Crestfallen 98

Üstün
Merhaba arkadaşlar.

Uzun süredir bu forumun bir üyesiyim ve üye olduğumdan beri sıkça karşılaştığım.
"Kargom ne zaman gelir?", "siparişim ne zaman kargoya verilir?" veya "kargom ne zaman ulaşır?" tarzı konuların forum genelindeki bilgi akışını aksattığını ve gereksiz bir konu kalabalığı yarattığını düşünüyorum.

Uzun süredir siparişini bekleyen, sorun yaşayan, mağduriyetini anlatmak isteyen insanların bu tarz konuları açmasını anlıyorum. Ama sipariş verdikten hemen sonra açılan bu tarz konular hem konu kirliliğine yol açıyor hem de gerçekten yardıma ihtiyacı olan teknik veya bilgi odaklı başlıkların geride kalmasına sebep oluyor.

Ayrıca bu süreçler e-ticaret firmasının, satıcının, ilgili kargo firmasın takvimine bağlı olduğundan ve ürünlerin kargoya verilmesi, çıkış ve varış şubeleri de bu süreci etkilediğinden forum üyelerinin bu sorulara kesin bir yanıt vermesi maalesef mümkün olmuyor.

Siparişi verdikten hemen sonra açılan bu tarz sorular için kural düzenlemesi getirilmesi ya da bir otomatik yanıt botunun devreye girerek cevap verip konuyu kilitlemesi gerektiğini öneriyorum.

Artı 18 Eksi
Aslında katılıyorum. Yani bir insan pazartesi sipariş verse 2-3 gün içerisinde elinde olur. Cuma günü vermiş olsa; o kargo en geç pazartesi veya salı gününe denk gelir. Resmi tatillerde zaten kargo firması çalışmıyor. Her gün foruma girdiğim vakit belki 1-2 tane "Kargom ne zaman gelir?" şeklinde konular geliyor. Bence azaltılırsa iyi olabilir. Bir kargo en geç 2, bilemedin 3 gün içerisinde geliyor zaten. Veya açılsın, ana sayfada gözükmeyebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kargo firmasına sorulması gereken soruları forumlara soruyorlar kafayı yiyor insan.

Bilinçli bir kullanıcı "Benim gibi insanlar" zaten konu açmaz. Ben genelde bu tarz konuları açmayı sevmem. Bir sorun olduğunda direkt kargo firmasını arıyorum. Baktım 4 gün oldu kargodan ses seda yok aksiyon alıyorum o zaman şube ile iletişime geçiyorum, yeri gelirse firma ile görüşüyorum ama bazı insanlar bunu bilemeyebiliyor.

@GodOfWar daha da garibi, bu tarz konuları direkt hiçbir bilgi, mazeret vermeden "Ne zaman gelir?" diyerek açıyorlar. Nereden sipariş verdin, hangi satıcıdan verdin, hangi şehre gelecek, hiçbir şey yazmıyor.

Bak, şunu anlarım. Adamın kargosu 1 hafta olmuş, gelmemiş; cidden bir mağduriyet yaşamış veya önemli bir mazereti var, bu soruyu sormuş. Anlarım. Ama sipariş verdikten hemen sonra bu konular açılıyor. Konu kalabalığından başka bir şey değil.

Bak, şunu anlarım. Adamın kargosu 1 hafta olmuş, gelmemiş; cidden bir mağduriyet yaşamış veya önemli bir mazereti var, bu soruyu sormuş. Anlarım. Ama sipariş verdikten hemen sonra bu konular açılıyor. Konu kalabalığından başka bir şey değil.

Yaşadığı mağduriyet tamamen farklı bir olay. Bir kullanıcı eğer kargo firması ile ciddi bir problem yaşadıysa, o kargo firması ile ilgili detaylı bir yazı ile yaşadığı mağduriyeti dile getirebilir ki bizler kullanıcı olarak da o kargo firması ile çalışıp çalışmama konusunda değerlendirmeye alabiliriz; ona göre hareket ederiz. Fakat dediğiniz gibi "Kargom ne zaman gelecek?" "Şu gün gelir mi?" gibi basit konular onaylanmayabilir; yani kullanıcıya kısa bir bildirim moderatör tarafından gönderilebilir. Fakat açılırsa, yani o konu onaylanırsa, en azından ana sayfada gözükmeyebilir ki en azından bilgi kirliliğinin önüne geçilebilir.

Ben mesela Amazon üzerinden şu an herhangi bir sipariş vereyim; o kargonun 2 gün içerisinde geleceğini biliyorum. Fakat gerçek anlamda ciddi bir problem yaşadıysam, bu Amazon tarafı olur veya satıcı tarafı olur, kargo hasarlı gelir veya başka bir durum olur, çalınır vb. gibi durumlarda forum kullanıcılarını bilgilendirmek amacıyla o zaman konusunu açarım. Fakat çok şükür bu zamana kadar böyle bir olay başıma gelmedi. Umarım da gelmez.

Sanırım genç üyeler sabırsızlık ve heyecanla karışık bir halde bu konuları açıyorlar. Bazen forumların Google gibi kullanıldığını düşünüyorum ben de, sadece bu mesele değil çok basit aramalarla halledilecek şeyler de konu olarak karşımıza çıkıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de anlamıyorum bu şekilde konu açanları. Sipariş verilen ekranda şu kadar gün içinde kargoya verilir yazısı yazdıktan sonra biz orada yazmayan başka nasıl bir bilgi verebiliriz ki. Bazı istisnai durumları anlayabiliyorum ama bu şekilde konu açanlardan gına geldi.

Bazen forumların Google gibi kullanıldığını düşünüyorum ben de, sadece bu mesele değil çok basit aramalarla halledilecek şeyler de konu olarak karşımıza çıkıyor.
Bu mantıkla internette yer alan hiçbir konunun ikincisi açılmamalı, sonuçta Google'da var. Forum kültürünün amacı "Google'da yazıyor, git oraya sor kardeşim." demek değil. Buraya konu açan adamın aklı yok mu da senin dediğini düşünemeyecek?