımı riske atmaktansa ürünün ikinci el olduğunu belirterek iademi tamamlamaktı. Kutudaki hasarda eklediğim görsellerdeki şekilde

THH sizi haklı bulur zaten. Başvurmak zorunda kalırsınız bence. Sonuçta ürün zaten sıfır değil.
THH'nin beni haklı bulucağı kesin. Fakat hali hazırda geçen ay aldığım başka bir monitör yüzünden aktif olan THH başvurum var. Tekrar aynı süreci yaşamadan bu durumu çözmek istemiştim. Firmanın burda savunabileceği hiçbir haklı sebep yok neticede, süreci uzatmaları çok saçma gerçekten. İtopya'dan ilk alışverişimdi ve son alışverişim olarak kalıcak.

Dosya Ekleri

• 92631E16-A30C-4F54-84A6-00EAA81B3796.webp
    92631E16-A30C-4F54-84A6-00EAA81B3796.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 52
  • AFCB799E-0F5B-4C91-9F6B-FB496605B5FC.webp
    AFCB799E-0F5B-4C91-9F6B-FB496605B5FC.webp
    4,2 MB · Görüntüleme: 53
birkaç farklı kişi ile yaptığım telefon konuşmasından sonra en son konuşmuş olduğum hanımefendi bana mail adresini vererek görselleri yollamamı ve durumu anlatmamı istedi bende mail adresine görselleri yolladım. Kendisi ilgili birime ilettiğini, bir haber aldığında bana geri haber vereceğini söyledi. Kendisi bana haber vermeden önce zaten pazartesi günü ben onları arayacağım. Aynı zamanda dediğim gibi direkt iade isteyebilirdim ancak kutuda hasar var bahanesi ile muhtemelen kabul etmeyip kargo tutanağı isteyecekler. Benim amacım kargonun tutanak için gelmesini bekleyip 2 haftalık cayma hakkımı riske atmaktansa ürünün ikinci el olduğunu belirterek iademi tamamlamaktı. Kutudaki hasarda eklediğim görsellerdeki şekilde

Kutuda hasar olmasında bir sıkıntı yok çünkü kutunun amacı zaten ürünün nakliyede hasar görmesini engellemek başka bir görevi yok. Dediğiniz yolu takip edin ama kesinlikle 14 gün sürecini geçmeyin. O ürün maksimum 10. günde elinizden çıkmış olsun.

Kutuda hasar olmasında bir sıkıntı yok çünkü kutunun amacı zaten ürünün nakliyede hasar görmesini engellemek başka bir görevi yok. Dediğiniz yolu takip edin ama kesinlikle 14 gün sürecini geçmeyin. O ürün maksimum 10. günde elinizden çıkmış olsun
İtopya'nın sitesinde belirtilen yazıya göre kutusu hasarlı cihazı geri almıyorlar sanırsam. Aynı zamanda ne yazık ki İtopya'nın iade talep işlemleri amazon kadar kolay değil. Sistem üzerinden yapılmıyor illa müşteri destek hattıyla ya da mail yoluyla iletişime geçmek gerekiyor sanırsam.

İtopya'nın sitesinde belirtilen yazıya göre kutusu hasarlı cihazı geri almıyorlar sanırsam. Aynı zamanda ne yazık ki İtopya'nın iade talep işlemleri amazon kadar kolay değil. Sistem üzerinden yapılmıyor illa müşteri destek hattıyla ya da mail yoluyla iletişime geçmek gerekiyor sanırsam.

Onların neyi kabul alıp almadığının önemi yok. Kanun bütün firma kurallarının üstündedir.

Onların neyi kabul alıp almadığının önemi yok. Kanun bütün firma kurallarının üstündedir.
Evet haklısınız. Bugüne kadar amazon dışında alışveriş yaptığım bütün firmalar oyalamak dışında başka hiçbir şey yapmadı. Amazondan şaşmamak lazım anladığım kadarıyla. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Bir cevap gelmemesi durumunda bu hafta bitmeden tekrardan arayıp iade istediğimi belirteceğim.

Kutuda hasar olduğunu gördüğünüz kurye tutanak tutmayı red ediyorsa, o zaman ürünü geri gönderin demeniz gerekiyordu. Şuan da THH bile gitseniz orta da tutanak vesaire yok, THH kararı alehinize veredebilir.

Kutuda hasar olduğunu gördüğünüz kurye tutanak tutmayı red ediyorsa, o zaman ürünü geri gönderin demeniz gerekiyordu. Şuan da THH bile gitseniz orta da tutanak vesaire yok, THH kararı alehinize veredebilir.
Kurye arkadaş tutanak tutmayı kendisi reddetti, kutuyu da geri götüremeyeceğini kendisi söyledi. Bu durumda teslim almaktan başka şansım kalmadı adam sonuçta kutuyu kapıma kadar getirmiş o saatten sonra bana "ben tutanak tutamam ürünüde geri alamam" dedikten sonra çekip giderse ben o kutuyu alıp kurye arkadaşın arabasına zorla sokamam burada sorun bende değil, İtopya'nın sayfasında yer alan "Eksik ya da hasarlı paket geldiğinde kargoyu teslim almadan önce tutanak tutturmanız ve teslim almadan tarafımıza geri gönderimini talep etmeniz gerekmektedir." İbaresini oraya yazıyorlarsa anlaşma sağladıkları kargo firmasının çalışanı bunu yerine getirmek zorundadır. Eğer kargo firması böyle bir şey sağlamıyorsa İtopya'ya bunu bildirmelidir ki İtopya'da bu şekilde bir ibareyi sayfalarında belirtmesin. Aynı zamanda kargo firması tarafından yaşanan hiçbir sorun tüketicinin üzerine yıkılamaz bunu satıcı ile kargo firması kendi arasında çözmelidir.