KakaoluKekAdam 1

Yetkin
Yer
Denizli, Türkiye
Gavin Newsom tarafından imzalanan yeni bir Kaliforniya yasası (AB-1043), bu yıl Windows'tan BSD sistemlere kadar tüm işletim sistemlerinin sistem düzeyinde yaş doğrulaması uygulamasını zorunlu kılıyor.

Yaş Sinyali (Age Signal): İşletim sistemi sağlayıcıları (Apple, Google, Microsoft vb.), cihaz kurulumu sırasında kullanıcıdan yaş veya doğum tarihi girmesini isteyecek bir arayüz sunmak zorunda kalacak.

API Paylaşımı: İşletim sistemi, kullanıcının kesin doğum tarihini paylaşmak yerine, uygulama geliştiricilerine (Instagram, TikTok vb.) bir API aracılığıyla kullanıcının hangi yaş kategorisinde (örneğin 13 altı, 13-15 arası vb.) olduğuna dair bir "dijital sinyal" gönderecek.

Zaman Çizelgesi: Yasa 1 Ocak 2027 tarihinde yürürlüğe girecek; mevcut cihazların ise 1 Temmuz 2027'ye kadar uyumlu hale getirilmesi gerekecek.

Linux ve Açık Kaynak Dünyası İçin Riskler:
Şirkete bağlı olmayan Linux dağıtımları yapılmaz ama System76, Canonical, elementary OS, Purism, Red Hat, SUSE, Manjaro gibi şirkete bağlı dağıtımlar için aynısı diyemem. Tabi araçlarla ile bypass edilebilir. Umarım bu yasa gelmez.

Kaynak:

Son düzenleyen: Moderatör: