DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
15 dakika boyunca pozladım, Muğla taraflarına doğru baktığı icin ışık kirliligi patladı. Yine de gök yüzünde yıldız izleri görülebiliyor. Buraya 1 el feneri, 1 tripod ve kopeğimle çıktım. Zifiri karanlıkta rüzgara rağmen hafif sarsintilarla çekmeyi başardım. Hiçbir aydınlatma yoktu, tamamen karanlık.

1000228757.webp

Burada da 2 dakika pozladim, tripod yuksekteydi ve rüzgar esiyordu:

1000228756.webp

15 dakika boyunca pozladım, Muğla taraflarına doğru baktığı icin ışık kirliligi patladı. Yine de gök yüzünde yıldız izleri görülebiliyor. Buraya 1 el feneri, 1 tripod ve kopeğimle çıktım. Zifiri karanlıkta rüzgara rağmen hafif sarsintilarla çekmeyi başardım. Hiçbir aydınlatma yoktu, tamamen karanlık.

Eki Görüntüle 156454

Burada da 2 dakika pozladim, tripod yuksekteydi ve rüzgar esiyordu:

Eki Görüntüle 156455

Gök yüzü mükemmel fakat 15 dakika gibi uzun pozlamalar kameraya zarar vermiyor mu? Isınma durumu gibi, sonuçta sensör 15 dakika boyunca ışık almıyor mu? En azından, telefonlarda art arda fazla uzun pozlama fotoğraf çekmek zararlı diye biliyordum.

Gök yüzü mükemmel fakat 15 dakika gibi uzun pozlamalar kameraya zarar vermiyor mu? Isınma durumu gibi, sonuçta sensör 15 dakika boyunca ışık almıyor mu? En azından, telefonlarda art arda fazla uzun pozlama fotoğraf çekmek zararlı diye biliyordum.

X-S20 ısı ayarı var mesela sürekli 6.2K-4K 10-bit çekersen 20 dakikada falan uyarı verir. 5 bin TL civarına ek fan var ekran slotunun arkasına takılan, video işi yapanlar onu kullaniyor ama ben fotoğraf ağırlıklı amatör olarak hobi amaçlı yaptığım icin ben kullanmiyorum. X-S20 yuksek ve ortalama ısı icin uyarı veriyor ben direkt en hafif ısınmada uyarı alıyorum, oyle ayarladim ve çekim süresince toplam 30 dk civari pozlayip üstüne 30 dk civari da işleme yapmasına rağmen hiçbir uyarı almadım zira hava fena esiyordu makine durduğu yerde soğudu :D onun dışında aşırı sıcakta zaten uzun pozlayamazsin anca fullframe gövde olacak onun icinde de dahili fanı olacak falan oyle. Aşırı soğuk ya da nemli hava da sıkıntı ama bende her sey idealdi.

Lens weather resistance ama gövde değil. Zaten gövde metal olduğu icin ısınıp ısınmadığı elleyerek anliyorsun. Batarya da epey büyük 2K amper civari, pil gittiği sürece orada 2 saat bile pozlardim.

Yıldız izleri güzel olmuş. Daha güzeli de yapılabilir, bulunduğun ortam çok müsait duruyor bunun için. 😍

Evet hocam bugun tepelere çıkmadan bitki ve ağaçları da kadraja alarak 15-20 dakika pozlayacagim. Bu sefer dusuk ISO çekeceğim gürültü olmasin. Tripodu kısa tutacağım yoksa ruzgar fena titretiyor.

Evet hocam bugun tepelere çıkmadan bitki ve ağaçları da kadraja alarak 15-20 dakika pozlayacagim. Bu sefer dusuk ISO çekeceğim gürültü olmasin. Tripodu kısa tutacağım yoksa ruzgar fena titretiyor.
Tripodu kısa tutmak mantıklı. Gökyüzü kadrajın %80'ini falan kaplamalı bence asıl olay yıldızlar, geri kalanı azıcık görsek de olur. Kutup yıldızını kadrajın ortasına denk getirebilirsen var ya müthiş olur. 😅 Tüm yıldızlar onun etrafında dönüyor çünkü bizim açımızdan olan görüntüde. Bir de biraz daha diyaframı artırabilirsin veya enstantane yükseltebilirsin. Daha karanlık çıkarsa fotoğraf daha güzel durur gibi. Wallpaper yapacağım bir fotoğraf bekliyorum senden. 😂

Kameranın izin verdiği en uzun süre kaç dakika?

Sonsuz ama sen 15 dakika olarak dusun. Çok iyi ortamda 1 saat falandır. Bir de hot pixel oluşuyor.

Tripodu kısa tutmak mantıklı. Gökyüzü kadrajın %80'ini falan kaplamalı bence asıl olay yıldızlar, geri kalanı azıcık görsek de olur. Kutup yıldızını kadrajın ortasına denk getirebilirsen var ya müthiş olur. 😅 Tüm yıldızlar onun etrafında dönüyor çünkü bizim açımızdan olan görüntüde. Bir de biraz daha diyaframı artırabilirsin veya enstantane yükseltebilirsin. Daha karanlık çıkarsa fotoğraf daha güzel durur gibi. Wallpaper yapacağım bir fotoğraf bekliyorum senden. 😂

Yaz boyu köyde vakit gecirirsem elbet dediğinizi de başarırım. Kutup yıldızı bu çektiğim karelerin olduğu tarafta kaliyor ve ışık kirliligi epey cok. Bir de geceleri köpeğimi alip dağa tirmaniyorum yabani hayvan falan çıkar diye, yani o açıdan çekmek icin tam bu karelerin çekildiği yere yerleşmem gerek. Aslında arkadaşlarla bir gece bu çektiğim karedeki dağın (fotoğrafta görünen) tepesine çıksak oradan karsi yone doğru mükemmel otesi bir Samanyolu fotoğrafı çekerim amma... Birgun ekipmanları arabaya yükleyip çıkmak gerek.

Son düzenleme: