GodOfWar

Uzman
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Selam,

Bugün sizlerle beraber kariyer.net üzerindeki saçmalıkları ve rezillikleri konuşacağız. Biliyorsunuz kariyer.net eski zamanlarda en iyi iş bulma sitesiydi. Başvuru yaptığınız an gün içerisinde hemen dönüş yapılıyordu. Fakat bu sitede son zamanlarda kadın ve erkek ayrımı yapılarak ilan verdiklerini gördüm. Özellikle bazı pozisyonlarda büyük harlfler ile "Erkek adaylar değerlendirilmeyecektir, sadece KADIN adaylar değerlendirilecektir" şeklinde saçma sapan ilanlar var. Bu ilanı şikayet ettiğim zaman bu firmadan ne geri dönüş alıyorum ne bi' bildirim alıyorum. Çağrı merkezleri zaten cevap vermiyor. Ayrıca yeni paylaşılan ilanlara başvuru yaptığınız zaman ne bi' görüntülenme oluyor, ne bi' bildirim oluyor. Şirket sahipleri anlaşılan sadece ilanlara para verip, torpilli adayları değerlendiriyorlar/veya değerlendirmiyorlar.

Türkiye'de şu insan kaynakları saçmalığı kadar saçma bir bölüm yok. Hayatta yapmak istemeyeceğim bir meslek türü insan kaynakları. Eskiden olsa telefonum hiç susmazdı, 2020 ve öncesinden bahsediyorum, bir ilana başvuruyordum aynı gün içerisinde arama oluyordu. Bir şirkette çalışmayı çok istiyorsunuz, açıklama kısmına bu işe gerçekten ihtiyacınız olduğunu ve kendinizle alakalı profesyonel tecrübelerinizi yazmanıza rağmen hiç ama hiç dönüş olmuyor. Aslında tamamen komple hayatımızdan çıkması gereken bir ilan sitesi. Daha önce açtığım bir konu vardı, isterseniz Amerika'nın en iyi okullarından veya Türkiye'nin en iyi okullarından mezun olsanız bile dönüş olmaz.

Bugün bunun muhabbetini iş yerinde yaptık sadece ben değil, çevremdeki tüm insanlar bu sorunu yaşıyor. Sadece firmalar ilan paylaşmak için para karşılığında ilan paylaşsın, kariyer sitesi kazansın, ve işimizi bu site aracılığı ile bulmayalım. İlanlarla ilgili birkaç bilgi daha paylaşmak istiyorum;

• En az lise mezunu
  • X bir alanında 5 yıl veya 10 yıl deneyimli
  • Bu alanda kendini yetiştirmiş

• En az ilköğretim mezunu
  • X bir alanında 3-5 yıl deneyimli veya 10 yıl deneyimli

• En az üniversite mezunu;
  • Öğrenmeye açık veya yetiştirilmek üzere

Bu tarz saçma sapan ilanlar bile var, iyi ilanlarda var mesela örnek veriyorum " Turkcell Global Bilgi" firmasının çağrı merkezi. Bu alanın çağrı merkezi deneyim istemiyor, yetiştirilmek üzere olarak istiyorlar, iyi güzel tamam şartları karşılıyorsunuz, sizi çağrıyorlar görüşmeye, "bu alanda tecrübeniz var mı?" diye soru soruyorlar. Daha önce çalıştığınız çağrı merkezlerinden bahsediyorsunuz, sonra anlaşıyorsunuz 1-2 gün içerisinde dönüş yapıyorlar, şartları karşılamıyorsunuz başka bir adayla ilerleme kararı aldık şeklinde mail alıyorsunuz. Sonra hüsrana uğruyorsunuz.

Bu konu hakkında fikirlerinizi merak ediyorum.

Son düzenleme:
Bence Kariyer.net firmalara gidip "bizden işçi arayın" gibi bir şey istiyor olabilir, muhtemelen firmalara ücret ödemiş olabilirler, firmalarda formalite ilanlar açıyor.

Asgari ücretli işlerde direkt firmaya fiziksel olarak gidip başvurmak her zaman daha iyi olmuştur, benim deneyimim böyle.

Selam, şuan ülke genel olarak iş kitligi var ve hicbir sey adaletli degil. Ben Bilgisayar meslek lisesi, Bilgisayar önlisans bitirmeme ragmen lise seviyesindeki kamu ilanlarina basvuramiyorum. Hicbir sey adaletli degil ben kac defa CİMER'e yazdim. Hafataya PTT'ye gidip iç işleri bakanliğı veya Cumhurbaşkanligına posta yollayacağım bunu kafaya koydum. Dilekce yazip gondereceğim. Iş yok koskoca ülkede. Şaka gibi hayat hakki taninmiyor bu ulkede.

Bence Kariyer.net firmalara gidip "bizden işçi arayın" gibi bir şey istiyor olabilir, muhtemelen firmalara ücret ödemiş olabilirler, firmalarda formalite ilanlar açıyor.

Eğer öyle bir şey varsa, hakkımı helal etmiyorum. Çoğu insanında hakkına girerler.

Selam, şu an ülke genel olarak iş kitligi var ve hiçbir şey adaletli degil. Ben bilgisayar meslek lisesi, bilgisayar ön lisans bitirmeme ragmen lise seviyesindeki kamu ilanlarina basvuramiyorum. Hiçbir şey adaletli degil ben kac defa CİMER'e yazdim. Hafataya PTT'ye gidip İçişleri Bakanlığı veya Cumhurbaşkanligına posta yollayacağım bunu kafaya koydum. Dilekce yazip gondereceğim. Iş yok koskoca ülkede. Şaka gibi hayat hakki taninmiyor bu ulkede.

İnsanları özellikle genç arkadaşlarımız iş bulamadığı zaman, sanayi veya marketlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bununda farkındayım. Ben genç arkadaşlarımız adına bu tarz işlerde çalışıp kendini market sektöründe ezdirdikleri için üzülüyorum. Geçen A-101'de bir kız arkadaşımız ile konuştum kendisi Üniversite mezunu bölüm olarak Muhasebe bölümünü en iyi şekilde bitirmiş ama iş bulamadığı ve çalışmaya ihtiyacı olduğu için mecbur kalmış. Üzüldüm açıkçası.

Artık firmalar PR için kullanıyor çünkü. Para verdikleri için reklam alanı gibi onların için. Personel almayan çok firma hâlâ. İş bulma ihtimali %10 bile değil artık. Ama sözüm meclisten dışarı tabii. Geçen aylarda bir dostum Kariyer.net üzerinden iş buldu. Şirket aracı olarak SUV'da verdiler, il il gezerek çalışıyor. Ama böyle şeyler artık çok düşük ihtimal. Bununla ilgili Kariyer.net yüzlerce mail alıyordur belki ama umursamıyorlar, çünkü kazandıkları para çok tatlı. Bunu yaşayan tek kişi sen değilsin. Adamlara defalarca karanlık mod getirin dedik, dandik uygulamalarda bile olan bir özelliği getirmiyorlar, öyle kopuklar insanlardan. Gözleri kanıyor renk paletinden insanların.

Özellikle bazı kadın İ.K. personeli burçlarınıza göre elemelerinizi bile yapıyor. Örnek İkizler burcusunuz, işiniz zor mesela. Elenme ihtimali var. Kreş alanına çevirdiler İ.K. departmanlarını bazı kadınlar maalesef. İyi olanları tenzih ediyorum. Yapay zeka aramalarınızı KKVK'yı delip geçmişe dair kontrol etmek isteyen mi dersin, kasıtlı olarak iş görüşmesinde bekletip sabır testi yapan mı dersin, ileri seviye torpil mi dersin. Say say bitmez. Piyasanın kötü olması da pasta üzerindeki çilek gibi şu anda. Ha bir de yapay zeka olmasa, iş yapamayacak İ.K. personeli var memlekette hâlâ.

Yani karamsar bir tablo çizmek istemem ama, sosyal çürüme katlanarak devam ediyor. Bu firmalara çok sağlam denetimler yapıp, hayalet ilanları sildirmek lazım. Ama buna da bizlerin gücü yetmez maalesef.

Gelelim LinkedIn özeline. Bu uygulamada Facebook'tan farkı yok artık, beklentinizi düşük tutun. Orası da leş gibi.

Eleman.net en az maaş teklifi alacağınız uygulamadır, firmalar da çok kötü.

İşkur zaten seviyesi belli.

İşin olsun mesela dolandırıcı kaynıyor.

Yenibiriş uygulaması zaten bomboş.

Son düzenleme:
Artık firmalar PR için kullanıyor çünkü. Para verdikleri için reklam alanı gibi onların için. Personel almayan çok firma hâlâ. İş bulma ihtimali %10 bile değil artık. Ama sözüm meclisten dışarı tabii. Geçen aylarda bir dostum Kariyer.net üzerinden iş buldu. Şirket aracı olarak SUV'da verdiler, il il gezerek çalışıyor. Ama böyle şeyler artık çok düşük ihtimal. Bununla ilgili Kariyer.net yüzlerce mail alıyordur belki ama umursamıyorlar, çünkü kazandıkları para çok tatlı. Bunu yaşayan tek kişi sen değilsin. Adamlara defalarca karanlık mod getirin dedik, dandik uygulamalarda bile olan bir özelliği getirmiyorlar, öyle kopuklar insanlardan. Gözleri kanıyor renk paletinden insanların.

Özellikle bazı kadın İ.K. personeli burçlarınıza göre elemelerinizi bile yapıyor. Örnek İkizler burcusunuz, işiniz zor mesela. Elenme ihtimali var. Kreş alanına çevirdiler İ.K. departmanlarını bazı kadınlar maalesef. İyi olanları tenzih ediyorum. Yapay zeka aramalarınızı KKVK'yı delip geçmişe dair kontrol etmek isteyen mi dersin, kasıtlı olarak iş görüşmesinde bekletip sabır testi yapan mı dersin, ileri seviye torpil mi dersin. Say say bitmez. Piyasanın kötü olması da pasta üzerindeki çilek gibi şu anda. Ha bir de yapay zeka olmasa, iş yapamayacak İ.K. personeli var memlekette hâlâ.

Yani karamsar bir tablo çizmek istemem ama, sosyal çürüme katlanarak devam ediyor.

Bu firmalara çok sağlam denetimler yapıp, hayalet ilanları sildirmek lazım. Ama buna da bizlerin gücü yetmez maalesef.

Gelelim LinkedIn özeline. Bu uygulamada Facebook'tan farkı yok artık, beklentinizi düşük tutun. Orası da leş gibi.

Eleman.net en az maaş teklifi alacağınız uygulamadır, firmalar da çok kötü.

İşkur zaten seviyesi belli.

İşin olsun mesela dolandırıcı kaynıyor.

Yenibiriş uygulaması zaten bomboş.

Abi ne yapacağız bilmiyorum valla, çok şükür dükkanımız var, çalışıyoruz, ekmeğimizi bir şekilde çıkarıyoruz. Baktığınız zaman aralarından en iyisi kariyer.net ama onlar da sapıttı. Üyeliğimi buradan sildim zaten, daha giriş yapmıyorum. Kendi işimize odaklanmaya çalışıyoruz. Ama dediğiniz gibi bu uygulamalar gerçekten leş ötesi bir uygulamalar. İnsan hevesli olduktan sonra her türlü iş bulur diye bir söz söyler eskilerimiz, büyüklerimiz bunu der ama bulunamıyor maalesef.

Abi ne yapacağız bilmiyorum valla, çok şükür dükkanımız var, çalışıyoruz, ekmeğimizi bir şekilde çıkarıyoruz. Baktığınız zaman aralarından en iyisi kariyer.net ama onlar da sapıttı. Üyeliğimi buradan sildim zaten, daha giriş yapmıyorum. Kendi işimize odaklanmaya çalışıyoruz. Ama dediğiniz gibi bu uygulamalar gerçekten leş ötesi bir uygulamalar. İnsan hevesli olduktan sonra her türlü iş bulur diye bir söz söyler eskilerimiz, büyüklerimiz bunu der ama bulunamıyor maalesef.

O yüzden iş bulmadan katiyen işten de ayrılmamak çok elzem artık. Resmen kurtlar sofrası, bir anda yutar insanı. Mesela benden asla İK olmaz. 🙂

Moral bozmaya gerek yok, tüm saçmalıklara rağmen direnmeye devam. Pes etmek, zayıf insan işidir. ✊