Değişimlerin hepsi ücretsizdir. Önceden memnuyetsizlik olduğunda değiştiriyorlardı. Sen her ne kadar memnun olsan da şu an, fark etmez. Değiştiriyorlarsa iste. Bir sor istersen ellerinde var mı diye.Memnuniyetsizlik yok hocam ama en iyisini ücretsiz bir şekilde alabiliyorsam neden almayayım. Turknet'de modem değişimi raconu nasıl işliyor bilmiyorum, SO'da ki gibi illa bir arıza mı olması gerek yoksa Online İşlemler'den talep edince değişim oluyor mu ki acaba?
Detaylar
Kim cevapladı?N3F3S
Uzman
Talep edeyim ama zannetmiyorum hocam problemsiz değişime okey diyeceklerini. Yine de ben çekmiyor vb. şeyler söylerim ama bakalım...Değişimlerin hepsi ücretsizdir. Önceden memnuyetsizlik olduğunda değiştiriyorlardı. Sen her ne kadar memnun olsan da şu an, fark etmez. Değiştiriyorlarsa iste. Bir sor istersen ellerinde var mı diye.
Mafaky
Uzman
Konuya epey sonradan dahil olan birisi olarak öneri ve tavsiyelerim:
1) Dahili tesisat optik fiber kablolarını (OBK) bina içinde, ortak mahallerde mümkün olduğunca açıkta bırakmayınız. Mümkünse plastik kablo kanalları içinden geçiriniz. Vandalın biri elinde makasla dadanırsa, işiniz iştir!
2) Evinizin içi de benzer tavsiyelerim olur. Tamam, ev içinde kasıtlı vandal yoktır ama küçük çocuk, evcil havyan ya da dikkatsiz temizlikçi kadın riskleri mevcuttur.
3) Bildiğim kadarıyla plastik kablo kanallarının en dar kesitli olanları 10x10 mm olabiliyor. Bunların arkası yapışkanlı olanları da aslında epeyce güvenilir. Ben sadece duvar üstünde denemedim ama düz halıda da yeterince yapışkan olduklarını gözlemlledim.
4) OBK'ları süpürgelik veya kapı pervazlarını hafifçe kanırtarak güvenli bir şekilde gizleyebilirsiniz. Benim evimde bir bölümü o şekilde gizlenmiş durumda.
5) Plastik kablo kanalı fazla geniş geliyorsa benim bulduğum bir alternatif de büyük nalburlardan (kablo kanalından da daha ucuza) temin edilecek oldukça elastik ve şeffaf malzemeden olan (ama boyanabilir) su terazisi hortumudur. Dairesel çaptadır; orta çap boyu içinden OBK geçirmeye elverişlidir.
1) Dahili tesisat optik fiber kablolarını (OBK) bina içinde, ortak mahallerde mümkün olduğunca açıkta bırakmayınız. Mümkünse plastik kablo kanalları içinden geçiriniz. Vandalın biri elinde makasla dadanırsa, işiniz iştir!
2) Evinizin içi de benzer tavsiyelerim olur. Tamam, ev içinde kasıtlı vandal yoktır ama küçük çocuk, evcil havyan ya da dikkatsiz temizlikçi kadın riskleri mevcuttur.
3) Bildiğim kadarıyla plastik kablo kanallarının en dar kesitli olanları 10x10 mm olabiliyor. Bunların arkası yapışkanlı olanları da aslında epeyce güvenilir. Ben sadece duvar üstünde denemedim ama düz halıda da yeterince yapışkan olduklarını gözlemlledim.
4) OBK'ları süpürgelik veya kapı pervazlarını hafifçe kanırtarak güvenli bir şekilde gizleyebilirsiniz. Benim evimde bir bölümü o şekilde gizlenmiş durumda.
5) Plastik kablo kanalı fazla geniş geliyorsa benim bulduğum bir alternatif de büyük nalburlardan (kablo kanalından da daha ucuza) temin edilecek oldukça elastik ve şeffaf malzemeden olan (ama boyanabilir) su terazisi hortumudur. Dairesel çaptadır; orta çap boyu içinden OBK geçirmeye elverişlidir.
N3F3S
Uzman
Teşekkürler Mustafa bey cevaplarınız için;Konuya epey sonradan dahil olan birisi olarak öneri ve tavsiyelerim:
Apartman içerisinde OBK kablosu, kablo kanalı yardımıyla evime çıkıyor, evimin içinde kabloyu kasıtlı olarak kopartacak bir hayvan, insan vb. yok ama yine de ne olur ne olmaz diye estetikten de ödün vererek kablo kanallarıyla dolap arkasına kadar taşıdım dolap arkasında da zaten kimse zarar vermez.
@8668 hocam yeni konu açarak kalabalık yapmak istemediğim için buradan yazıyorum. Apartmanımda gigafiber kullanıcısı sadece benim yani apartmanın içindeki kutudan sadece bana OBK kablosu geliyor bunun bağlantı kaliteme artısı olur mu?
Son düzenleme:
Hayır, çünkü Turknet Genel sahada 1:32 gibi düşük oranlarda çoklama yaptığı için, ayrıca OLT'lerde 10GE portları kullandığı için, başka kişilerin aynı OFDK'ya bağlı olmaması bağlantı kalitesine ciddi etki etmez, satüre olmaz. Genelde sıkıntılı olan sahalar 1:96, 1:128 gibi fazlaca çoklama yapan ISS şirketleri (T.T, Bazı durumlarda SOL) Hat satüre olacağı için, bunlarda sıkıntı çıkabiliyor nadir de olsa ancak bu tarz sorunların çözümü de basit. OLT'de 10GE portlara aktararak, veya Combo Kart kullanan OLT'lere aktarılarak çözülüyor. FTTH tarafında bir çok sorunun çözümü DSL'e göre daha kolaydır.@8668 hocam yeni konu açarak kalabalık yapmak istemediğim için buradan yazıyorum. Apartmanımda gigafiber kullanıcısı sadece benim yani apartmanın içindeki kutudan sadece bana OBK kablosu geliyor bunun bağlantı kaliteme artısı olur mu?
Sen Gigafiber'de olduğun için senin için daha güzel zaten, en yukarıda dediğim gibi, sen GE portlara bile bağlı olsaydın sıkıntı olmazdı, çoklama oranı az çünkü. Pratikte herkes aynı anda DL yapmaz/yapamaz. 10GE portları kullandıkları için zaten, sıfır sıkıntı
Hızda dalgalanmalar yapmaz. DbM'ye etki eder sadece DSL ile PON altyapıyı ayırman gerekli. PON'da 1310/1490Nw Dalga boyu, WDM devrelerde 0.10PCP Devreler ayarlanır. Bağlantı ya var olur, ya da olmaz. Bu şekilde kullanınca ileride bağlantın gidebilir dbM'de sıkıntı çıkar hatta ONT içindeki devrelere bile zarar verebilir. aklında olsun. OBK'yı tekrar çektirmen gerekli. Benim yukarıda anlattığım gibi de yapmalısın, bu işin başka yolu yok (düzgün bağlantı yapılması lazım bunu demeye çalışıyorum)
Hocam merhaba konu biraz eski ama yeni fiber bağlattım şu sinyal konusunda bağlantı ya vardır ya yoktur kısmında internette türlü türlü cevaplar var. Kafam karıştı. Biraz pimpirikli biriyimdir. Uzun vadede mikro kırıklar oluşma ihtimalinden bahsediliyor, bu da ping dalgalanması ve hıza etki yapar mı? Bazı yerlerde yaptığı söylenmiş. Yani sadece çalışır ya da çalışmaz demiyorlar.
Fiber kabloda bir sorun olup olmadığını son kullanıcı olarak pratikte nasıl anlayabiliriz? %100 olarak bağlantı direkt gider mi yoksa mikro ya da makro kırıklar ping, paket kaybı, kısa süreli kesintiler veya hız düşüşü gibi sorunlara yol açar mı? Bunun belirtisi ne olur?
Benim bu kadar takılmamın sebebi şu: İleride ping, hız veya paket kaybı gibi bir sorun yaşarsam, sebebin kablo olup olmadığından emin olamazsam içim rahat etmeyecek. Şu an bir problem yok ama diyelim ki yarın bir sorun çıktı, packet loss yaşamaya başladım veya çok kısa aralıklarla kesinti olmaya başladı diyelim; bunun kablodan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmek isterim.
Bir de hocam, fiber kablonun bazı noktalarını tavandan sarkmasın diye şeffaf koli bandıyla duvara sabitledim (4-5 yerde). Bu bant kabloya zarar verir mi? Uzun vadede mikro veya makro kırık oluşturma ihtimali var mı? Bant parçaları çok büyük değil zaten.
Son olarak 1 hafta arayla Ont'yi pc'ye bağlayıp sinyalime baktım 1 hafta önce -21.6 dB, şu anda da -21.8 ; -21,9 dB civarında. Pimpirikliğim tuttu bu sinyal normal biliyorum ama ufak da olsa böyle artması ve değişmesi korkutuyor, sabit kalması gerekmez mi?
Yeni konular
-
-
30.000 TL bütçe ile ders ve günlük kullanım için tablet önerisi
- White Dragon
-
-
-
-
-
-
Rehber Laptop üreticilerinin "teknik özellikler" sayfasında yazmadığı detaylar