Detaylar
Kim cevapladı?Bizim gibi ülkelerde olması gereken ve olacak olan bir durum. Bunu hükümetin ekonomi ve faiz politikalarından biraz da olsa bağımsız söylüyorum. Bizim ekonomimiz gecen 10 yildan önce gerçekten güzeldi, insanlar para basıyordu adeta. Ama hiçbir şey bu şekilde sonsuza kadar mukemmel kalamaz, hep yukselmek mümkün değil. Zaten kapitalist ekonominin kaçınılmaz döngüsü bu, kriz sonra yükselme gibi. Bu soylediklerimden hükümetin politikalarını savunuyorum gibi bir anlam cikmasin, çok önemli değil böyle düşünmeleri insanlarin ama bu minvaldeki elestirileri cevaplamak istemiyorum, vakit ve tahammül kaybı yasamak istemiyorum. Aslında hükümetin hamleleri krizin belki boyutunu, kriz sonrasi toparlanmanin nasıl olacağını vs belirliyor olabilir tabi ona diyecek lafim yok, onu göreceğiz ileride ki inşallah korkulan olmaz.
Neyse devam edelim. Her gün yüzlerce şirket açılır ki geçen yıllarda şirket açmak gerçekten kolay ve düşük maliyetliydi. İnsanlar yüksek karlar ettiği için işlerini büyütmek için buna ek olarak ucuz kredilerle de hemen hızlı yoldan büyük bir şirket olmaya çalıştılar ki ileride illaki başarı hikayeleri de duyulur ve akılda onlar kalir, kapanan sirketlerse unutulur. İşte bu rahatlık içinde aniden türeyen onlarca şirket, aynı sektörde kurulmuş olan onlarca şirketle rekabete girisecek. Tümüyle üretime odaklanmis bir ekonomimiz de olmadığı için bir süre sonra tüketmeye ara vermek zorunda kalan toplumda bu şirketler patır patır dökülecek. Aralarında yukselen, sektöre kök atan veya bir şekilde kendi yağında kavrulan sirketlerle yola devam edilecek ta ki yine o ekonomik bolluğa ulasana kadar. Bu arada zor da olsa üretimden vazgecmemek kazandiracak, eğer bu darboğazda uretimden vazgeçersek vay halimize. Gördüğüm kadarıyla uretimden vazgeçildiği yok, hatta eğer özellikle sanayide üretim yapan çevreniz ve tanıdıklariniz varsa özellikle kaliteli üretim yapan şirketlerin karlarini nasıl katladiklarini da duyabilirsiniz. Kısacası bana göre bu olmasi gereken bir döngü, burada verilen tepkiler ise geleceğimizi belirleyecek. Ben sanayimizin gidişatindan nispeten memnunum umarım kişisel hırslara, siyasi düşmanlıklara kurban edilmez.
Neyse devam edelim. Her gün yüzlerce şirket açılır ki geçen yıllarda şirket açmak gerçekten kolay ve düşük maliyetliydi. İnsanlar yüksek karlar ettiği için işlerini büyütmek için buna ek olarak ucuz kredilerle de hemen hızlı yoldan büyük bir şirket olmaya çalıştılar ki ileride illaki başarı hikayeleri de duyulur ve akılda onlar kalir, kapanan sirketlerse unutulur. İşte bu rahatlık içinde aniden türeyen onlarca şirket, aynı sektörde kurulmuş olan onlarca şirketle rekabete girisecek. Tümüyle üretime odaklanmis bir ekonomimiz de olmadığı için bir süre sonra tüketmeye ara vermek zorunda kalan toplumda bu şirketler patır patır dökülecek. Aralarında yukselen, sektöre kök atan veya bir şekilde kendi yağında kavrulan sirketlerle yola devam edilecek ta ki yine o ekonomik bolluğa ulasana kadar. Bu arada zor da olsa üretimden vazgecmemek kazandiracak, eğer bu darboğazda uretimden vazgeçersek vay halimize. Gördüğüm kadarıyla uretimden vazgeçildiği yok, hatta eğer özellikle sanayide üretim yapan çevreniz ve tanıdıklariniz varsa özellikle kaliteli üretim yapan şirketlerin karlarini nasıl katladiklarini da duyabilirsiniz. Kısacası bana göre bu olmasi gereken bir döngü, burada verilen tepkiler ise geleceğimizi belirleyecek. Ben sanayimizin gidişatindan nispeten memnunum umarım kişisel hırslara, siyasi düşmanlıklara kurban edilmez.
Ama bana liberal abiler "herkes zengin olabilir ya" demişti.
Artık devletleşen şirketler karşısında yatırımcı veya girişimcinin hiçbir şansı yok. Yutulup gidilmeye mahkumlar.
En azından tekelleşmeye engel olmak amacıyla bazı önlemler alınmalı. Yoksa ciddi anlamda küçük esnaf ve yeni girişimlerin bir anlamı kalmıyor.
İnsanların temel ihtiyaçlar dışında harcayacak parası yok ki.
Yeni şirketlerin müşteri bulması çok zor o yüzden.
Bu sektörler de koç, sabancı, anadolu gibi holdinglerin elinde.
Boyuna bu şirketlerin vergisini siliyorlar, ceza yazmaları gerekirken ceza yazılmıyor. Bu durumda kimse rekabet edemez.
Endüstrinin en önemli kolu olan tarımı bitti. Haliyle bu diğer sektörleri çok etkiledi.
10 yılda nüfus 10 milyon artmasına rağmen üretim sabit. İthalat 2 katına çıkmış.
Bunlar daha iyi günlerimiz.
Yeni şirketlerin müşteri bulması çok zor o yüzden.
Bu sektörler de koç, sabancı, anadolu gibi holdinglerin elinde.
Boyuna bu şirketlerin vergisini siliyorlar, ceza yazmaları gerekirken ceza yazılmıyor. Bu durumda kimse rekabet edemez.
Endüstrinin en önemli kolu olan tarımı bitti. Haliyle bu diğer sektörleri çok etkiledi.
10 yılda nüfus 10 milyon artmasına rağmen üretim sabit. İthalat 2 katına çıkmış.
Bunlar daha iyi günlerimiz.
Mesela nasıl bir önlem alınabilir? Devlet mükemmel bir kural koyucu ve denetleyici değil ve illaki koyulan kurallar -ki bunlar çok sıkı da olmaz zira serbest piyasa hakim, şirketlerin gönlü de alınmalı- aşılır yahut üstü kapalı bir şekilde bu kurallara uyulmaz.En azından tekelleşmeye engel olmak amacıyla bazı önlemler alınmalı. Yoksa ciddi anlamda küçük esnaf ve yeni girişimlerin bir anlamı kalmıyor.
Burada şirket kuranın kafası çatlaktır.
BurakBirinci
Üstün
- Makaleler
- 15
Maalesef normal bir durum haline geldi. Asgari ücret, kredi ve ekonomi gidişatı vs. vs. her türlü etken var.
Yeni konular
-
-
-
Elektronik Cep telefonu aksesuarlarında %30'a varan indirim
- Fırsat Ekibi
-
-
-
-