@seeraddar, kaslarda gerginlik var mı peki?
Sanırım yaşadığın his böyle, kafanın ön bölgesinin ağırlaşması, sanki orada bir kütle var mış gibi hissetmen...
Şimdi şöyle... Sadece tahmin üzerine konuşacağım. Kendi deneyimimden yola çıkarak...
Sürekli ders - okul - staj döngüsü stres yaratabilir. Sanırım YKS çalışıyorsun ve bu da başlı başına stres demek. Ve sen hiç dinlenmeden ful görev odaklı yaşamışsın.
Bu benim aklıma direkt kortizol hormonunu getirdi. Kaslarda gerginlik var mı sorum bu yüzdendi.
Psikoloğum söylemişti: Beyin hangi sistemi çok kullanırsa o sisteme daha meyilli oluyor diye. Yani senin kortizol hormonun çok fazla, kronik, uzun süreli sistemde aktif kalmışsa o sisteme meyil artıyor.
Hani en ufak şeyden nem kapmak diye bir deyim var. 1X seviyesinde bir olay kortizol salgısı yapmayacakken sende en ufak şeyde bile kortizol salınıyor olabilir.
Peki kortizol ne yapar?
Sistemi daima tetikte tutar. Sen dizi izlesem bile kafam dağılmıyor diyorsun. Sebebi bu olabilir. Yani beyin hala tetikte. Sen dinlendiğini sansan da beynin hala uyarılıyor. Mavi ışık, dizideki karakterler, olay örgüsü...
Kortizol uzun süre, kronik olarak sistemde dolaşırsa beyne zarar vermeye başlar. Hipokampüs küçülür. Beyin kütlesinde küçülme olur. Bu da öğrenme, bilişsel faaliyetler gibi durumları pek tabii etkiler.
Depresyon hastaları eğer uzun süre iyileşmezse demans hastası olma ihtimali yükseliyor. Bu doğrudan bununla ilişkili.
Yani beynin artık o kadar dolu ki veri işlemiyor. Bu da veriyi alıyor ama uzun süreli belleğe işleyemiyor demek. Ama beyin yarım kalan işleri de sevmez. Şu an RAM'in şişmiş. 16 GB RAM varsa 16 GB'ı da dolu. Böyle anlayabilirsin.
Peki çözüm ne?
Depresyondan çıkışın ilk adımı bedenden geçer. Sen depresyondasın demiyorum ama mantık aynı. Kendi deneyimim demiştim, kendi bilgim buradan geliyor. XD
Klişe gelecek ama... Çık dışarı, hafif serin, esen bir havada... Soğuk yüzünü teğet geçsin. Etrafına bak. Ağaçlara... Canlılığa tanık ol. Şöyle minimum 30 dk, 1 saat yürü.
Şınav çek, terle. Cidden terleyecek kadar bedensel hareket yap.
Sen dinlendiğini sanıyor olabilirsin ama beyin yaşamıyor o dinlenmeyi. Zihne yüklendin. Bedenden deşarj ol.
Benim düşüncelerim bu şekilde.
Ha bir de mindfulness yap. Çok işe yarıyor.
Ne yazmışım lan? Fark etmemişim bu kadar uzun olduğunu. XD