Hocam bu ülkede ne doğru ki diyecek vaziyete geldik, daha bugünlerde gündem olan büyük firmaların vergi ödememesi mevzusu da bu ülkenin zaten halkına saygı göstermediği anlamına geliyor, Karadeniz'de ki güzel çay yurt dışına, çayın çöpü halkaÇay üretiminde dünya sıralamasında başlarda yolup en kötü kaliteli çayı içmek.![]()
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 17 Aralık 2023
- Makaleler
- 1
Arkadaşım Rizeli çayın en iyisi Çaykur'a gidiyormuş. Aslında en kötüsünü içmiyoruz.Çay üretiminde dünya sıralamasında başlarda yolup en kötü kaliteli çayı içmek.![]()
- Makaleler
- 1
Kötünün kötüsü olduğu bariz, piyasadaki çoğu çay paketinin dibi hep toz oluyor ve aroması yok, yoğun değil.Arkadaşım Rizeli çayın en iyisi Çaykur'a gidiyormuş. Aslında en kötüsünü içmiyoruz.
Ucuz çayın tadının iyi olmasını sağlamanın tek yolu da bardağın kıpkırmızı rengi ile kendini kandırman.
Çayın tadı o kadar ucuzlamış ki düzgün bir şey içmek için artık meyvelerden kompostu yapar hâle geldim.
En son keyifle tadını alarak 3-4 sene önce falan çay içtiğimi hatırlıyorum. Şu anki hiçbir çaydan düzgün tat alamıyorum.
Arkadaşım Rizeli çayın en iyisi Çaykur'a gidiyormuş. Aslında en kötüsünü içmiyoruz.
Çayın kötüsü iyisi olayı değil aslında konuda bilgi kirliliği olmuş. Türkiye iklimi çay yetiştiriciliği için ideal bir iklim değil, bazı meyvelerin bazı türleri vardır mesela tamamen uyduruyorum saksıda yetişen ejder meyvesi görüp alırsın meyvesi tatsız ve kuru olur sanki sahte ürünmüş gibi ama yetişiyor mu yetişiyor. O şekil bir çay yetiştiriliyor bizim burada, gerçek çay ceylon çayıdır tadını içince anında anlarsın biz bunun demosunu içiyomuşuz falan dersin gerçekten de biz bunun demosunu içiyoruz. Binlerce yıldır çay üreten artık bu konuda profesyonelleşmiş ve yetiştirdikleri bitkiler binlerce yıldır o topraklara mükemmel uyum sağlamış ülkeler varken bizim halkın kendi kültürü olan kahveyi şaak diye satıp çay kültürünü kendi ataları hep içermiş gibi benimseme çabası ve yeter ki ekelim çıksın diye bulduğu çay çeşidi pek de hoş değil.
Normalde çay demlenirken kaynar su kullanılmaz yaprakları haşlamazsın demliğe sıcak suyu yukarıdan dökersin ki havayla temas edip 80 derece seviyelerine insin su ve çayı haşlayıp aroması bozmasın. Demleme süresi de çaya göre değişir ama hiçbiri bizimki kadar uzun süreli demlenmiyor yine. Bizimki dandik bir tür olduğu için 15 dakika haşlasan anca aroması suya geçiyor, serçe parmağı kadar tarçını suya atıp bu kadar haşlasan geçen aromadan suyu zor içersin bunda daha yeni yeni renk vermeye başlıyor.
Bayağı uzata uzata anlattım sanırım anlaşıldı olay, bizim halk çay değil çaydan geçen tannin + kaynar su içiyor kendini kandırıyor üff ben de Çinliler gibi çaycı oldum kahveyi gavurlar içer benim kültürüm bu diye.
Son düzenleyen: Moderatör:
Charles Smith
Üstün
- Makaleler
- 3
Hocalarım bu kaçak çay dediğiniz garip çay türünü hep normal paketli çay ile karıştırıp demliyorlar. Evde kimse yoktu onlar gelene kadar demlensin dedim, dalgınlıkla normal çay yerine full kaçak koymuşsum. Tadı da bayağı güzelmiş aslında bunu tek demleyince bayağı zihin açıyor böyle dinç oluyor insan. Bence ders çalışırken uykum gelmesin diye kahveler yapmak yerine bunu demlemek daha mantıklı. İlk içince böyle yüzünüz ekşiyor acı geliyor ama sonra alışınca iyi oluyor. Zaten çayı çok şekerli içerdim bir ara şekersiz içtim birden şekersiz çaya alıştım. Fakat sonra yine bir anlık karar değişikliği sonrası şekerli çay içtim yine şekerli çaya alıştım. Siz kullanıyor musunuz bu çay türünü? Herkes kaçak diyor ama gerçek adı ne bilmiyorum.
Çabuk bitmesin diye karıştırıyorlardir. Aniden o tadı alıp iki günde çayı bitirmektense diğeriyle karıştırıyorlar. Hem içimi daha güzel oluyor. Diğeri çok sert gibi.
Çayın kötüsünün iyisi.
Son düzenleme:
Picky
Uzman
Tek başına demlendiğinde biraz ağır oluyor hocam. Hafifletmek maksadıyla karıştırılarak demleniyor arkadaşlarında söylediği gibi. Bize de Van' daki akrabalarımız gönderiyor, oraya da İran' dan geliyormuş.Hocalarım bu kaçak çay dediğiniz garip çay türünü hep normal paketli çay ile karıştırıp demliyorlar. Evde kimse yoktu onlar gelene kadar demlensin dedim, dalgınlıkla normal çay yerine full kaçak koymuşsum. Tadı da bayağı güzelmiş aslında bunu tek demleyince bayağı zihin açıyor böyle dinç oluyor insan. Bence ders çalışırken uykum gelmesin diye kahveler yapmak yerine bunu demlemek daha mantıklı. İlk içince böyle yüzünüz ekşiyor acı geliyor ama sonra alışınca iyi oluyor. Zaten çayı çok şekerli içerdim bir ara şekersiz içtim birden şekersiz çaya alıştım. Fakat sonra yine bir anlık karar değişikliği sonrası şekerli çay içtim yine şekerli çaya alıştım. Siz kullanıyor musunuz bu çay türünü? Herkes kaçak diyor ama gerçek adı ne bilmiyorum.
Ağzınıza sağlık, ne güzel söylemişsiniz.Bir de kaçak çay içeni garip gören tiplemeler vardır o konuya hiç girmeyeyim koyundan farkı yoktur.
"Çay" konusunda gurme denecek bir adam olarak size direkt çayı özetleyeyim türleri ve demlemesi ile beraber.
Önce türlere bakalım:
1. Ceylon Çayı. Bilinen adıyla: Kaçak Çay.
Bu çay türü Sri Lanka içinde yetişir ve Sri Lanka çay yetiştirme konusunda kusursuz bir iklime sahiptir.
Genel olarak "Kaçak vs." denir ama kaçakla alakası yoktur ayrıca "Kürt Çayı" diyenler de saçmalamaktadır öyle bir çay türü yok.
Tadı aşırı keskin değil ama oturaklıdır çay içicisi olmayan adamlara çok sert gelebilir.
2. İran Çayı ve Çayları.
Gulabi, Al Mutthak gibi adlarla satılır ben Gulabi ve bazı markaların çaylarını içerim ve denerim ve genel olarak keskin bir tadı vardır.
İran çayları ile Türk çayları bazı yönleri ile benzerdir bazen tatsız olabilirler.
3. Türk ve Avrupa Çayları.
İngiliz çaylarını sallayın onlar sütle içer ve tadı çakma kahve gibidir.
Türk çayının iyisi genel olarak dış pazara gider iyisini bulmak istiyorum diyorsanız bir Karadenizli ile konuşun size harman veya taze hasat çayı versin.
4. Hint ve İndo-Asya çayları.
Türk çayları ile çok alakaları yoktur bazıları sütlü bile olabilir ama sade demleme için tadı iyidir.
Genel olarak bazıları tatsız gibi bir şey ama iyileri de çok aromatik ve oturaklıdır Sri Lanka çayına yakındır.
Buraya kadar birazcık bilinen çay türlerine girdim şimdi gelelim doğru çay demleme işine ve kaliteli dem yapmaya.
Kaliteli Çay demlemek için aşağıdaki kurallara uyuyun:
1. Cam veya Porselen demlik kullanmak esastır! Alüminyum veya kalitesiz bakır demlikte çay olmaz.
2. Eğer kaliteli çay içmek istiyorsanız tek türe bağlı kalmayın. Örneğin: Bergamotlu çay, Ceylon çayı, Türk çayı gibi 2-3 çay turunu alıp evde harmanlayın ve 1-2 hafta kapalı ve güneş görmeyen kapta dinlendirin. Harman içinde biriken tozu atın gitsin.
3. Kaynar su ile çay demlenmez eğer kaynar su ile demlerseniz çay haşlanır ve tatsız olur.
4. Çayı kaynar su ile illa demlemek istiyorsanız havadan yavaşça dökün.
5. Demlik içinde su kaynarken yukarıya susuz çay konulmaz çayı buharla bozar.
6. Kaliteli su kullanın.
7. Çay en güzel kısık ateşte olur öyle yemek veya çorba pişirir gibi ateşi harlamayın.
8. Çayın demlenmesi zaman alır sabırlı olun.
9. Çaya şeker atılmaz.
10. Limon atılabilir, eğer çok atılırsa dengelemek için şeker atılması uygundur.
11. Çay demlemek üzerine çok fazla yazılmış makale ve yazı onları okuyun işini bilenlerce yazılır ve anlatılır.
Kendim "Kırmızı Çaykur Çayı", "Bergamot Lipton" ve "Gulabi" kullandım öneririm. Harmanlama işini güzel yapın.
Ayrıca Siyah Doğuş ve Ceylon iyi gidiyor denenebilir.
Ayrıca çay türünü ve tipini iyi seçin.
Önce türlere bakalım:
1. Ceylon Çayı. Bilinen adıyla: Kaçak Çay.
Bu çay türü Sri Lanka içinde yetişir ve Sri Lanka çay yetiştirme konusunda kusursuz bir iklime sahiptir.
Genel olarak "Kaçak vs." denir ama kaçakla alakası yoktur ayrıca "Kürt Çayı" diyenler de saçmalamaktadır öyle bir çay türü yok.
Tadı aşırı keskin değil ama oturaklıdır çay içicisi olmayan adamlara çok sert gelebilir.
2. İran Çayı ve Çayları.
Gulabi, Al Mutthak gibi adlarla satılır ben Gulabi ve bazı markaların çaylarını içerim ve denerim ve genel olarak keskin bir tadı vardır.
İran çayları ile Türk çayları bazı yönleri ile benzerdir bazen tatsız olabilirler.
3. Türk ve Avrupa Çayları.
İngiliz çaylarını sallayın onlar sütle içer ve tadı çakma kahve gibidir.
Türk çayının iyisi genel olarak dış pazara gider iyisini bulmak istiyorum diyorsanız bir Karadenizli ile konuşun size harman veya taze hasat çayı versin.
4. Hint ve İndo-Asya çayları.
Türk çayları ile çok alakaları yoktur bazıları sütlü bile olabilir ama sade demleme için tadı iyidir.
Genel olarak bazıları tatsız gibi bir şey ama iyileri de çok aromatik ve oturaklıdır Sri Lanka çayına yakındır.
Buraya kadar birazcık bilinen çay türlerine girdim şimdi gelelim doğru çay demleme işine ve kaliteli dem yapmaya.
Kaliteli Çay demlemek için aşağıdaki kurallara uyuyun:
1. Cam veya Porselen demlik kullanmak esastır! Alüminyum veya kalitesiz bakır demlikte çay olmaz.
2. Eğer kaliteli çay içmek istiyorsanız tek türe bağlı kalmayın. Örneğin: Bergamotlu çay, Ceylon çayı, Türk çayı gibi 2-3 çay turunu alıp evde harmanlayın ve 1-2 hafta kapalı ve güneş görmeyen kapta dinlendirin. Harman içinde biriken tozu atın gitsin.
3. Kaynar su ile çay demlenmez eğer kaynar su ile demlerseniz çay haşlanır ve tatsız olur.
4. Çayı kaynar su ile illa demlemek istiyorsanız havadan yavaşça dökün.
5. Demlik içinde su kaynarken yukarıya susuz çay konulmaz çayı buharla bozar.
6. Kaliteli su kullanın.
7. Çay en güzel kısık ateşte olur öyle yemek veya çorba pişirir gibi ateşi harlamayın.
8. Çayın demlenmesi zaman alır sabırlı olun.
9. Çaya şeker atılmaz.
10. Limon atılabilir, eğer çok atılırsa dengelemek için şeker atılması uygundur.
11. Çay demlemek üzerine çok fazla yazılmış makale ve yazı onları okuyun işini bilenlerce yazılır ve anlatılır.
Kendim "Kırmızı Çaykur Çayı", "Bergamot Lipton" ve "Gulabi" kullandım öneririm. Harmanlama işini güzel yapın.
Ayrıca Siyah Doğuş ve Ceylon iyi gidiyor denenebilir.
Ayrıca çay türünü ve tipini iyi seçin.
Son düzenleme:
Yeni konular
-
-
-
Ryzen 7 7800X3D işlemcinin sıcaklık değerleri normal mi?
- onur erol duman
-
-
-
-