MoonOfEndor

Uzman
Öncelikle iyi günler,

Son birkaç saattir internete bağlanmakta zorluk yaşıyordum, ilk başta altyapı sorunu falan olduğunu düşünmüştüm ancak sonrasında modem arayüzüne baktığımda tanımadığım bir cihazın bağlandığını gördüm. Görür görmez şifreyi değiştirdim ve değişir değişmez rahatça internete girebilmeye başladım, ancak yine de aklımda aklımda bazı şüpheler kaldı. Bu bağlanan cihaz nasıl oldu da benim internete bağlanmamı engelledi ve ağ üzerinden benim herhangi bir bilgimi ele geçirmiş olabilir mi? Bu şüphelerin yanında modem arayüzünde değiştirmem gereken ayarlar var mı merak ediyorum.

Ekran görüntüsü 2025-04-10 181954.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Eskiden WPS WPA Tester gibi araçlarla wifi şifreleri kırılabiliyordu günümüzde yeni cihazlar ve yeni versiyonlarla bu mümkün değil. Aynı ağda beraber barındığınız cihazlardan biri kötü niyetli ise ortaya MITM gibi saldırı çeşitleri de çıkabiliyor.

Tavsiyem modem arayüzü şifresi ile wifi şifrelerinizi farklı iki şifre olarak kullanmanız. Sizin SSID'niz olduğuna emin olduğunuz Wi-Fi'ye doğru şifreyi girmeniz olacak. Wi-Fi klonlama saldırıları da gerçekleşebiliyor. WPA Protokollerine olan saldırılar konusunda bilgi sahibi değilim, o konuda nasıl bir önlem alacağınızı diğer arkadaşlar daha iyi yanıtlayabilirler.

Eskiden WPS WPA Tester gibi araçlarla wifi şifreleri kırılabiliyordu günümüzde yeni cihazlar ve yeni versiyonlarla bu mümkün değil. Aynı ağda beraber barındığınız cihazlardan biri kötü niyetli ise ortaya MITM gibi saldırı çeşitleri de çıkabiliyor.

Tavsiyem modem arayüzü şifresi ile wifi şifrelerinizi farklı iki şifre olarak kullanmanız. Sizin SSID'niz olduğuna emin olduğunuz Wi-Fi'ye doğru şifreyi girmeniz olacak. Wi-Fi klonlama saldırıları da gerçekleşebiliyor. WPA Protokollerine olan saldırılar konusunda bilgi sahibi değilim, o konuda nasıl bir önlem alacağınızı diğer arkadaşlar daha iyi yanıtlayabilirler.
Teşekkür ederim 🙏 benzer bir tavsiyeyi ChatGPT'de vermişti hemen yapacağım

Modem arayüzü ayarlarını bilmiyorum. Modeme göre de değişiyor.

Modem değiştirmenizi önerebilirim. Yazılımı daha iyi bir modem, güvenlik seçenekleri olarak da daha iyi seçenekler sunabilir. Ama tabii burada bağlanan cihazın da buna uyumlu olması gerekiyor.

Mesela WPA3 güvenliği, elinizdeki cihazlar(telefon, dizüstü ağa bağlanan cihazlar yani) yeniyse modemi de eski tutmanın bir mantığı yok. Yukarıdaki Wifi-6 içeren modem güvenlik, yazılım vb. dışında ağı çok iyi dağıttığından, Wifi'nin performansını da artıracaktır.

2025-04-10_19-08.webp

Mesela Keenetic kayıtsız istemciler için ayar yapabiliyorsunuz. Kısaca bazı istemcileri kayıtlı yaparak, onlara özel ayar yaptığınız gibi bir yolla sizin şifrenizi bulanlara hız sınırlaması yaparak siz fark edene kadar internet kullanımlarını azaltabilirsiniz. Tamamen engelleme de var diye biliyorum. Yani bağlansalar da internete erişemiyorlar. Tabii burada kayıtlı istemciler için sabit mac ayarı yapmanız gerekiyor. Yoksa her mac değişiminde kayıtsız istemcilere geçiş yapıyor.

2025-04-10_19-04.webp

Galiba bir de Modem'i bağlı cihazlar dışında görünmesini de engelleyebiliyorsun. Ama yine yukarıdaki ayarları yapmanız gerekiyor.

Kaspersky her ne kadar sorunlarından dolayı kaldırdım. Hatalı algılamalar yapıyor ve güvenlik içermeyen siteye girerken yine de devam et tarzı şeylere rağmen siteyi engelliyor. En çok forumda birine yardım ederken Gigabyte yerel sitesinde sorun yaşıyordum. Gigabyte'da bu kadar ürün satmasına rağmen yerel sitesine bir HTTPS desteği ayarlayamaması garip.

Neyse Kaspersky içerisinde Wifi güvenliğini takip eden bir ayar var. O ayar belki işinize yarayabilir. Bağlanan cihazları sürekli taradığından rahatlıkla bakabiliyorsunuz. Belki biraz araştırıp bu ayarı antivirüs olmadan yapan uygulama bulunabilir. Aslında Windows bu tarz bir ayarı Defender içine ekleyebilir. Gerçi Microsoft'a bu öneriyi yapsan 5-6 yıl ancak eklemeyi akıl eder.