Yani hocam, ben size şöyle anlatayım. Bizim oturduğumuz evin ilerisinde depremde yıkılan bir yer var. Ne yaptılar biliyor musunuz? Oradaki enkazı kaldırdılar; enkazda çakıl var, ıvır zıvır taş var. Temel kazmadan, enkazın üstüne demir koyup beton dökerek yeni bir bina diktiler. Ha, bir de şehir merkezi: 600 metre ötesi belediye, 400 metre yanımda adliye. Hani bir insanın ya da bir yetkilinin onu görmemesi mucize ama yapıyorlar.

Yani hocam, ben size şöyle anlatayım. Bizim oturduğumuz evin ilerisinde depremde yıkılan bir yer var. Ne yaptılar biliyor musunuz? Oradaki enkazı kaldırdılar; enkazda çakıl var, ıvır zıvır taş var. Temel kazmadan, enkazın üstüne demir koyup beton dökerek yeni bir bina diktiler. Ha, bir de şehir merkezi: 600 metre ötesi belediye, 400 metre yanımda adliye. Hani bir insanın ya da bir yetkilinin onu görmemesi mucize ama yapıyorlar.
Yazık günah gerçekten. "Ne de olsa fay çok büyük kırıldı en az 150-200 sene büyük deprem olmaz" diyerek bunu yaptıklarına yemin edilebilirim ama kanıtlayamam. Sen bu zihniyette olursan 100 yıl sonraki depremde de evler yıkılır. İstanbul depreminde de.

Japonya deyince 7.4 haberini okuduğumda güldüm geçtim. Adamların binalarının hiçbir yer hareketi yıkamıyor. Tsunami sadece hasar veriyor. Japon milleti zengin müteahhitler yerine halkını düşündüğü için böyle. Keşke biz de Japonlar kadar şerefli ve onurlu işimizi yapsak depremlerde canlar gitmese.

Bir yerde okumuştum: Türk müteahhit, Japon inşaat işçisine “Sizde neden denetleyen bir kurum yok?” diye sormuş. Japon ise, “İşin içinde insan hayatı varsa hepimiz elimizden gelenin en iyisini yaparız. İnsan hayatını da hesaba katar, hesaplamalarımızı buna göre yapar ve öyle inşaata başlarız.” diye açıklama yapmış.